UpDate

Pam: 'Een maand lang op date-tox. Lukt ons dat?'

06 januari 2021 17:07
Beeld © iStock

In de groepschat UpDate delen de drie Haagse vriendinnen Pam, Julie en Carola alles over hun bruisende liefdesleven. Bijna elke ochtend wordt er wel even ingebeld voor een update doorspekt van geuren en kleuren. Deze week: de drie vriendinnen hebben ieder zo hun eigen redenen om dit jaar eens helemaal anders te beginnen. Maar of ze hun nieuwe challenge een maand lang gaan volhouden...?

Pam is een tikkie teleurgesteld in de liefde - en dus in Jeppe. Hij laat haar hangen tijdens de feestdagen en dus vindt Carola dat ze weer op de markt mag. Julie heeft een nieuwe date-tactiek en die blijkt verrassend succesvol.

Met oud & nieuw dansten we wellustig bij Carola door de woonkamer. Spice Girls op volume 25 en in iedere hand een glas. Wij hebben geen kroeg nodig om het nieuwe jaar goed in te luiden. Vorig jaar deden we dat namelijk net zo. Toen met alle kinderen erbij, nu met z’n drieën. Het fijne daarvan, naast de hele avond gegarandeerd goede muziek, is dat er geen stoorzenders zijn. Geen spontane veroveraars, geen glazenhalers met een praatje, geen verplichte chitchats met klasgenoten van twintig jaar geleden. Knallend met de harde kern, meer niet. Na zo’n middag, avond, nacht voelen we ons alle drie gevoed met liefde. Goed zat en gelukkig, zoals mijn Brabantse familie altijd zegt.

UpDate is gebaseerd op waargebeurde verhalen. De echte namen van Pam, Carola en Julie zijn bekend bij de redactie.

Miniatuurvoorbeeld
Vorige week in UpDate:

Pam: 'We zijn ondatebaar geworden'

Het is dag vier van het nieuwe jaar en Carola belt in.

"Ik had dus gisteren een date", vertelt ze.

"Oh? met wie dan?" "Roel. Een nieuwe ja."

"En waarom vertel jij dat niet meer aan mij, Carola? Wat is er gebeurd met onze veiligheidscode?", antwoord ik gemeend grappend. Ooit, aan het begin van het hele datecircus, beloofden we elkaar om altijd een locatie te sturen als we voor het eerst met iemand afspraken, want je-weet-maar-nooit.

"Ja, weet je, wat Julie kan, kan ik ook. Met d’r privacy."

"Jammer dat ze niet opneemt trouwens", zeg ik. "Zou zij ook weer een mystery date hebben?"

"Je weet maar nooit met Julie", lacht Carola.

"Maar vertel, hoe was Roel?", vraag ik.

"We spraken af bij het strand voor een wandeling, want ja, veel andere opties zijn er nu niet natuurlijk. Best een knapperd wel, met een mooie skinny en goede sneakers. Haartjes netjes opgeschoren. Maar toen ik kwam aanlopen, stak hij zijn elleboog naar me uit. Nou, toen was ik al klaar. Ik snap best dat je door corona geen drie zoenen meer gaat geven, maar die elleboog - waar iedereen ook in hoest en niest - daar doe ik echt niet aan. Daarna nog even een uurtje gewandeld voor goed fatsoen en met een grote zwaai gedag gezegd. Ik ben er wel even klaar mee, met dat daten."

"Voor vandaag dan", lach ik.

V.l.n.r. Pam, Carola en Julie V.l.n.r. Pam, Carola en Julie

Brrrrr. Brrrr. Brrrr.

"Julie!", roepen Carola en ik in koor. "We dachten even dat jij alweer privé aan het daten was", vis ik.

"Niks van dat alles", antwoordt Julie. "Ik heb al twee dagen niks van mijn kerstengel gehoord, dus ik laat het maar weer. Gedoe altijd. Mijn goede voornemen dit jaar is om me op mezelf te richten en niet meer te zoeken naar de liefde. Als iemand me wil, dan komt ‘ie me maar halen. Ik ga voor mezelf zorgen en heb net al een uurtje gesport met een knappe Australiër op YouTube en ik heb net al mijn kliekjes wijn door de gootsteen gegooid. Die Dry January-challenge ga ik nailen. Doen jullie ook mee?”

"Zo zo Julie, rustig", lach ik. "Zachtjes het nieuwe jaar in glijden is er bij jou niet bij zie ik. Maarre, nee. Ik heb toevallig net een doosje wit laten bezorgen dus ik ben al gezakt."

"Dry January?", fronst Carola. "Nee dank je, ik heb net een droge december achter de rug."

Lachsalvo.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dry January extra moeilijk? 11 procent is meer gaan drinken sinds corona

"Oke, deze dan", opper ik. "De hele maand januari niet daten, geen lijntjes uitgooien en geen aandacht zoeken op de apps. Wie durft?"

Julie en Carola kijken me allebei met grote ogen aan.

"Een hele maand niet daten?", checkt Carola voor de zekerheid.

"Dertig dagen op date-tox", zeg ik. "Lukt dat, denken jullie?"

"Ik doe mee!", roept Julie. "Kom ik eindelijk toe aan al die ongelezen boeken in mijn kast."

"Vast ja", lacht Carola. "Maar goed…ik wil me niet laten kennen, dus ik doe ook mee. Onder licht protest!"

"Deal!", zeg ik. "Dan app ik nu Jeppe dat hij me met rust moet laten. Vandaag knippen we allemaal onze laatste lijntjes door en over precies dertig dag maken we de balans op."

Een half uur later typ ik het bewuste bericht naar Jeppe, die ineens een verdomd knappe nieuwe profielfoto heeft. Meteen twee blauwe vinkjes, maar geen reactie. En een uur later nog steeds niet. Een maandje zonder valse hoop en vroegtijdige vlinders lijkt ineens een heerlijk vooruitzicht. 

Na jarenlang verkering (waarvan één zelfs een huwelijk werd) zijn Pam, Julie en Carola ineens weer single. Niet ideaal, maar stiekem ook een heerlijk avontuur voor de dertigplussers die ooit huisje-boompje-beestje hadden en nu samen hun vrijheid beproeven. Tussen de stedentrips, dansnachten en samen-eet-avonden door leren ze over het leven, de liefde en elkaar.

Wil je niets van de serie UpDate missen? Klik dan op de UpDate-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore