Ga naar de inhoud
Cash & corona

Daphne: 'Elke dag zag ik mijn bankrekening groeien, maar dit was niet vol te houden'

Daphne Vink: "Ik kreeg te horen: 'We hebben allemaal een rotperiode en jij gaat ervandoor?'" Beeld © privéfoto

Hoe zien we de coronacrisis terug in onze portemonnee? Freelance copywriter Daphne Vink (26) werd overladen met opdrachten toen de coronacrisis net uitbrak. Ze verdiende veel, maar werkte ook veel te veel. Ondertussen sneuvelde haar langeafstandsrelatie en kreeg ze een nieuw idee voor een onderneming dat ze deze winter op Curaçao verder uitwerkte. "Ik heb mijn succes te danken aan de coronamaatregelen."

Zoals zovelen had Daphne Vink (26) 2020 heel anders voor zich gezien. Ze zou haar vaste baan bij de klantenservice van een energiemaatschappij opzeggen, doorgaan als freelance copywriter - want ze had immers toch genoeg opdrachten om er goed van te leven - en als 'digital nomad' dit werk voortzetten op Curaçao, waar niet geheel toevallig haar liefde ook woont.

Daphne zegde daadwerkelijk haar baan op, maar de reis naar Curaçao moest ze op dat moment cancelen omdat vanwege corona de grenzen dichtgingen. Dus bleef de freelance copywriter maar in thuisstad Rotterdam en probeerde ze haar werk vanuit haar studentenhuis te doen. "Ik maak met name productomschrijvingen voor webshops en ja, die behaalden op dat moment recordomzetten en ik had daardoor meer dan genoeg opdrachten."

Tom
Vorige week:
Tom knipt weer na heftig jaar: 'Ik was even helemaal op'

Omdat Daphne zich thuis niet goed kon concentreren door de stemmen van haar huisgenoten, besloot ze een kantoortje in Rotterdam te zoeken. "Mijn werk ging als een speer. Terwijl de wereld in brand stond, was ik vooral met mezelf bezig en tikte mijn vingers blauw. Omdat ik nog maar net was begonnen als copywriter hield ik mijn uurtarief laag, maar ondanks dat lage bedrag verdiende ik die maanden tussen de 6000 en 8000 euro in de maand", zegt Daphne lachend. "Dat was wel even wat anders dan die 2000 euro die ik met mijn vaste baan verdiende."

Om het aantal opdrachten aan te kunnen besloot Daphne naast haar werk, drie meiden op te leiden tot copywriter die op een later moment een deel van haar opdrachten zouden kunnen oppakken. "Het was een bizarre periode. Door het vele werk raakte ik langzaamaan uitgeput maar tegelijkertijd was ik ook heel trots op mezelf. Dit was wat ik altijd al had gewild: succesvol zijn. Elke dag zag ik mijn bankrekening groeien, maar begon ook te voelen dat ik deze werkdruk niet lang zou volhouden."

Einde liefde

Wat ook niet meehielp: haar langeafstandsrelatie met haar vriend op Curaçao stond onder druk. "Het plan om een paar maanden met elkaar op het eiland door te brengen, viel door corona in duigen. Hij zat daar in een zeer strenge lockdown, ik was hier vooral aan het werk en de grenzen bleven maar dicht waardoor onze relatie 'in de surivalmodus' kwam." De relatie bleek uiteindelijk niet bestand tegen de verschillende levens, de coronamaatregelen en het tijdsverschil. "Ja, einde liefde ja."

Daarnaast begon Daphne schoorvoetend af en toe 'nee' te zeggen tegen sommige opdrachtgevers. "Ik trok het even niet meer. Maar ja, je bent wel freelancer dus gemakkelijk is het niet om sommige klanten een halt toe te roepen. Ik deed even een stapje terug in de hoop dat de meesten wel weer bij me zouden terugkomen." Dat bleek niet nodig, want in het hoofd van Daphne ontstond op dat moment ruimte voor een nieuw idee: een online inspiratieplatform voor (jonge) vrouwen.

Kaag
Lees ook:
Kaag reageert op online haat: 'Vrouwen en meisjes, laat je niet klein maken'

In dat idee komt alles samen waarin Daphne haar hele leven heeft geloofd, vertelt ze. "Als kind wilde ik niets liever dan, net als mijn grote voorbeeld Britney Spears, zangeres worden. Dat zou me lukken omdat ik er echt zelf in geloofde. Totdat ik onder ogen moest zien dat ik echt niet kon zingen, haha. Maar dat Amerikaanse – je dromen en succes nastreven, uitspreken wat je wil bereiken – heb ik altijd al in me gehad. Als ik in de VS was geboren, dan was ik zeker cheerleader geweest."

Jonge meiden met wilde ideeën 

Bovendien bezocht Daphne een aantal jaren geleden – toen ze nog een eigen webshop had – vaker congressen voor jonge ondernemers en kwam daar eigenlijk altijd alleen maar mannen tegen. "Jongens eigenlijk nog. Maar wel jongens die blaakten van het zelfvertrouwen en grootse plannen hadden." Maar waar waren de jonge meiden met wilde ideeën?

Geen
Lees ook:
Geen discussie meer mogelijk: vrouwen zijn écht sterker dan mannen

In de zomer postte Daphne een eerste bericht onder de vlag 'The Success Girl' op Instagram. "Ik wil vrouwen inspireren hun dromen na te jagen. Stimuleren om op zoek te gaan naar die droombaan of die studie te volgen die je altijd al wilde. In eerste instantie door mijn eigen weg naar ‘succes’ te laten zien. Op een eerlijke manier, met alle ups maar zeker ook met alle downs."

En daarbij hoort het ook het najagen van haar eigen dromen. Dus hoewel haar relatie uit was, besloot ze in november dan toch als 'digital nomad' haar spullen te pakken om een paar maanden op Curaçao te gaan werken. "Omdat ik stage heb gelopen op Curaçao kende ik daar nog mensen en bovendien kon je in die tijd nog goed reizen naar Curaçao. Dat werd als relatief veilig gezien. Anders dan velen dachten, ging ik niet alsnog mijn ex-vriend achterna. Dat was echt voorbij."

Geld sparen uit piekperiode 

Haar familie en vrienden waren niet bepaald dolenthousiast. "Ik kreeg te horen: 'We hebben allemaal een rotperiode en jij gaat ervandoor. Wat als er hier iets gebeurt?' Dat vond ik pittig, zeker toen Curaçao na een maand code oranje kreeg en er niemand op bezoek kon komen. Maar 'kunnen gaan en staan waar ik wil' was mijn voornaamste motivatie om voor mezelf te beginnen, dus bleef ik achter mijn keuze staan."

Daphne woonde de afgelopen vier maanden op het eiland. In de ochtend werkt ze als copywriter, de middag is voor haar onderneming. Ze verdient nu zo’n 2000 euro – net zoveel als ze verdiende in vaste dienst – en met het geld dat ze spaarde in haar piekperiode werkt ze aan haar website, waaraan ze nu nog 'minimaal verdient'. "Uiteindelijk wil ik me straks volledig kunnen focussen op The Success Girl. En mijn brood mee verdienen door middel van de verkoop van mijn e-book en affiliate marketing (een vorm van marketing waarbij een website producten van een adverteerder promoot via een link, red.). Dat weten mijn volgers ook, daar ben ik heel eerlijk over."

Zij
Lees ook:
Zij werken vanuit het buitenland: 'Ik voel me absoluut niet schuldig'

 Op 1 maart is Daphne weer teruggevlogen naar Nederland. Precies een jaar nadat ze ontslag nam. Het gemis van haar familie en vrienden en haar stad werd te groot en bovendien kan ze zo weer aan de slag in haar kantoor, dat ze de afgelopen maanden heeft aangehouden.

Overwinteren en gemeenschap opbouwen

Aangezien Daphne andere vrouwen aanzet groots te dromen, doet ze zelf ook nog een duit in het zakje: "Het liefst ga ik elke winter ergens overwinteren. Vanuit daar en vanuit Rotterdam wil ik een hechte community opbouwen. Ik wil op Instagram groeien van ruim 5000 naar zeker 10 duizend volgers. Te groot moet het ook niet worden. We zijn een gemeenschap, met de focus op goed contact. Word je te groot, dan gaat dat niet meer."

Dan: "Ik wil trouwens niet overkomen als iemand die zegt dat als je veel geld hebt dat je dan succes hebt. Voor mij is succes: kunnen doen wat je wil, waar je dat wil doen en wanneer je dat wil doen. Als je die vrijheid hebt, goed voor jezelf zorgt en ook nog eens liefdevol met anderen omgaat, dán ben je in mijn ogen succesvol."

Dit zegt de expert

Sabine Samsom, voorheen financieel adviseur bij een grote bank, deelt nu slimme tips over persoonlijke financiën op haar blog Finance Queen. Over (be)sparen en de opbouw van vermogen zodat je geld voor je kunt laten werken.

"Wat een heerlijk inspirerend verhaal! Geweldig dat Daphne haar vrijheid zo centraal stelt, dit maakt haar duidelijk erg gelukkig. Op dit moment werkt Daphne deels op basis van uurtje factuurtje en deels bouwt ze aan haar bedrijf waar ze passieve inkomsten mee gaat genereren. En dat matcht heel goed met haar wens om als digital nomad te kunnen werken.

Om echte vrijheid te ervaren is het belangrijk om ook aan je financiële vrijheid te werken. De eerste stap is dat je meer geld verdient dan je uitgeeft. Dit kun je bereiken door meer inkomsten te genereren, maar ook door minder geld uit te geven. Bijvoorbeeld door je vaste lasten laag te houden of te zorgen dat je je geld vooral uitgeeft aan wat jij belangrijk vindt zonder dat er veel geld 'weglekt'. Hoe groter dit verschil hoe sneller je financiële vrijheid ervaart.

Inkomen uit vermogen

Denk vervolgens goed na wat je met het geld doet dat je overhoudt. Als je voldoende buffer hebt kun je denken aan opties die meer rendement opleveren zoals je hypotheek aflossen, pensioen opbouwen of beleggen. Dan kan geld wellicht als extra inkomstenbron fungeren. Ook investeren in jezelf of in je bedrijf kan voordelig uitpakken, bijvoorbeeld door het volgen van cursussen of coaching.

Financiële vrijheid kun je ook ervaren door te bouwen aan meerdere inkomstenbronnen. Daphne is nu al heel actief bezig met verschillende inkomstenstromen uit haar bedrijf en ze heeft al plannen om die uit te breiden. Daar zou inkomen uit vermogen in de toekomst misschien nog aan toegevoegd kunnen worden."

Zijn jouw financiën beïnvloed - in negatieve of positieve zin - door de coronacrisis? En zou jij willen vertellen hoe jij je leven anders inricht? Mail dan naar weekendmagazine@rtl.nl