Bij ons thuis

'Al eens gaan schatzoeken? Ik ben in tijden niet zo opgewonden geweest'

03 maart 2021 07:52 Aangepast: 03 maart 2021 10:07
archieffoto Beeld © iStock

Freelance journaliste Franke (42) blogt over de avonturen - en uitdagingen - van haar moderne gezin. Deze week: na wekenlange verveling heeft het gezin van Franke eindelijk een nieuwe hobby: schatzoeken. "Ik stond paf. Waarom wist ik niet dat dit bestond? Waarom ontdekte ik dit nu pas?"

Puk (9) en Olle (6) werden de laatste weken steeds lamlendiger. "Mama, ik ben lethargisch", is bij ons thuis inmiddels een doorgewinterd begrip. Als een van mijn kinderen dit zegt, weet ik: ze zijn met geen mogelijkheid meer aan te zwengelen. Zelfs niet voor een potje Wii of een herhaling van Heel Holland Bakt Kids.

Vriendin Nienke redde ons uit de slepende verveling. Tijdens de zoveelste wandeling in het bos zei ze: "Zullen we geocachen?" "Geowatte?", antwoordde ik. "Schatzoeken!" En nog voor ik iets kon zeggen, had Nienke de app ingeschakeld en liepen we via de navigatie op het schermpje van haar mobiel richting een heuvel. "Hier ligt-ie ergens, jongens", zei Nienke. "Go!"

Miniatuurvoorbeeld
Vorige week:

Met Puk (9) naar de teststraat: 'Hoe pijnlijk vond jouw kind de coronatest?'

Na een tijdje door de bladeren te hebben gescharreld, vonden de kinderen een boomstam die was opengezaagd. Er bleek een oud filmkokertje in verborgen - met daarin een boekje waarin je je naam kon noteren. Ik stond paf. Waarom wist ik niet dat dit bestond? Waarom ontdekte ik dit nu pas? Waarom was dit geweldigs zomaar aan mijn neus voorbijgegaan al die tijd?

Eenmaal thuis dook ik achter de laptop. Hier wilde ik ALLES over weten. Ik leerde dat er hints en achtergrondinformatie bij de schatten staat, en of ze kindvriendelijk zijn of niet. Maar dat is nog niet alles: geocaches blijken over de hele wereld te liggen. Er zijn premium accounts met mysterieuze opdrachten, waarvoor je soms zelfs een duikpak nodig hebt. OMG!!! Ik was in tijden niet zo opgewonden geweest.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schatzoeken en sporten: zo blijft het thuis gezellig tijdens de coronacrisis

Na de bekende berenspeurtocht, de stads-en bosbingo (enig-enig-enig), hebben we nu hét tijdverdrijf gevonden waar we nog wel even zoet mee zijn. We zoeken in bossen, langs treinbanen en in parkjes. We noteren onze namen in de boekjes en loggen onze gevonden schatten in de app. We leren andere geocachers kennen, die ons de fijne kneepjes van het vak uitleggen en ons houten muntjes (woodies) als souvenir meegeven.

Al schatgravend scharrelen wij ons naar het licht aan het einde van de tunnel. De Indiana Jones in mij is nog nooit zo gelukkig geweest.

PS. Ook geocachen? Klik hier voor uitleg en spelregels, zodat je weet hoe je de schat weer netjes voor de volgende schatzoeker kunt achterlaten. Happy hunting!

Geen aflevering van ‘bij ons thuis’ missen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op volgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore