Ga naar de inhoud
Etiquette

De vijf spelregels van... de oppas

Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van de oppas.

De situatie

Als ouder kun je wel eens een kindvrij verzetje gebruiken. En nu we in lockdown zitten voelt een verplichte dag naar je werk zelfs als een uitje. Maar, wie bewaakt dan het kroost? Juist. De oppas. En om dat spelletje voor iedereen goed te laten verlopen lees je hier de belangrijkste do's en dont's.

De spelregels

1. Een poule is een prima plan

Opa en oma zijn natuurlijk favoriet, maar je kunt die arme schatten niet blijven vragen. In de jaren tachtig en negentig hebben zij hun portie snottebellen vegen en vingerverven al gehad. Tel daar een wat brozere conditie bij op en je weet dat een paar extra zestienjarigen on the side een prima plan is. Een paar ja. Dan kan er altijd wel iemand en de ervaring leert dat puberjongens en -meisjes vrij snel verkering krijgen en na een tijdje toch liever wat anders doen op woensdagmiddag of zaterdagavond.

De
Lees ook:
De 5 spelregels van... thuisonderwijs

2. Leg niet alleen een reep klaar

Voor de avondploeg is het een goed gebruik om lekkers in huis te halen. Chips doet het altijd goed. Leg nooit alleen een reep chocolade op het aanrecht klaar, dat is veel te karig. Een mens moet wat te kiezen hebben. Ken je de oppas wat langer, dan kun je overgaan tot zelfbediening. Maak dan wel eerst zelf een rondje langs je voorraad of weekplan, want het zal niet de eerste keer zijn dat een tiramisu de volgende dag niet haalt.

3. Wees geen krent

Uitknijpen doe je niet. Punt. Dus betaal je oppas een beetje gerieflijk (ook opa en oma verdienen meer dan alleen een 'bedankt!') en wees geen krent met fooi. Tussen de 3,20 euro en 4,80 euro per uur is prima, weet het Nibud. Ga niet miepen over een half uur, want dat doet de oppas ook niet als jij per ongeluk een half uur later thuis komt. Ook wel netjes: een toeslag voor na middernacht. Heb je een oppas voor overdag, dan kun je ook wat extra klusjes afspreken, zoals was vouwen of koken. Ook daar hangt een prijskaartje aan. Bedenk daarbij vooral wat een lieve (en multifunctionele) oppas je waard is en niet alleen wat het je kost.

De
Lees ook:
De vijf spelregels van... een leuke lockdown

4. Wifi is de wereld

Met de afstandsbediening hoef je echt niet aan te komen bij de oppas. Nee, een beetje oppas neemt tegenwoordig zijn of haar eigen device mee. Ze maken huiswerk, TikToks en kijken Netflix of YouTube, dus naast chips en cash willen ze vooral je wifi weten.

5. Láát ze

Goede afspraken zijn goud waard. Toch handig als de oppas weet dat jouw kinderen geen snoep mogen na het avondeten en dat er een reserveknuffel in de sokkenla ligt. En natuurlijk vertel je dat ze altijd om acht uur onder de wol moeten, maar hé: als de oppas komt is het ook altijd een beetje feest. Dus laat ze lekker vragen om drie verhaaltjes, een tent bouwen op hun kamer en lekker even opblijven. Zo heeft iedereen een topavond.