Ga naar de inhoud
Etiquette

De vijf spelregels van... in de sneeuw

Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels in de sneeuw.

De situatie

Drie hele centimeters worden ons beloofd dit weekend, dus maak je borst maar nat. Sneeuw staat garant voor feest voor de een en frustratie voor de ander. Om je vrije dagen met een gerust hart in te glijden, lees je hier wat de mores zijn van een wonderwit weekend.

De spelregels

1. Niet zomaar je straatje schoonvegen

Vroeger, toen je poep nog met een lange oe schreef, was het verplicht om je eigen stoep sneeuwvrij te maken. Superjammer natuurlijk, want door al die geborstelde paadjes stagneert het sleeplezier. Maar goed, loopt je buurvrouw met een rollator, dan is een beetje grip op straat toch wel belangrijk. Daarom verzoeken gemeenten en politici vaak om toch de sneeuwschuiver ter hand te nemen. In 2010 riep voormalig minister-president Balkenende zelfs op om massaal een potje te vegen. Rutte heeft nu wel wat anders aan zijn hoofd gelukkig.

De
Lees meer:
De sneeuw komt eraan: 'Groot deel van het land wordt wit'

2. Een wit wieltje halen

Ga niet rijden met een dikke laag sneeuw op het dak van de auto, weten de slimmerds van Centraal Beheer. De sneeuw kan eraf schuiven als je gaat rijden en dan schrikken achterliggers zich rot. Of kunnen ze niet meer goed zien wat er op de weg gebeurt. Een dak met dek is goed voor een boete van 240 euro. Ook je kenteken moet goed te zien en te lezen zijn. Als dat niet zo is, kan de boete oplopen tot 140 euro. Zo verdwijnt de winterpret als sneeuw voor de zon natuurlijk. En heb je geïnvesteerd in winterbanden, dan zit je goed, want volgens de ANWB heb je dan wel degelijk meer grip. Niet dat we dit weekend ook maar ergens naartoe gaan, maar toch.

3. Gebruik over de grens 

Op een uitzichtloos moment voelt het misschien alsof je nooit meer met je maten van de berg af suist, maar een beetje positivo vestigt alle hoop op volgend seizoen. Op de piste regent het ook regeltjes, zoals houd altijd rekening met de mensen om je heen, niet dringen bij de lift met je dikke pak en neem altijd de buitenbocht in de rij, want die gaat sneller. Oh, en ook in de sneeuw geldt het claimverbod: jouw handschoenen en bril op een bankje leggen, betekent echt niet dat je die plek gereserveerd hebt.

Rijden
Lees ook:
Rijden met beslagen ruiten: 'Mensen onderschatten het gevaar'

4. Pak uit met die pop

Zeg nou zelf, die Olaf-variant kennen we nu wel toch? Drie bollen met een wortel verschijnen in elke straat, vooral nu álle kinderen álle tijd hebben. Dus daag die rakkers (en jezelf) eens uit en maak een sneeuwpoes, een sneeuwhuis (vooruit, dat heet een iglo), een sneeuwauto of een sneeuwbanaan. Leef je uit!

5. Wie de bal gooit…

Kan ‘m terugverwachten. Hard, hoog, heerlijk, vliegen ze door de lucht. Sneeuwballengevecht is de leukste work-out in de winter, maar niet piepen als je broer een bal in je nek sopt. Lekkere cooling down toch?