Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: 'Zoon (10) durft verkering niet uit te maken'

Beeld © iStock

Lette's tienjarige zoon heeft verkering met het populairste meisje van de klas. Het probleem is dat hij het graag wil uitmaken, maar dat niet durft.

Lette ziet het allemaal met lede ogen aan: "Olivier heeft al een jaar 'verkering' met een meisje uit zijn klas. Een hartstikke knap meisje, en ook nog eens de populairste uit zijn klas. Alleen is ze de laatste tijd helemaal niet zo aardig tegen mijn zoon. Ze maakt kattige opmerkingen en kleineert hem. Vaak ging mijn zoon met buikpijn naar school en kwamen 's avonds in bed de tranen. Na een lang gesprek kwam het erop neer dat hij het eigenlijk met haar wil uitmaken, maar dat niet durft omdat hij bang is dat hij er dan uitligt in de klas. Hij maakt het dan immers uit met de 'queen bee' van de klas, die andere kinderen makkelijk kan opstoken. Het breekt mijn hart om hem zo te zien worstelen. Hoe kan ik hem helpen?"

De
Lees ook:
De opvoedkwestie: ze past niet bij mijn zoon

Allereerst is het zaak om te checken of je kind de verkering écht wilt uitmaken, of dat hij niet durft te zeggen dat hij zich slecht behandeld voelt, zegt positief ouderschap-expert Kate Foltynska: "Het kan namelijk een vluchtreactie zijn. Wil hij het echt uitmaken. Probeer dan als ouder een helicopterview te bewaren. Je kind heeft last van doemgedachtes: dat alles misgaat en hij er helemaal uitligt als hij het meisje aan de kant zet. Kijk samen met je kind naar zijn keuzes. Stel je maakt het uit: hoe voel je je dan? Wat is het worst case scenario? Vaak komt je kind er al pratend achter dat het allemaal wel meevalt. Dat er bijvoorbeeld heus nog vriendjes zijn die hem dan steunen. Vraag ook door naar de andere mogelijkheid: hoe voelt het voor hem als de verkering aan blijft?"

'Benadruk dat welke keuze jouw kind ook maakt, jij hem steunt.'

Door het bespreken van verschillende scenario’s, help je je kind om andere gedachtes te krijgen. Foltynska: "Geef dus geen kant-en-klare oplossingen, maar keuzemogelijkheden. Dat helpt je kind om uit de slachtofferrol te komen en meer grip op de situatie te krijgen. Vraag aan je kind wat hij nodig heeft om zich beter te voelen. Benadruk dat welke keuze jouw kind ook maakt, jij hem steunt. Dat geeft hem veiligheid. Het belangrijkste is dat je je zoon meegeeft dat hij altijd de keuzes mag maken die voor hem het beste voelen. Keuzemogelijkheden zijn het mooiste wat je je kind kunt geven."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.