Mama en Mrs

Net bevallen met corona, nu finalist voor Mrs-verkiezing: 'Ik voel me beter dan ooit'

26 februari 2021 11:41 Aangepast: 26 februari 2021 12:47
Manon: "Na mijn bevalling wilde ik wat me-time." Beeld © Hans Lachman

Manon Balkenende (28) kreeg een positieve uitslag van de coronatest op de dag na haar uitgerekende datum. Na een bijzondere bevalling en na wekenlange gebroken nachten besloot ze mee te doen aan de Mrs Netherlands Universe-verkiezing. Nu zit ze in de finale. "Het gaat om uitstraling en motivatie. Daarom heb ik me opgegeven."

"Begrijp me niet verkeerd als ik zeg dat ik na mijn zwangerschap en bevalling wat me-time wilde. Het is druk hier thuis met mijn nieuwe baan, baby en peuter. Ik wilde wat tijd voor mezelf. Lekker tutten, een mooi jurkje aan. Me aankleden alsof ik uitga met vriendinnen, maar door corona heb ik dat natuurlijk al maanden niet meer gedaan. Dus doe ik het voor de Mrs-verkiezing."

Allereerst even over haar bevalling, want die was bijzonder. Manon kreeg hoofdpijn, keelpijn, en even later spierpijn en ze verloor haar reuk en smaak. Ze ging naar de coronateststraat. Hoogzwanger en precies op haar uitgerekende datum werd het teststaafje in haar keel gestoken. De volgende dag kwam de uitslag: die was positief.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona tijdens je zwangerschap: 'Zorgen over mijn kindje'

"Dat was echt heel gek. En heel onhandig, want mijn plan was om thuis te bevallen." Maar na een telefoontje met haar verloskundige, bleek dat niet meer mogelijk. "Ze durfde het niet aan en vier dagen later gingen ze naar het ziekenhuis." Daar werd een kamer coronaproof klaargemaakt. Haar vriend en zij mochten de kamer niet meer uit. Ze voelde zich inmiddels niet meer ziek, ze had alleen nog een klein hoestje.

"De verpleging droeg zo'n infectiebeschermend pak, mondkapje en beschermbril. Onze kamer was met een sluis afgesloten. Elke keer als er iemand de kamer binnenkwamen door de sluis, moest die zich weer zo aankleden." Gelukkig had Manon een soepele bevalling en binnen een paar uur mocht ze met haar dochter naar huis. "Volgens mij wilden ze ons zo snel mogelijk weg hebben", zegt ze lachend.

Verkiezing voor moeders

Nadat de kraamtijd in isolatie erop zat en Manon zich weer hersteld voelde, had ze zin om iets meer tijd aan zichzelf te besteden, om zich weer goed te voelen. Daarom doet ze mee aan de Mrs Netherlands Universe-verkiezing.

"Een miss-verkiezing is voor niet-getrouwde vrouwen zonder kinderen, aan een mrs-verkiezing mag je als getrouwde vrouw wel meedoen. Het gaat om uitstraling en motivatie, je hoeft geen maatje 36 te hebben. Daarom heb ik me opgegeven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trans persoon Solange wint missverkiezing: 'Middelvinger naar wie me niet accepteerde'

Hoe zit het nu precies met deze verkiezingen?

Er zijn vele verschillende schoonheidsverkiezingen in alle soorten en maten. De bekendste professionele verkiezingen zijn misschien wel Miss Nederland, Miss Universe en Miss World. De miss staat voor ongehuwd en geen kinderen. Ben je 18+ en getrouwd of heb je een kind, dan kun je in Nederland aan de Mrs-verkiezing meedoen. Niet-getrouwde vrouwen kunnen vanaf 25 jaar meedoen, omdat ze anders te oud zijn voor de miss-verkiezingen. Alle verkiezingen werken op een eigen manier, je kunt ze daarom niet met elkaar vergelijken.

Tijdens de finale van Mrs Netherlands Universe is er geen bikinironde, wel een voorstelronde, nationaal kostuumronde, een avondjurkronde en een kroning. De Nederlandse winnares mag ons land vertegenwoordigen bij Mrs Universe. Daar doen ongeveer tachtig landen aan mee.

Ik ga meedoen, dacht Manon. Ze was inmiddels twee maanden geleden bevallen. Wel was ze 21 kilo aangekomen tijdens haar zwangerschap. "Daar baalde ik van, maar toch voelde ik me beter dan ooit." In januari was de casting, via videobellen. "Ik zat mooi aangekleed en netjes opgemaakt achter de computer."

Ze heeft al eerder meegedaan aan fotoshoots en modellenwedstrijden. "Omdat ik het leuk vind. Ik fotografeer zelf als hobby. Ik hou ervan om voor en achter de camera te staan."

Manon bij de Mrs-verkiezing Manon bij de Mrs-verkiezing

Geen rood hoofd meer

In 2019 deed ze als model mee aan de casting bij 'Sir Winston Club', een modellenwedstrijd in Rijswijk. Het verbaasde Manon dat de vrouwen uit heel Nederland kwamen. Die verkiezing was een traject van een paar weken. Manon haalde de halve finale en leerde steeds meer mensen kennen. "Die miss-wereld is niet heel groot, iedereen kent elkaar."

Ze vindt dat er een vooroordeel aan missverkiezingen kleeft. "Veel mensen denken alleen aan het beauty-gedeelte, maar tijdens zo'n traject leer je hoe je jezelf kunt verwoorden, je leert presenteren. Niet alleen nationaal, ook internationaal. Vroeger kreeg ik altijd een rood hoofd als ik moest presenteren, dat is nu veel minder."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Je bent geen goede moeder!' De moedermaffia weet het altijd beter

Aan Mrs Netherlands Universe 2021 hangt ook een goed doel, de organisatie zet zich in tegen huiselijk geweld. "Vorige week heb ik samen met een andere finalist kleding en spullen ingezameld voor vrouwen die gevlucht zijn voor huiselijk geweld en weinig mee hebben kunnen nemen. De spullen gaan naar blijf-van-mijn-lijf-huizen. Dit soort opdrachten geven je een andere kijk op de maatschappij."

Maar natuurlijk blijft het een schoonheidswedstrijd en moeten alle vrouwen in de finale voor de avondjurkronde een roze cocktailjurk aan die niet over de knieën mag vallen. En er zijn meer eisen: je mag geen rode lippenstift op, te opvallend. Je lippen en nagels moeten in natureltinten zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Journalist Laura (24) wint missverkiezing waar ze over schrijft: 'Dit gebeurt je maar een keer'

Eén of twee keer per maand zijn er bijeenkomsten op zondagen waardoor de verkiezing goed te combineren is met een baan en kinderen. De bijeenkomsten gaan vanwege corona de ene keer via een online videoverbinding, de andere keer is er in kleine groepjes een catwalktraining of fotoshoot.

Meedoen voor eigen ontwikkeling

6 juni is de finale, dan presenteren de finalisten zich aan het publiek, dit jaar via een livestream. De winnares wordt gekroond en vertegenwoordigt Nederland later dit jaar tijdens de internationale verkiezing.

"Natuurlijk is het gaaf om te winnen, maar ik doe vooral mee voor de ontwikkeling die ik voor mezelf doormaak. Ik leer nieuwe mensen kennen, de vrouwen die in mijn categorie meedoen zijn bijna allemaal moeder. Misschien hou ik er wel een vriendschap aan over. Samen met de andere vrouwen is dit echt een ervaring."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore