Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn zoon is bang voor honden'

archieffoto Beeld © iStock

Het zit Cindy niet lekker dat haar achtjarige zoon sinds een incident bang is geworden voor honden. Hoe kan ze hem helpen?

Op Cindy zelf maakte het gebeuren met de labrador weinig indruk, maar op haar zoon des te meer: "Onlangs sprong er tijdens het wandelen een hond op tegen mijn zoon Diego. Er gebeurde niets heftigs, er zat alleen een kras van de hondennagel op Diego’s arm. Maar mijn zoon is er zo van geschrokken dat hij nu op straat aan de kant gaat voor honden en niet meer bij zijn vriendje wil spelen omdat ze daar een hond hebben. Dat vind ik zo zonde en onnodig. Hoe help ik hem?"

De
Lees ook:
De opvoedkwestie: 'Mijn zoontje mag niet evenveel als de buurtkinderen'

Het nare moment met je kind doorspreken kan helpen om de angst te verminderen, adviseert Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Laat je zoon navertellen wat er precies gebeurde. En wat voelde hij toen? Door samen een herbeleving te creëren, voorkom je dat je kind in z’n hoofd een eigen verhaal maakt dat de angst vaak groter maakt. Door deze herbeleving wordt de situatie bekeken zoals-ie was en niet erger of groter gemaakt. Op die manier gaan de scherpe kantjes er vanaf."

'Op zich is de angst van jouw kind niet ongegrond.'

Ook is het belangrijk om je kind te helpen relativeren – iets wat kinderen nog moeten leren. "Vraag aan je kind hoe vaak hij al in zijn leven een hond heeft gezien. En hoe vaak is het gebeurd dat een hond tegen hem is opgesprongen? Juist ja. Op zich is de angst van jouw kind niet ongegrond, want honden kunnen soms onvoorspelbaar zijn. Maar door dit soort vragen te stellen, help je je kind in te zien dat de kans erg klein is dat er een incident plaatsvindt."

Even in de bench

"Als je kind op straat bang is voor honden, oefen je hem stapsgewijs hiermee om te gaan. Eerst lopen jullie aan de andere kant van de straat, dan wel op dezelfde stoep maar helemaal opzij. En vraag hem hoe erg hij dat vond. Ook belangrijk: vraag wat jouw kind nodig heeft. Misschien helpt het als je zijn hand vasthoudt. Of dat de hond van zijn vriendje de eerste keer dat er weer samen wordt gespeeld, even in de bench kan blijven. Zo bouwt jouw kind beetje bij beetje het contact met honden weer op."

Doodsbang
Lees meer:
Doodsbang was hij, maar Dennis (39) overwon zijn hondenangst: 'Ik leerde de beesten begrijpen'

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.