Gezondheid

Work-out op wieltjes: dit zijn de (gezondheids)voordelen van skaten

22 maart 2021 08:05 Aangepast: 22 maart 2021 12:08
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Het is lente! Hoewel dat nog niet te merken is aan het weer, kunnen we hopelijk snel genieten van het eerste lentezonnetje. En hoe lekker is het dan om je skates, rolschaatsen of skeelers er weer eens bij te pakken voor een ommetje op wieltjes? Twijfel je nog? We zetten hier de (gezondheids)voordelen van skaten voor je op een rijtje.

Voordeel 1: Het is goed voor je conditie

Veel mensen denken bij skaten aan stoere jongeren die acrobatische stunts uithalen. Maar op skeelers kun je ook uitstekend aan je conditie werken. Skaten is een continue beweging, dus het zet je hart en longen aan het werk. Het is daarmee een echte duursport. Als je wilt, kun je uren gaan skaten op rustige wegen.

Voordeel 2: Je ziet meer van de natuur

Skaten kan gewoon een blokje om zijn. Maar deze sport leent zich ook uitstekend om nieuw terrein te ontdekken en de natuur in te gaan. De continue beweging van het skaten en een mooie omgeving kan zeer ontspannend op je geest werken.

Voor dit artikel werkten we samen met Gezondheidsplein.nl en Dokterdokter.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Door corona, mooi weer en schaatskoorts gaan we massaal skaten: 'Extreem druk'

Voordeel 3: Veilig voor knieën en enkels

De beweging die je bij skaten maakt, heeft een lagere impact op je lichaam dan hardlopen. De schokbelasting is ongeveer 50 procent lager. Hierdoor heb je een kleinere kans op blessures aan knieën en enkels. Dus als je zwakke enkels of knieën hebt, is skaten een aanrader. Ook is deze buitensport zeer geschikt voor RSI-patiënten. De armen worden namelijk niet belast, maar de doorbloeding van de armen komt wel goed op gang.

Voordeel 4: Je krijgt er een strak lijf van

Bij een goede skatetraining verbrand je bijna evenveel calorieën als bij hardlopen: ongeveer 285 calorieën per dertig minuten. Daarnaast gebruik je bij skaten je spieren in je heupen, billen en bovenbenen, waardoor je lichaam sterker en strakker wordt. Daarmee is skaten een goede vervanging van een fitnessworkout.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lente begonnen, maar wanneer komt het lenteweer?

Voordeel 5: Het is goedkoop

Skaten is een laagdrempelige en goedkope sport. Als je eenmaal je skate-uitrusting bij elkaar hebt, dan staat je niets in de weg om de deur uit te gaan. Dus het veelgehoorde excuus dat sport te duur is, gaat bij skaten niet op.

Voordeel 6: Je bepaalt zelf hoelang het duurt

Met skaten kun je het zo gek maken als je wilt. Fanatiekelingen kunnen tochten van bijvoorbeeld 25 kilometer maken. Maar je kunt het ook rustig aan doen en kiezen voor een tochtje van twintig minuten. Je skates zijn soms geschikt als alternatief vervoermiddel. Ga je ergens in de buurt bij iemand op bezoek, pak dan eens de skates in plaats van de bus of auto.

Voordeel 7: Tijdens het skaten kun je socializen

Skaten kun je alleen doen, maar ook met anderen. Heb je geen skate-maatje, dan bestaan er veel andere leuke manieren om toch mede-skaters te ontmoeten. Als de coronamaatregelen het straks weer toelaten, is er ook weer ruimte voor bijvoorbeeld een nightskate. Hierbij verzamelen skaters zich op een bepaalde plek in een stad, en maken dan een tocht over wegen of langs plekken die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor skaters.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat mag nu wel met buiten sporten en wat mag niet?

Let wel hierop:

  • Draag altijd een beschermingsset (voor knieën, polsen en ellebogen) en een helm. Het maakt het verschil tussen een val die je meteen vergeet en een val met schaafwonden of erger.
  • Let op de nieuwe wegcode: skate je traag, dan moet je alle regels voor voetgangers volgen. Skate je snel, dan moet je je als een fietser gedragen.
  • Als je met skaten begint, maak dan een rustige start. Dit helpt blessures te voorkomen. Begin bijvoorbeeld met twintig minuten en bouw dit langzaam op.
  • Zorg dat je skates nog in orde zijn. Heb je skates met plastic frames, hardboots en hele kleine wieltjes? Dan is het misschien tijd om nieuwe skates aan te schaffen. De huidige skates hebben meer draagcomfort en zijn sneller vanwege hun grotere wielen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore