Gezondheid

Binnenzitters, zo heb je minder last van een schrale huid

01 februari 2021 12:42 Aangepast: 02 februari 2021 09:29
Beeld © iStock

Het is koud buiten, maar we zitten ook veel binnen in de warmte. Heel veel zelfs. Dat zijn helaas de ideale omstandigheden voor een geïrriteerde huid of zelfs voor een huid met eczeem. Hoe ontstaat eczeem en hoe kun je irritatie voorkomen nu het nog wel even koud blijft?

Tijdens de koude dagen krijgt je huid het soms zwaar te verduren. Binnen is het vaak warm en de lucht droog doordat de verwarming aan staat. Daarnaast is het buiten vaak erg koud. De kans dat je huid in de wintermaanden uitdroogt is dan ook groter. Door de kou en droogte wordt de huid een stuk kwetsbaarder. Hierdoor kunnen er scheurtjes en kloofjes in de huid ontstaan. Dit kan een geïrriteerde huid en eczeem veroorzaken of eczeem verergeren.

Voor dit artikel werkten we samen met Gezondheidsplein.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Last van droge lippen? Zo kom je ervan af

Droge, koude lucht

Droge en koude lucht dragen bij aan het ontstaan van eczeem. Als het buiten koud is zijn we geneigd de verwarming binnen een paar graden hoger te zetten. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid in huis een stuk minder en daardoor de lucht droger. Dit kan leiden tot huidirritaties, een droge huid en eczeem. De droge lucht zorgt voor snellere uitdroging van de huid. Hierdoor kunnen scheurtjes en kloofjes ontstaan. Irriterende stofjes kunnen zo gemakkelijk de huid binnendringen.

Daarnaast ben je vaak vatbaarder voor infecties in de wintermaanden, doordat je weerstand minder is door de kou. Een lage weerstand heeft ook invloed op de huid. De huid herstelt minder snel en hierdoor krijgt eczeem de vrije loop. 

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

De zin en onzin van huidverzorging: 4 vragen beantwoord

Help je huid een handje

Het is niet altijd mogelijk om een geïrriteerde huid of eczeem te voorkomen. Sommige mensen zijn er vatbaarder voor of hebben een erfelijke vorm van eczeem. Toch zijn er enkele factoren om je huid een beetje te helpen.

  • Probeer niet te heet en te lang te douchen, hierdoor droogt de huid vaak nog meer uit. Gebruik daarnaast niet te veel bad- en/of doucheoliën.
  • Draag beschermende kleding wanneer je de kou in gaat. Draag hierbij geen stoffen die de huid kunnen irriteren. Het dragen van katoen wordt aangeraden.
  • Gebruik geen huidproducten met parfum of alcohol.
  • Beperk het gebruik van de zonnebank. In de winter kan het verleidelijk zijn, maar het zorgt ervoor dat de huid sneller uitdroogt. Hierdoor is de kans op een geïrriteerde huid en eczeem groter. Daarnaast vergroot de zonnebank het risico op het krijgen van huidkanker.

Wat te doen bij klachten?

Als je dan toch last krijgt van een geïrriteerde huid of eczeem is het belangrijk dat je je huid goed verzorgt. Als de eczeem ernstig is, zoals open wondjes of aanhoudende ernstige klachten, adviseren wij om een arts of specialist te raadplegen.

Voor de droge, geïrriteerde huid of eczeem kan een vette crème zonder alcohol of parfum helpen. Deze crème zorgt ervoor dat de huid water vasthoudt en soepel blijft.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore