Ga naar de inhoud
Haarverzorging

Meer grijze haren als je er één uittrekt? Vier haarfeiten of -fabels

archieffoto Beeld © iStock

Durf jij met je wilde haardos nog in de spiegel te kijken? Gelukkig kwam daar gisteren het verlossende woord: vanaf volgende week mogen we weer naar de kapper. Een mooi moment om eens wat feiten en fabels over onze haren onder de loep te nemen met Koffietijd-beautydeskundige Mika van Leeuwen.

Heb jij de afgelopen weken consequent de grijze haren uit je hoofd getrokken, en ben je nu bang dat je daardoor nóg grijzer geworden bent? Kan dat? Of heb je het ene na het andere dure haarverzorgingsproduct in je haar gesmeerd om maar van die dode punten af te komen? Heeft dat zin? Beauty- en haardeskundige Mika van Leeuwen van Koffietijd geeft antwoord.

1. 'Als je één grijze haar uit je hoofd trekt, krijg je er twee voor terug!'

"Deze uitspraak is een fabel. Uit elk haarzakje kan maar één haar groeien, dus meerdere haren terugkrijgen wanneer je er één uittrekt, is simpelweg onmogelijk. Daarbij is het uittreken van een grijze haar eigenlijk ook nutteloos, aangezien de haar die teruggroeit niet ineens weer pigment heeft, deze blijft grijs.

Als je af en toe een grijze haar ontdekt en deze liever wil verdoezelen, kun je ervoor kiezen om een kleurspoeling te gebruiken. Let er hierbij wel op dat grijze haren meer kunstmatig pigment kunnen absorberen, dus koop niet een te donkere spoeling."

Waarom
Lees meer:
Waarom je nóóit met een knot in moet slapen

2. 'Gespleten haarpunten kun je repareren'

"Deze uitspraak is een fabel. Vergeet alle shampoos, maskers en conditioners die beloven gespleten haarpunten te herstellen, het enige wat je kan doen is het haar eraf knippen. Voorkomen is beter dan genezen, dus zorg ervoor dat je die gespleten haarpunten niet krijgt. Doe dit door je haren regelmatig te verwennen met een serum, een haarmaker en/of een split-end corrector die extra verzorging biedt aan je haarpunten."

3. 'In de zomer groeit je haar sneller dan in de winter'

"Deze uitspraak is een feit. Je haar groeit in de zomer sneller dan in de winter, omdat er in zonlicht vitamine A en D zitten. Maar let op, je haren kunnen ook beschadigen en uitdrogen door het zonlicht. Zorg er dan dus ook voor dat je je haren op zonnige dagen beschermt door het op te steken of een leuk hoofddeksel te dragen.'

'Laat
Lees ook:
'Laat het een waarschuwing zijn: ik ging thuiskapperen en loop er nu bij als Teigetje'

4. 'Je haar groeit sneller en wordt langer als je het vaker knipt'

Deze uitspraak is een fabel. Je haar leeft eigenlijk alleen maar wanneer het in de hoofdhuid zit. Zodra het eruit komt, is je haar al een dode materie. Het knippen van je haar heeft dan ook geen invloed op de groeisnelheid en ook niet op de lengte van je haar. Als je je haar zo lang mogelijk wil laten groeien, is het verstandig om regelmatig de haarpunten bij te knippen. Als je vaker knipt ontstaan er minder gespleten haarpunten en hoef je bij een kappersbezoek niet veel meer lengte van je haar af te laten halen."

Dit is een artikel van