Gezondheid

Vrouwen versus mannen: wie is jaloerser, kleinzeriger en gevoeliger voor depressie?

08 maart 2021 08:13 Aangepast: 08 maart 2021 12:14
archieffoto Beeld © iStock

Waarom herkennen vrouwen babygeluidjes beter dan mannen? En wie kan er beter tegen pijn: een man of een vrouw? Ter gelegenheid van internationale vrouwendag nemen we enkele aannames over de verschillen tussen vrouwen en mannen onder de loep.

Hoe kunnen we de vele verschillen tussen mannen en vrouwen biologisch verklaren? Gezondheidsplein geeft een wetenschappelijke verklaring voor een aantal van deze verschillen.

Verschil 1 - Sneller jaloers

Mannen en vrouwen lijken even jaloers te zijn, maar ze zijn wel jaloers op verschillende soorten concurrentie. Terwijl vrouwen voornamelijk jaloers zijn als ze hun man met een bloedmooie vrouw zien kletsen, ziet een man al groen en geel van jaloezie bij de gedachte aan zijn vrouw met een man in een duur maatpak. Voordat een vrouw een relatie met een man aangaat, zal ze hem beoordelen op sociale status. Een goede baan en sociale status betekent dat de man voldoende geld en aanzien heeft om goed voor het gezin te zorgen. Daarom zal een vrouw de voorkeur geven aan een man die aan die criteria voldoet, en is een man jaloerser wanneer zijn vrouw omgaat met een man met een hoge sociale en economische status.

Voor mannen is dat echter anders. Evolutionair gezien is het voor hem het belangrijkst dat een vrouw hem gezonde kinderen kan geven. Omdat aantrekkelijke vrouwen vaak gezondere kinderen baren (schoonheid is vaak een weerspiegeling van gezondheid), kiezen mannen onbewust vaker voor goed uitziende vrouwen. Daarom zijn vrouwen jaloerser wanneer hun man met een mooie vrouw praat, dan wanneer hij praat met een vrouw met een hoge status.

Voor dit artikel werkten we samen met Gezondheidsplein.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer dan een vrouwenzaak: 3 mannen vertellen waarom zij feminist zijn

Verschil 2 - Babygehuil horen

Midden in de nacht word je wakker van het gehuil van je baby. Vermoeid draai je je om in de hoop dat je man al is opgestaan om naar de wieg te gaan. Hij (doet echter alsof hij) slaapt. Dus kruip je weer onder de warme lakens vandaan om je baby te gaan troosten. De volgende dag beweert je man niks te hebben gehoord van het gehuil. 'Onzin', denk je. Hoe kan je dat nu niet horen?

Wetenschappelijk onderzoek heeft echter uitgewezen dat mannen babygehuil echt slechter horen dan vrouwen. Dit komt doordat het deel van de hersenen dat emoties controleert, de prefrontale hersenschors, sterker op babygehuil reageert bij vrouwen dan bij mannen. Vrouwen zijn verder ook gevoeliger voor geluiden die worden geassocieerd met een potentiële bedreiging voor hun kinderen. Dat verklaart waarom sommige mannen babygehuil echt niet horen.

Verschil 3 - Sneller dronken

Terwijl jij jezelf net nog een glas wijn inschenkt, zit je vriendin al half schuin op haar stoel. Wanneer een man en een vrouw evenveel alcohol drinken, zal het alcoholpercentage in het lichaam van de vrouw hoger zijn dan dat van de man. Oók als ze evenveel wegen. Dat komt doordat vrouwen meer vetweefsel hebben, en mannen meer spiermassa. Dit zorgt ervoor dat alcohol minder snel wordt afgebroken in het lichaam van een vrouw. Daarnaast wordt alcohol verdund door water in ons lichaam. En het lichaam van mannen bevat meer water (70 procent) dan dat van vrouwen (60 procent). Dit zorgt ervoor dat een vrouw sneller dronken is dan een man.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Saskia drinkt nooit meer alcohol: 'Bebloed werd ik gevonden in het Vondelpark'

Verschil 4 - Wie is kleinzeriger?

Mannen mogen dan heel stoer doen wanneer ze pijn hebben, ze ervaren ook echt minder snel pijn dan vrouwen. Dit heeft een biologische verklaring. Vrouwen hebben namelijk meer zenuwuiteinden in hun lichaam dan mannen. Terwijl mannen het moeten doen met 17 zenuwuiteinden per vierkante centimeter, hebben vrouwen er maar liefst 34. Maar laten we vooral niet te vroeg juichen: deze grotere hoeveelheid zenuwuiteinden betekent namelijk ook dat vrouwen gevoeliger zijn voor lichamelijke pijn.

Evolutionair gezien kan dit verklaard worden omdat het belangrijk was dat mannen minder pijn voelden, zodat ze lichamelijke inspanningen konden verrichten die nodig waren om hun gezin te onderhouden en voeden. Verder komt er endorfine vrij in ons lichaam wanneer we pijn lijden. Endorfine werkt als natuurlijke morfine, een stofje dat het gevoel van pijn vermindert. En raad eens: bij mannen komt meer endorfine vrij tijdens het voelen van pijn dan bij vrouwen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Bewezen: vrouwen zijn toch kleinzeriger dan mannen

Verschil 5 - Gevoeliger voor depressie?

Uit medisch onderzoek blijkt dat vrouwen sneller depressief zijn dan mannen, onafhankelijk van het land of de levensomstandigheden waarin ze leven. Vrouwen lopen twee keer zoveel risico om een depressie op te lopen dan mannen. Hoe komt het dat vrouwen sneller depressief worden dan mannen? Dit komt waarschijnlijk doordat vrouwen sneller slechte herinneringen ophalen. Een onderzoek naar het verschil in emotioneel geheugen tussen mannen en vrouwen toonde aan dat vrouwen beter zijn in het herinneren van gebeurtenissen met negatieve emoties dan mannen.

De laatste jaren betwijfelen psychologen en psychiaters echter of vrouwen wel echt vaker depressief zijn dan mannen. De symptomen van een depressie bij mannen zijn namelijk anders dan de symptomen van depressie bij vrouwen. Hierdoor herkennen mannen een depressie minder snel en zoeken ze geen hulp.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore