Etiquette

De vijf spelregels van... oud en nieuw zonder vuurwerk

31 december 2020 14:53 Aangepast: 31 december 2020 14:55
De huisdieren zijn in ieder geval wel gelukkig deze oud & nieuw Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van oud en nieuw zonder vuurwerk.

De situatie

Een raar jaar dat ook nog eens afgetopt wordt met een rare oud & nieuw: hoe kan het ook anders. Dit jaar zwaaien we uit met maximaal twee man en een paardenkop en zonder gillende keukenmeid. Logisch natuurlijk, met die bommen die al maanden op de zorg worden afgevuurd. Maar hoe knal je dit jaar een beetje lekker uit, zonder vuurwerk?

De spelregels

1. Knal met elkaar

Nu je dan toch bovenop elkaars lip zit, kun je er net zo goed het beste van maken. Dus hup, trek iets moois aan voor je verkering en ga met een knal d’amour het nieuwe jaar in. Geef die koters een handje bubbeltjesplastic om twaalf uur en zet eindelijk die discolamp beneden. Of je nu met je gezin bent, met je liefje of met vriendinnen. Hebbie dat allemaal niet in huis? Geen nood. Je kunt altijd nog de video van de vuurwerkshow van vorig jaar op de Erasmusbrug lopen te zitten te terugkijken. Ja toch?

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen vuurwerk, feesten of gekus – maar oud en nieuw overslaan maakt ongelukkig

2. Koester je blije kat

Niet alleen de zorg is je dankbaar voor het kappen met de knallers, maar ook de kat en de hond. Jaarlijks staan ze doodsangsten uit in het staartje van het jaar, nu kunnen ze gezellig op je schoot schuiven bij Matthijs, Youp of Guido. Purrrrrrrrfect. 

3. Beesten met de buren

Binnen borrelen met z’n achten kan nu niet, maar buiten is het prima. Mits, ach, je weet. Dikke kans dat je buren dit jaar ook thuis zijn, dus stap gezellig even naar buiten voor een borrel en een warme nieuwjaarswens. Weet je nog, die zingende Italianen tijdens die eerste lockdown? Zet een vuurkorf in de voortuin en nodig je buren uit voor een nachtconcert in de straat. Na drie champagne klinkt immers alles goed.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Deze oudejaarsconferences kun je vanavond kijken

4. Met een toeter eruit

Is dat nu echt allemaal te saai voor je, dan is dit nog wel een tip voor je: stap met de hele straat in de auto en toeter jezelf, en alle tegenslagen van de afgelopen maanden, vol gas het jaar uit.

5. Vier de verandering

Het kan éénmalig zijn, het kan voorgoed zijn. Het is pas sinds de jaren zeventig dat kruit schieten in Nederland op de kaart staat met oudjaar, dus het kan zomaar zijn dat er dit jaar een nieuwe traditie wordt geboren. En dat is best een goed idee, weten ze bij Psychologie Magazine. In het rijtje met goede voornemens (want kom op, iedereen heeft ze. Minstens één), kan het accepteren van verandering er best nog bij. 'Leer te lijden', bijvoorbeeld. Het is nu eenmaal een andere oud en nieuw dan anders. Vier die verandering als het begin van iets nieuws. Gelukkig nieuw leven!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore