Ga naar de inhoud
Etiquette

De vijf spelregels van... een nieuwe liefde

Beeld © Getty Images

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van een nieuwe liefde.

De situatie

Dat corona een vruchtbare tijd is voor een nieuwe verkering, dat zagen we al eerder. Maar hoe laat je het zover komen? En hoe weet je dat het echt 'aan' is? Tussen al die vlinders weet je het zelf misschien ook niet meer. Daarom vind je hier de vijf vuistregels bij verse verkering. 

De spelregels

1. Zeggen en niet zwabberen

Wie ooit ook maar één aflevering van First Dates heeft gekeken weet het: vroeg of laat moet je je hart op het hakblok leggen. Zeggen of je je date nog een keer wil zien is kwetsbaar of kwetsend. Hoort erbij. Maar doorgewinterde singles weten dat het nog best een tijdje kan duren voordat je weet of je gebakken zit. Sommige tortelduifjes zijn na twee dates al onafscheidelijk, anderen daten eerst een paar maanden met elkaar voordat het vaste verkering wordt. Maar wil je echt weten of je samen dezelfde kant op gaat? Durf het te vragen, vindt ook relatietherapeut April Masini.

Zij
Lees ook:
Zij vonden liefde in rampjaar 2020: 'Relatie misschien wel aan corona te danken'

2. Overdaad schaadt

Vlinders buitelen over elkaar heen en het liefst zou je vandaag je baan nog opzeggen om hele dagen in elkaars ogen te kunnen turen. Dat kan niet natuurlijk en dat is maar goed ook. Want ook in de liefde geldt de wet van schaarste. Eventjes elkaar niet zien, bijvoorbeeld omdat je zelf ook een leven hebt, zorgt alleen maar voor meer verlangen. Een beetje missen is dus helemaal zo gek nog niet.

3. Wees jezelf

Je doet je best, uiteraard. Mooie jurk aan, je haar goed, je uitsloven wanneer ze bij je komt eten. En zo hoort het ook. Maar pas op voor de valkuil van pleasen. Je kunt best met hem mee gaan vissen, omdat je hem zo schattig vindt als hij enthousiast vertelt over zijn grootste snoek en het beste soort aas, maar als jij liever binnen zit met een boek, houd je die gedeelde hobby nooit lang samen vol. Ook hiervoor geldt: Zeg meteen alles. Hoe eerlijker je bent, hoe mooier. En kan die ander het niet waarderen, dan weet je dat ook maar mooi meteen.

De
Lees meer:
De vijf spelregels van... daten in coronatijd

4. Pas op met pottenkijkers

Van de daken schreeuwen wil je het, maar beter wacht je nog even. Iedereen mag zien wat voor leukerd jij hebt gevonden, maar druk nog even op pauze voordat je gaat pronken. Als je elkaar een paar maanden kent, ben je veel meer jezelf bij elkaar en zal een ontmoeting met vrienden, kinderen of zelfs ouders een stuk fijner gaan. Tot die tijd kun je natuurlijk wel elke dag aan iedereen die het horen wil vertellen hoe verliefd je bent.

5. Vergeet je vrienden niet

Helemaal in de wolken vul je al gauw elk gaatje met je verkering. Zalig, maar niet zo slim. Ten eerste omdat je vrienden er ook altijd voor je waren toen je nog zeeën van solo-tijd had, maar ook omdat je - hoe leuk je liefje ook is - nooit alles bij je nieuwe object of affection kunt halen. Lachen, zoenen, knuffels en diepe gesprekken zijn mooi, maar die vind je als het goed is bij vriend én verkering. De warmte en vertrouwdheid van je vrienden is goud waard, en juist een flinke dosis tegengas is voor iedereen van levensbelang.