Ga naar de inhoud
Pluisvrij

Zo gaat je winterkleding meerdere winters mee

Beeld © iStock

Het is koud dus je hebt waarschijnlijk je dikste wollen kleding aangetrokken. Natuurlijk zou het mooi zijn als we die volgende winter ook nog steeds kunnen dragen. Maar het verzorgen van winterkleding kan behoorlijk lastig zijn. Stylist Sabrina van Koffietijd heeft tips hoe je dit het beste kunt doen.

Allereerst: ken je trui, zegt stylist Sabrina van Koffietijd. Lees dus goed het waslabel om te zien van welk materiaal de trui gemaakt is en hoe het gewassen mag worden. Sommige truien moet je laten stomen, ga dan niet eigenwijs doen, maar breng het dan ook echt naar de stomerij.  

Probeer wol zo min mogelijk te wassen. Draag daarom altijd een t- shirt of topje onder je wollen trui. Die absorbeert dan je zweet, zodat je huid niet direct in contact komt met je trui.  

Lekker luchten

Als je de trui even wil opfrissen kun je dat prima doen 'm door even buiten te hangen om te laten luchten. Maar je kan dat ook grondiger doen met een behulp van een zogenoemde steamer. Deze zijn tegenwoordig overal te koop en te vinden in allerlei prijsklassen. Je kan er een beetje textielwater aan toevoegen als je dat fijn vindt, maar dat hoeft niet, want de stoom reinigt het al op zich. Maar zo ruikt de trui wel weer lekker fris.  

Je
Lees ook:
Je vindt het nu koud? Later deze week wordt het -20

Is de trui nou echt wel toe aan een wasbeurt. Draai hem dan voor de zekerheid binnenstebuiten. Door het gedraai in de machine kunnen er pluisjes ontstaan of kleine beschadigingen. Was 'm op een wolwas-programma en gebruik het liefst een wasmiddel dat geschikt is voor wol. Je hebt speciale wolwasmiddelen, deze zijn mild maar reinigen wel grondig.

Na het wassen moet je trui uiteraard de tijd hebben om goed te kunnen drogen. Hang je truien niet op een hanger, want door de zwaarte van het water raakt hij uit model. Leg je trui liggend te drogen op een vlakke ondergrond. Voordat je hem laat drogen kun je hem zelfs nog voorzichtig droog rollen tussen een droge handdoek.

Nooit
Lees meer:
Nooit meer last van statische kleding

Pluisjes

Niets vervelender dan pluisjes op je mooie winterkleding. Het oogt alsof het versleten en oud is. Daar kun je gelukkig iets aan doen: gebruik een wegwerpscheermesje, wel een nieuwe (dat is wel zo fris) en haal met voorzichtige halen het scheermesje over de plekken waar je trui pilt. Zo scheer je de pluisjes er als het ware vanaf. Zorg er wel even voor dat je een kledingstuk hebt van een iets stevigere stof, anders beschadig je de rest van de stof.  

Je kunt ook een shaver, ook wel een pluizendief, aanschaffen. Dit apparaatje haalt alle pluisjes weg van je kleding zonder deze te beschadigen. 

Even
Lees ook:
Even praktisch: doe dit wel (en niet) nu er nog sneeuw ligt

Heb je last van statische kleding? Leg dan het kledingstuk een nachtje in de vriezer of op dit moment buiten, het vermindert de statische elektriciteit in je kleding.  

Een ander trucje is om een metalen sleutelring aan bijvoorbeeld het waslabeltje te hangen. Want metaal ontlaadt. Het metaal zorgt ervoor dat je geen schokje krijgt als je iets aanraakt. Makkelijk en niemand die het ziet    

Met een roller 

Je kent het vast wel: op je mooie wollen winterjas zie je al snel pluisjes van je sjaal of losse haren zitten. Om je jas nou zo mooi mogelijk te houden, gebruik dan regelmatig een plakroller. Een goedkope en makkelijke manier om af en toe even alle pluisjes en haren van je jas te halen. En echt in een minuutje gepiept. Zo ziet je jas er weer als nieuw uit.