Etiquette

De vijf spelregels van... schaatsen

12 februari 2021 12:24 Aangepast: 12 februari 2021 16:56
archieffoto Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van schaatsen.

De situatie

Het vriest dat het kraakt en dus worden we weer wild in Nederland. Schaatsen! De vurigste schaatskoorts is alweer gezakt want it giet net oan, maar op de sloot achter je huis of de schaatsbaan in de buurt is het hopelijk ook goed glijden. Alles corona-keurig natuurlijk. Maar hoe gedraag je je eigenlijk het beste op het ijs? De regels op een rij.

De spelregels

1. Ontdek je plekje

Natuurijs is natuurlijk het mooist. Al schaatsend kom je ineens op plekken waar je anders alleen maar naar kunt kijken. Bij een ijsbaan zoef je keurig rondjes na elkaar, maar op de meeste plekken zijn nu alleen leden welkom. Ben je een 'goed-weer-schaatser', check dan vooraf waar je zonder natte voeten het ijs over kan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Kijk op deze kaart waar je veilig kunt schaatsen bij jou in de buurt

2. Waak voor een wak

Schaats nooit op ijs waar sneeuw op ligt, want dan zie je dus niet waar het ijs slecht is. Of waar zelfs een wak zit. Het ijs aan de walkant is altijd zwakker, vooral aan de kant waar de zon op schijnt, weten de kenners van schaatsen.nl. Neem dus een grote stap als je van de wal het ijs op stapt en volg je voorbeelden links en rechts. Kijk waar anderen veilig het ijs zijn opgegaan.

3. Pak geen solo

Hoe verleidelijk ook, na bijna een jaar binnen bungelen op elkaars lip, ga er nooit alleen op uit. Een rondje op een ijsbaan over gras kan best, maar natuurijs trotseer je beter niet in je eentje. Als je valt, verdwaalt, onder het ijs komt: hulp is hard nodig. Ga dus minimaal met z’n tweeën op pad (ja, keurig op 1,5 meter afstand moet best lukken) en laat altijd iemand thuis weten waar je precies gaat schaatsen. Dompel je toch per ongeluk onder, blijf dan rustig en zwem naar de donkere plek, want daar ben je door het ijs gezakt. Ligt er sneeuw op het ijs, dan moet je juist naar het lichte gedeelte zwemmen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'We willen de stress van de afgelopen weken van ons af schaatsen en sleeën'

4. Roep hard bij vaart

Op winterse dagen binden schaatsers van ieder pluimage de ijzers onder. Dus misschien kun jij met je marathonlijf wel hartstikke hard, Els van hiernaast staat gewoon een beetje gammel te balanceren op dezelfde vierkante meter. Roep dus lekker luid: 'JaJa' als je iemand van achteren wil inhalen. Ervaren baanschaatsers roepen ook graag 'KAAAAAAAAAASS' omdat dat zo lekker lang klinkt. Kies wat je wil, zolang je je maar laat horen. En voor alle Elzen onder ons: wees je bewust van je omgeving en pak gewoon een stoel, of de arm van je vriend, als je maar blijft wiebelen. Geeft niks.

5. Pizza punten scoren

Oefenen, oefenen, oefenen: dat is de manier om beter te leren schaatsen. Maar ja, heb je nu niks aan. Daarom drie handige tips om er weer even in te komen. Oefen eerst een rondje op skeelers, bijvoorbeeld. Zelfde beweging, minder glad. Wil je remmen? Breng de voorkanten van je schaatsen naar elkaar toe in de vorm van een pizzapunt. En tot slot: blijf in evenwicht. Houd je lijf in evenwicht door allebei je armen te spreiden, dat maakt de balans een stuk makkelijker. En anders grijp je gewoon terug op spelregel vier. Geniet nu vooral van dit coole lichtpuntje!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore