Gezondheid

Voor het leven getekend? Zo worden je littekens minder zichtbaar

22 februari 2021 08:16 Aangepast: 22 februari 2021 20:49
archieffoto Beeld © iStock

Een valpartij op het schoolplein, of die keer van je fiets, een operatie of een brandwond. Bijna ieder mens heeft wel één of meerdere littekens op zijn lichaam. Naast een herinnering aan een vaak minder leuke gebeurtenis, staat een litteken vaak ontsierend. Hoe ontstaat een litteken precies en wat kun je doen om de zichtbaarheid van littekens te verminderen?

Als bij een ongelukje of val alleen de opperhuid wordt beschadigd, geneest dit meestal snel en krijg je geen litteken. Maar bij diepere beschadiging wordt de kans op een litteken steeds groter naarmate de genezing van de huid langer duurt. Littekens worden gevormd door littekenweefsel dat voor een groot gedeelte bestaat uit bindweefsel, ook wel collageen genoemd. Naast het feit dat littekens vaak ontsierend zijn, kunnen ze ook pijn en jeuk veroorzaken.

Voor dit artikel werkten we samen met Gezondheidsplein.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moeder en kind ontroeren meisje met opvallende littekens: 'Er gebeurde wat moois'

Bij een diepere beschadiging moet het ontstane wondgat worden opgevuld en maakt je lichaam nieuw bindweefsel aan voor de vorming van de nieuwe huid. Hierdoor ontstaat er een roodachtig, soms verdikt litteken. Als het genezingsproces goed verloopt en er geen infectie ontstaat, verdwijnt de roodheid en verdikking van het litteken en vervaagt het litteken uiteindelijk. Als dit niet zo is en het litteken blijft lelijk of geeft klachten, is er een aantal mogelijkheden om littekens te behandelen.

Meteen aan de slag

Een litteken zal nooit helemaal verdwijnen, maar kan wel minder zichtbaar worden gemaakt. Daarbij is het belangrijk om meteen nadat een wond is gesloten, hiermee te beginnen. Bestaande littekens kunnen namelijk tot ongeveer twee jaar na het ontstaan ervan goed behandeld worden, daarna niet meer. Er zijn meerdere manieren om littekens te behandelen, zowel thuis als in het ziekenhuis. Wat sowieso helpt bij een snelle genezing van een wond, is het voorkomen van een infectie door goede wondverzorging.

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

De zin en onzin van huidverzorging: 4 vragen beantwoord

Wat kun je zelf doen?

Wat veel gebruikt wordt is siliconentherapie, verkrijgbaar in de vorm van gel en pleisters. Zodra een wond gesloten is en eventuele hechtingen eruit zijn, kun je met deze behandeling beginnen. Door de drievoudige werking wordt het litteken zachter, vlakker en minder zichtbaar en verdwijnen klachten zoals roodheid, jeuk en pijn.

Daarnaast zijn er pleisters verkrijgbaar die ervoor zorgen dat de temperatuur van de huid stijgt, waardoor het littekenweefsel zachter wordt en een betere doorbloeding ontstaat. Daardoor wordt het bindweefsel herverdeeld en het litteken minder zichtbaar.

Ook is druk- of compressietherapie een mogelijkheid, waarbij druk wordt gezet door middel van een spons, plastic plaatje of elastische drukkleding. Door deze druk wordt het litteken vlakker en soepeler en verkleint het de kans dat een litteken terugkomt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Binnenzitters, zo heb je minder last van een schrale huid

Behandelingen in het ziekenhuis

Ongewenste littekens kunnen operatief worden verwijderd door een plastisch chirurg. Ook zijn zogenoemde corticosteroïdeninjecties een mogelijkheid, die zorgen voor een langzame vervaging van het litteken. De behandeling is meestal pijnlijk en er zijn minstens twee tot drie behandelingen nodig, die om de twee tot vier weken worden uitgevoerd. Een andere mogelijkheid is cryotherapie, waarbij het litteken tien tot dertig seconden wordt bevroren. Hiermee vermindert voornamelijk de hoogte van het litteken. Ook dit is een vaak pijnlijke behandeling. Daarnaast zijn er meerdere behandelingen nodig met een langere tussenperiode, omdat de huid tijd nodig heeft om te herstellen.

Laseren en radiotherapie

Ook laseren is een optie, omdat laserstralen specifieke schade veroorzaken aan het littekenweefsel. Een nadeel is dat littekens met deze behandeling na verloop van tijd vaak weer terugkomen. Ten slotte is radiotherapie of bestraling een optie. Deze therapie wordt meestal uitsluitend toegepast als de andere methoden niet werken. Voor behandeling in het ziekenhuis is uiteraard een verwijzing van je huisarts nodig.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore