Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: 'Dochtertje (5) durft niet alleen naar boven te gaan'

archieffoto Beeld © iStock

Inge's vijfjarige dochter durft niet in haar eentje naar boven te lopen. Inge probeert daar geduldig mee om te gaan, maar dat lukt niet altijd. Stelt ze zich niet gewoon aan?

Eerlijk gezegd vraagt Inge zich soms weleens af of haar dochter zich niet gewoon aanstelt: "Sinds een paar maanden durft Feline niet alleen naar boven. Heel irritant, want ze wil steeds dat ik meeloop naar boven als ze iets op haar kamer moet pakken. Ook overdag, als het boven gewoon licht is. Ze kan niet goed uitleggen waar ze dan precies bang voor is. Soms weet ik niet of ik dit wel serieus moet nemen. Hoe doorbreken we dit?"

De
Lees ook:
De opvoedkwestie: 'Zoontje (7) rekt het naar-bed-gaan-ritueel'

Volgens Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching is het inderdaad de vraag of Inge’s dochter echt bang is of dat dit een manier is van dingen naar haar hand zetten: "Dat onderscheid is soms lastig te maken. Je wilt een oprecht angstig kind ook serieus nemen. Heb je het idee dat het manipulatie is? Dan kun je je wat strenger opstellen en zeggen dat jouw kind zelf naar boven moet lopen om iets te pakken, maar dat jij echt niet alles aan de kant gaat gooien om mee te lopen. Dan merk je gauw genoeg of die angst serieus is." 

Durft je kind écht niet alleen boven te zijn, dan vergt het aan andere aanpak, zegt Bobeldijk: "Vraag haar: 'Stel je loopt naar boven, waar ben je dan bang voor?' Ga het antwoord vervolgens niet ontkennen door te roepen dat het onzin is en dat ze niet bang hoeft te zijn. Iemands gevoel kun je namelijk niet ontkennen."

‘Laat je kind zelf met oplossingen komen. Dit zit in háár hoofd, dus zij moet iets bedenken.’

Wat je volgens de opvoedcoach wél kunt doen, is de angst bespreken en ontleden: "Vraag bijvoorbeeld: 'Maar hoe realistisch is het dat er een monster in de kast zit?' Let erop dat je de angst dan niet bevestigt of groter maakt. Vraag daarna nog verder door, zoals wat jouw kind kan doen als er gebeurt waar zij zo bang voor is."

"Laat haar zelf met oplossingen komen. Dit zit in háár hoofd, dus zij moet iets bedenken. Misschien zegt ze dat ze hard kan schreeuwen om het monster weg te jagen. Stel voor dat ze nu alvast kan oefenen met schreeuwen, zo maak je het praktisch. En bouw jouw hulp af. Eerst loop je alleen mee tot de overloop, dan nog een paar treden op de trap, dan wacht je onderaan de trap. Net zo lang tot ze het zelf durft."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.