Ga naar de inhoud
Smoor

Zij vonden liefde in rampjaar 2020: 'Relatie misschien wel aan corona te danken'

Bente en Mayka waren elkaars knuffelmaatje. Fladimir en Cindy leerden elkaar kennen op Tinder. Beeld © privéfoto's

2020 was niet alléén maar kommer en kwel. Deze drie stellen vonden elkaar – ondanks mondkapjes, lockdowns en anderhalvemeterrestricties. "Als je me van tevoren had verteld hoe het zou lopen, had ik je voor gek verklaard."

'Elke avond een uur videobellen'

Inez (26, niet haar echte naam) leerde haar vriend James (27, niet zijn echte naam), die in Engeland woont, twee weken voor de eerste lockdown kennen via de game World of Warcraft.

Inez: "Nooit gedacht dat ik via World of Warcraft de liefde zou vinden. James en ik speelden die game allebei nogal fanatiek. In het spel heb je raids, waarbij je met minimaal tien mensen een team vormt om moeilijkere tegenstanders te verslaan. James zat in hetzelfde team als ik. Je hebt tijdens het gamen contact met elkaar via voicechat, om te overleggen over de strategie bijvoorbeeld, maar het gaat ook weleens over andere dingen. Zo vertelde James er over de oplopende coronabesmettingen in Engeland, terwijl het virus bij ons toen nog niet zo aan de orde was. Ik vond het fijn dat hij zo open was."

Britse
Lees ook:
Britse mutatie nu dominant in Engeland, ziekenhuizen puilen uit

"We raakten ook privé aan de praat en ik begon hem steeds leuker te vinden. In het begin weet je niet wie je voor je hebt, want online kun je je voordoen als om het even wie. Maar al snel zagen we elkaar ook via de webcam en werd het steeds vertrouwder. We vonden elkaar echt leuk, en spraken dat ook uit. Hij besloot een vliegticket naar Nederland te boeken om te ontdekken of het in het echt ook zo goed klikte tussen ons. Maar helaas: toen kondigde Rutte de lockdown aan en ging het hele feest niet door. Via Skype hielden we contact." 

Beetje ongemakkelijk

"Pas in de zomer kon James alsnog naar Nederland komen. Hij bleek het wachten gelukkig helemaal waard te zijn. In het begin was het wel een beetje ongemakkelijk – het is toch gek om elkaar na al die maanden en intieme gesprekken ineens écht te zien. Maar dat ongemak verdween al snel. Eindelijk konden we elkaar aanraken, zoenen, seks hebben. Die eerste week bleef mijn zoontje bij zijn vader, zodat we het rijk alleen hadden, maar de tweede week heb ik James wel aan hem voorgesteld. Het voelde goed, en nog steeds. Na twee weken moest James helaas weer terug naar Engeland vanwege zijn werk. Sindsdien hebben we elkaar niet meer 'live' gezien." 

Tinderen
Lees ook:
Tinderen tijdens de pandemie: Annemieke ontmoette haar Italiaanse liefde Mario

"Ik zou kort na zijn bezoek naar Engeland vliegen, maar toen liep het aantal besmettingen ineens weer razendsnel op. Ik had het land misschien nog uit gekund, maar ik wilde niet het risico lopen dat anderen de dupe zouden worden van een onverstandige beslissing van mij. Vervolgens zou James weer hier komen met de kerstdagen, maar ook toen bleek het niet verstandig. Zolang reizen wordt afgeraden, gaan we het gewoon niet doen. Zeker niet nu die Britse variant rondwaart. Als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat.

We maken elke avond een uur tijd voor elkaar om te videobellen. Hij kan heerlijk vertellen over zijn dag, ook al zijn alle dagen hetzelfde. Hij is zó lief. Ik ben nog steeds enorm verliefd op hem. Natuurlijk, het is soms pittig. We kunnen niet wachten tot het allemaal voorbij is. Dan komt hij hierheen voor langere tijd, is het plan. En op de lange termijn willen we samenwonen, maar daarvoor willen we elkaar eerst wat vaker gezien hebben. Zo’n grote stap zet je niet zomaar. Corona maakte het allemaal niet makkelijker, maar onze relatie kan het aan."

Hokken
Lees ook:
Hokken door corona: 'Of elkaar niet zien of op elkaars lip, dan maar het laatste'

'We zoenden de eerste keer voor de grap'

Mayka (34) en Bente (31) werden vorig jaar verliefd nadat ze elkaar tot knuffelmaatje hadden gebombardeerd.

Mayka: "Ik kende Bente via een gezamenlijke vriendin, die twee keer is getrouwd. Zo zagen we elkaar twee keer op haar vrijgezellenfeest, op het trouwfeest en ook weleens op verjaardagen. Toen mij begin 2020 iets heel vervelends overkwam en ik er erg doorheen zat, was Bente een onverwacht grote steun voor me. Daardoor ben ik heel anders naar haar gaan kijken. Ik kon alles met haar bespreken, ze was er echt voor me. Anderen kon ik met humor nog weleens op afstand houden, maar zij prikte daar dwars doorheen.

Onze band zag ik aanvankelijk gewoon als een heel innige vriendschap – Bente was immers hetero, dacht ik, ze had net een lang huwelijk achter de rug met een man. Vrienden van ons hadden eerder dan wijzelf door dat er een andere spanning tussen ons hing. Op een mooie zomerdag, na een aantal alcoholijsjes, daagde een vriend ons uit: 'Hebben jullie nou nog steeds niet gezoend?', zei hij. Daarop zoende Bente me. Voor de grap, maar ik denk dat we er allebei kriebels bij voelden. Toch duurde het na die zoen nog een maand, misschien wel twee, tot het opnieuw gebeurde."

Behoefte aan aanraking

"Nadat het RIVM in de richtlijnen had opgenomen dat je één knuffelmaatje of seksbuddy mocht hebben, besloten Bente en ik elkaar tot coronabuddy te bombarderen. Seksuele intenties hadden we op dat moment totaal niet, wel had ik er veel behoefte aan om aangeraakt te worden. Gewoon even een arm om je heen, een knuffel. Bente en ik zagen elkaar heel vaak, zo vaak dat het voor onze kinderen – die van mij een puber, die van haar een pre-puber en een jongetje van 7 – vanzelfsprekend werd dat we de deur bij elkaar platliepen. We werden hartstikke verliefd, en ja, uiteindelijk zijn we toch bij elkaar in bed beland."

Liefdesverdriet
Lees ook:
Liefdesverdriet in lockdown: 'Houd eenzame singles een beetje in de gaten'

"Het voelt heel goed. Bente is zo leuk en grappig. Ik heb wel eerder relaties gehad, maar met niemand anders kon ik zo lachen als met haar. 2020 was een rotjaar, maar het heeft voor ons wel iets moois opgeleverd. Misschien hebben we onze relatie wel aan corona te danken. Tegenslag kan ervoor zorgen dat je anders naar dingen kijkt en anderen meer gaat waarderen. De beperkingen hebben ons tot nu toe niet echt in de weg gezeten."

Nog nooit gaan uiteten

Natuurlijk, het is wel anders. Echt daten kan nu niet; de vakantie die we hadden gepland gaat niet door en we zijn nog nooit uit eten geweest samen. Ik weet dat ze raar eet en dat de helft er altijd naast valt, dus volgens mij zou ik dubbel liggen in zo’n restaurant. Lijkt me heerlijk. Maar weet je: nu hebben we dat allemaal nog lekker tegoed. Dat is iets om naar uit te kijken."

De
Lees meer:
De vijf spelregels van... daten in coronatijd

'Sinds de eerste date zijn we geen dag zonder elkaar geweest'

Cindy (39) woont samen met Fladimir (46), die ze vorig jaar leerde kennen via Tinder.

Cindy: "Na bijna drie jaar vrijgezel te zijn geweest had ik het hélemaal gehad met daten. Ja, met sommige mannen was het best gezellig, maar er zat nooit echt bij wat ik zocht. Op een gegeven moment had ik er zó genoeg van dat ik letterlijk ben gaan opschrijven wat ik dan wel zocht in een man. Zo wilde ik dat het voor mijn toekomstige partner vanaf dag 1 geen probleem zou zijn dat ik een zoon heb van 5. Daarnaast schreef ik op dat ik een mannelijke man wilde, maar wel een gevoelige. En ik vond het belangrijk dat het gewoon echt leuk was, dat we konden lachen en dat ik helemaal mezelf kon zijn bij hem, zonder het gevoel te hebben dat ik te veel was of te hard van stapel liep.

Ik had niet durven hopen dat ik niet heel lang daarna daadwerkelijk deze man zou ontmoeten. Aan het begin van 2020 had ik weliswaar een voorgevoel dat het mijn beste jaar ooit zou worden, maar als je me van tevoren had verteld hoe het zou lopen, had ik je voor gek verklaard."

Baby's
Lees ook:
Baby's Juul, Fedde en Louise zijn 'coronials': 'Haar vader mocht de afdeling niet op'

"Achteraf is het best opmerkelijk dat ik Fladimir naar rechts heb geswipet op Tinder. Hij had maar één foto op zijn profiel, met twee of drie woorden, en gebruikte niet eens zijn eigen naam, maar noemde zich 'biker'. Daar zou ik normaal nooit voor gaan. Misschien heb ik hem per ongeluk geliket. Hij begon tegen mij te praten, Tinder deed hem schijnbaar een voorstel om een bepaalde vraag aan mij te stellen: 'In welk restaurant in jouw woonplaats zullen we gaan eten?' Nou woonde ik in zo’n beetje het kleinste gehucht in Limburg, dus we hadden gelijk een grappig gesprek." 

Fantastische kussers

"We raakten ’s ochtends aan de praat en nog diezelfde dag spraken we af. Hij vroeg me wat ik het liefst wilde doen. Naar het bos leek me wel wat, maar het regende dat het goot. Hij stelde voor om een vistentje mee te nemen, zodat we beschut konden zitten. We hebben het ding opgezet, maar alsnog de hele avond in de druipende regen gestaan. Wat is-ie lang, dacht ik toen ik hem zag. Ik vond hem wel aantrekkelijk. Op Tinder hadden we al gegrapt dat we allebei zulke fantastische kussers waren, dus dat was makkelijk inkoppen voor hem. 'Nu wil ik het weten ook', zei hij, waarop hij me zoende.

De coronamaatregelen konden ons op dat moment gestolen worden, we hadden alleen maar oog voor elkaar. Hij is bij me blijven slapen en we hebben de hele nacht aan een stuk door gepraat. Het was ochtend voor we er erg in hadden. En toen stond ineens mijn ex te vroeg op de stoep met onze zoon… Totaal niet pedagogisch verantwoord, maar ik heb Fladimir maar gelijk aan hem voorgesteld. Normaal ben ik daar heel voorzichtig mee, maar dit was zo gezellig en zo spontaan en zo anders; het klopte gewoon."

Super
Lees ook:
Super Like! Liefde na de eerste swipe, kan dat?

"Sinds die eerste date, zeven maanden geleden, zijn we geen dag zonder elkaar geweest. Ik ben bij hem ingetrokken toen ik mijn huis plotseling uit moest. Ook zoiets. We zijn gewoon in het diepe gesprongen. Zo goed als het nu voelt, heeft het nog nooit met iemand gevoeld. Fladimir ziet me, het voelt alsof hij dwars door me heen kijkt. We halen het beste in elkaar naar boven." 

Bijna te mooi om waar te zijn

"Het voelt bijna te mooi om waar te zijn, waardoor ik ook echt wel veel momenten heb getwijfeld. Ik vond het doodeng hoe snel het allemaal ging. Zonder corona had ik me er misschien niet zo vol overgave in durven storten; nu werden we gedwongen om veel op elkaars lip te zitten, waardoor je heel snel voelt of iets klopt of niet. En dat doet het. We vormen nu een samengesteld gezin, met zijn dochter van 1,5 en mijn zoon. De kindjes vinden elkaar fantastisch.

2020 was voor veel mensen een worsteling, maar ik kijk terug op het beste jaar ooit. Zowel op zakelijk vlak als persoonlijk. Wat ik voelde aan het begin van het jaar is bizar genoeg uitgekomen."

* De namen van Inez en James zijn gefingeerd. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie.