Ga naar de inhoud
Cash & corona

Marthijn: 'Ik schaamde me bijna dat ik het zo goed doe in deze coronatijd'

Marthijn: "De eerste coronamaanden werkte ik zeven dagen per week." Beeld © Joris Telders

Hoe merken we de coronacrisis in onze portemonnee? Het zat ondernemer Martijn Kersten niet bepaald mee een aantal jaar geleden: hij was alleen maar met zijn werk bezig waardoor zijn relatie sneuvelde. In de coronacrisis kreeg hij het geweldig druk maar werd het wel rustig in zijn hoofd. Het gevolg? Zijn omzet verviervoudigde en de liefde bloeide weer op. "Het coronajaar is heel positief voor me geweest."

Waar de één niet kon wachten tot het coronajaar 2020 voorbij was, kon de ander zijn onverwachte succes nauwelijks bevatten. Tot die laatste categorie behoort Marthijn Kersten (36), die met zijn broer voor het gevelreinigingsbedrijf van zijn vader werkte en sinds 2018 een eigen impregneermiddel – volgens vaders recept – op de markt brengt.

"Mijn vader maakte het middel al zelf sinds de vorige crisis in 2008. Hij gaf altijd een niet goed, geld terug-garantie, maar hij heeft in die tien jaar eigenlijk nooit klachten gehad. Op een gegeven moment zeiden mijn broer en ik: waarom gaan we dit middel niet ook zelf verkopen?" En de vraag stellen, was ‘m beantwoorden want Marthijn stortte zich vervolgens op de verkoop van het impregneermiddel en zijn broer op het gevelreinigingsbedrijf.

Daphne:
Vorige week:
Daphne: 'Elke dag zag ik mijn bankrekening groeien, maar dit was niet vol te houden'

Voordat de coronacrisis uitbrak in ons land zat Marthijn aan zo’n 70 bestellingen per maand. Vanaf april 2020 waren dat er ineens 800. "Ja, hoe verklaar je dat? In België gingen toen al alle bouwmarkten dicht, dus gingen zij alles online bestellen. Bovendien zat iedereen vanwege de coronamaatregelen thuis en gingen velen dan maar met hun huis aan de slag. Bovendien was het mooi weer dus kon je ook de buitenkant van het huis aanpakken. En daarnaast heb ik in die tijd mijn marketing een beetje opgeschroefd", lacht de nuchtere Achterhoeker uit Ruurlo.

Maar dit betekende ook: werkweken van zeven dagen in de week. Niet alleen omdat er veel bestellingen waren, maar ook omdat Marthijn alles zelf doet – het produceren van het impregneermiddel, het inpakken en het ontwerpen van de etiketten . Bovendien wil hij zijn belofte nakomen en moeten alle bestellingen die voor 15 uur zijn geplaatst nog dezelfde dag de deur uit. "Het was echt ontzettend druk. In de zomer ben ik daarom wat zaken gaan automatiseren zodat ik iets meer tijd voor mezelf had en weer met de webshop en mijn assortiment aan de slag kon."

Ontzettende groei

Marthijn zag zijn totale omzet stijgen van 100.000 euro in 2019 naar 450.000 euro in 2020. En ook het eerste kwartaal van dit jaar doet zijn bedrijf het weer beter dan vorig jaar. "Een ontzettende groei, ja. Ik heb vrienden die hun winkels hebben moeten sluiten vanwege de coronamaatregelen. Maar voor mij is dit coronajaar eigenlijk alleen maar positief geweest. Heel stom eigenlijk, maar ik schaamde me bijna dat ik het zo goed doe."

Nederland
Lees ook:
Nederland klust door: omzetten bouwmarkten flink omhoog

Want niet alleen op zakelijk gebied ging het in 2020 goed met Marthijn, ook op relationeel gebied. Dat was daarvoor wel even anders. Ruim twee jaar geleden gingen Marthijn en de moeder van zijn twee zoontjes (5 en 7 jaar) uit elkaar. Marthijn was veel te veel aan het werk, met overdag het fysieke werk van het impregneren van huizen en ’s avonds met het ontwikkelen van de nieuwe website. "Ik was alleen maar daar mee bezig, waardoor ik veel onrust had en mijn ex en ik het moeilijk kregen. Uiteindelijk besloten we uit elkaar te gaan."

En ook al probeerden Marthijn en zijn ex omwille van de kinderen zo goed mogelijk met elkaar om te gaan, het duurde tot in het coronajaar dat de twee weer nader tot elkaar kwamen. 'Echt aan' was het pas weer in het Pinsterweekend. Marthijn: "Doordat ik me op een gegeven moment alleen ben gaan toeleggen op de webshop, kreeg ik rust in mijn hoofd. Dat merkte mijn ex ook. Het kwam steeds vaker voor dat als we de kinderen kwamen ophalen, wat langer bij elkaar op de bank bleven zitten en zaten te kletsen. In het Pinksterweekend ben ik weer een nachtje blijven slapen. Op maandag ging ik weer naar mijn eigen huis, maar ik had direct een gevoel van: 'Wat doe ik hier?' Anderhalf uur later zat ik weer bij haar. Toen wisten we dat het weer goed zat."

Zij
Lees ook:
Zij vonden liefde in rampjaar 2020: 'Relatie misschien wel aan corona te danken'

Sinds augustus staat Marthijn weer ingeschreven op het adres van zijn vrouw en kinderen. Door de automatisering van bijvoorbeeld het uitdraaien van etiketten en bestellingen, hoefde hij niet meer in de weekenden te werken. "Dat was natuurlijk fijn voor mijn gezin, al heeft het vele werken op zaterdag en zondag me nooit tegengestaan. Omdat we verder toch niet zoveel konden ondernemen, hielp mijn vriendin me weleens met de bestellingen."

En ook zijn twee zoons kennen zijn bedrijf inmiddels van binnen en van buiten. "Toen de scholen dicht waren, nam ik hen weleens mee. Als we geen oppas hadden, was dat een mooie oplossing." En ook zijn eigen vader is geen vreemde. Toen Marthijns vriendin een maand geleden corona kreeg, zat Marthijn twee weken met haar en twee jongens thuis in quarantaine. Op dat soort moment staat zijn vader klaar om bij te springen. "Ik weet niet of hij trots is, maar ik weet wel dat hij het fijn vindt dat hij zijn bedrijven – het gevelreinigingsbedrijf aan zijn broer en de webshop aan mij – zo goed mogelijk heeft kunnen achterlaten. Dat was hij altijd al van plan."

Geen dikke bak

En is Marthijn zelf trots? Ja, maar hij blijft nuchter. "Het is leuk dat ik zo’n goed jaar heb maar ik kan hier niets aan ontlenen. Het geld dat ik dit jaar heb verdiend gebruik ik als buffer. Je weet namelijk nooit wat er in de toekomst gaat gebeuren. Ik blijf met beide voeten op de grond staan. Ik heb geen behoefte om ineens in een dikke bak rond te gaan rijden."

Niet met een dikke bak, maar Marthijn heeft zichzelf wel 'beloond'. Hij lacht: 'Ik ben sponsor geworden van voetbalclub De Graafschap. Dat is echt een beloning voor mezelf en zakelijk ook nog eens slim, want ik zit straks – als het dan weer mag – op de hoofdtribune en de naam van mijn bedrijf is te zien. Zo steun ik mijn club en heb ik plezier van het geld dat ik heb verdiend. Dat vind ik supermooi."

Daniëlle
Lees ook:
Daniëlle (50): Van vijf keer per jaar op vakantie naar bijna dakloos

Bovendien sponsort hij een lokaal festival en staat zijn bedrijfsnaam op de hesjes van een lokale mountainbike-club. Mocht het in de zomer nog steeds 'zo prima' gaan als het nu gaat, dan gaat Marthijn werk maken van een Duits- en Franstalige website, zodat de Duitse en Franse klanten hem ook kunnen vinden.

Ook wil hij op den duur zijn huurpand inruilen voor een eigen pand. "En het plan is om mijn assortiment uit te breiden zodat je straks alles bij mij kunt vinden wat je nodig hebt voor het behandelen en impregneren van je huis. Een one-stop-shop noemen ze dat. Ik ben best ambitieus, hoor."

Dit zegt de expert 

Sabine Samsom, voorheen financieel adviseur bij een grote bank, deelt nu slimme tips over persoonlijke financiën op www.financequeen.nl. Over (be)sparen en de opbouw van vermogen zodat je geld voor je kunt laten werken.

"Wat een mooi verhaal. En fijn ook dat er meer balans is ontstaan tussen werk en privé.

Als je een groot bedrag op je rekening hebt staan heb je verschillende opties. Welke optie(s) geschikt zijn hangt af van je persoonlijke en financiële situatie. Het voordeel van sparen is dat je zekerheid hebt en tegelijk flexibel bent om in te spelen op nieuwe situaties.

Andere opties geven je meestal meer rendement dan sparen zoals beleggen, (extra) pensioenopbouw of het aflossen van je hypotheek. Marthijn blijkt goed te hebben nagedacht over de bestemming van dit geld en zijn doel is voornamelijk investeren in zijn bedrijf. En daarbij is sparen wat mij betreft ook de beste optie. Marthijn zou kunnen overwegen een deel van zijn spaargeld in een deposito onder te brengen om iets meer rendement te behalen dan op een vrij opneembare spaarrekening."

Zijn jouw financiën beïnvloed - in negatieve of positieve zin - door de coronacrisis? En zou jij willen vertellen hoe jij je leven anders inricht? Mail dan naar weekendmagazine@rtl.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore