Ga naar de inhoud
Gezondheid

Zo eenvoudig is het om meer te bewegen: een half uur is voldoende

Beeld © Getty Images

Na een jaar van thuiszitten en coronakilo's tellen, heb je vast als goed voornemen: meer bewegen. Maar wist je dat een half uur inspanning per dag al voldoende is om je spieren aan het werk te krijgen én om je bloedsomloop een opkikker te geven? Dus loop - letterlijk - niet te hard van stapel.

Zoals iedereen wel weet: beweging is altijd goed voor je. Als je regelmatig beweegt, krijgt je lichaam meer zuurstof binnen dan wanneer je de hele dag zit. Een half uur inspanning per dag is voldoende. Je zet daarmee je spieren aan het werk. Daar hebben ze zuurstof voor nodig, die je om die reden extra inademt. Je hart gaat extra pompen zodat je bloed goed doorstroomt. Dat bloed transporteert de zuurstof naar de spieren waar het nodig is. Op deze manier zet je je hele lichaam aan het werk. Hierdoor blijven ook je bloedvaten en je hart in conditie. Door regelmatig te bewegen word je fitter en krijg je meer energie.

Voor dit artikel werkten we samen met Gezondheidsplein.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.

Dry
Lees ook:
Dry January extra moeilijk? 11 procent is meer gaan drinken sinds corona

Loop niet te hard van stapel: elke dag een half uur blijkt effectiever te zijn dan een ambitieus sportprogramma. Rustig aan bewegen is ook beter vol te houden op de lange termijn. Probeer wel dagelijks te bewegen. Dat is beter voor je lichaam dan alleen op zaterdag twee uur sporten (hoewel dat natuurlijk ook heel gezond is). Zware inspanningen zijn niet nodig. Dat mag wel, maar denk daarbij aan een goede warming-up en cooling-down

Overdrijf niet, je hoeft jezelf niet uit te putten. Bouw je conditie langzaam op, begin bijvoorbeeld met een paar minuten beweging per dag. Als je een keer overslaat, ga dan niet een dag later proberen twee keer zoveel te sporten. Als je klachten krijgt, pijn op de borst of duizeligheid, ga dan naar je huisarts.

Dansen, schoonmaken en afvallen

Of je dagelijks een half uur wandelt, danst of schoonmaakt maakt niet zo veel uit. Het gaat erom dat je je redelijk inspant, je er behoorlijk voor moet ademhalen en je hart er sneller van gaat kloppen. Bij de één gebeurt dat eerder dan bij de ander.

Beweging is ook een goede manier om af te slanken. Daarvoor worden minder zware sporten aangeraden: wandelen, zwemmen, aquajoggen, fitness, fietsen en gymnastiek. Daarbij wordt vooral zuurstof verbruikt en dat stimuleert de afbraak van vetweefsel. Er is niets mis mee om te squashen of te sprinten, maar dan verbruikt je lichaam vooral kortetermijnbrandstof. Deze sporten zijn ook gezond voor je doorbloeding maar ze helpen minder goed bij het afvallen. Overigens maakt het niet uit of je dertig minuten achter elkaar beweegt, of drie keer tien minuten.

Goed
Lees ook:
Goed nieuws: wandelen is beter dan een intensieve work-out

Een te ambitieuze start is een reden dat veel mensen hun sport voornemens niet volhouden. Een ander argument is het gebrek aan tijd om te sporten. Of geen geld hebben voor een sportschool. Maar dat mag geen excuus zijn: er zijn allerlei andere mogelijkheden om voldoende te bewegen. Denk eens aan het volgende:

 • Elke dag een ritje op de fiets naar werk. Waarschijnlijk werk je op dit moment thuis, maar doe dan alsof je naar je werk fietst door 's ochtends voordat je thuis aan het werk gaat, een rondje te fietsen.  
 • Neem sowieso af en toe de fiets als je ergens heen gaat.
 • Ga je met de tram of bus, stap dan een halte eerder uit en loop dan stevig door.
 • Maak in je middagpauze een wandeling.
 • Woon je in een flat, neem dan de trap.
 • Ook het huishouden of tuinieren kost energie (niet met een elektrische grasmaaier).
Nooit
Lees ook:
Nooit te oud voor 'n nieuwe hobby: 'Vind ik iets leuk, dan gooi ik mezelf er helemaal in'

Wil je dit jaar echt werk maken van meer bewegen door meer te sporten? Kies dan in ieder geval een sport die bij je past. Met deze tips vergroot je de kans dat je het meer sporten ook daadwerkelijk gaat volhouden:

 • Kies een vaste dag en tijd, zodat bewegen een gewoonte wordt.
 • Draag comfortabele kleding en schoenen.
 • Begin rustig en put jezelf niet helemaal uit: overdaad schaadt.
 • Drink voldoende vóór, tijdens en na het oefenen.
 • Betrek je familie bij je goede voornemens zodat zij je kunnen stimuleren.
 • Met iemand anders samen sporten kan motiveren.
 • Maak er geen wedstrijd van als je met anderen samen sport.
 • Span je niet zoveel in dat je tijdens de oefeningen niet meer kunt praten met medesporters.
 • Ga niet 'dubbel' oefenen als je een dag overslaat.
 • Breng variatie aan in het soort beweging of oefeningen dat je doet.
 • Als je thuis gymnastiekoefeningen gaat doen, zorg dan dat je online goede oefeningen vindt.