Ga naar de inhoud
Bij ons thuis

'Niets lekkerder dan terugdenken aan al die rampzalige oud & nieuwfeestjes'

Beeld © iStock

Freelance journaliste Franke (42) blogt over de avonturen - en uitdagingen - van haar moderne gezin. Deze week: Franke blikt terug op alle mislukte oud en nieuw-avonden. "Daar stond ik: onder de blauwe plekken en in een gescheurde jurk in de disco."

Het was een avond zoals de meeste andere avonden dit jaar. Samen met manlief op de bank, ik verstopt onder mijn fleecedeken. We hadden een Netflix-overdosis opgelopen en zaten daarom maar wat te lummelen op onze mobieltjes. Vriendin M. appte of we oud & nieuw bij haar kwamen vieren. "Gewoon thuis, hapje eten en vooral niet tot 24 uur want er is toch geen vuurwerk", zei ik opgelucht. Gezellig samen eten en op tijd naar bed, het leek me heerlijk. "Wordt oud & nieuw misschien dit jaar eens níét rampzalig", zei ik hoopvol tegen manlief. "Nou, zo rampzalig is oud & nieuw toch ook weer niet?", mompelde hij.

"Oh, jawel!", zei ik en vertelde over die ene keer dat het spekglad was, ergens midden jaren negentig. Ik was een jaar of vijftien, gok ik. Het was zo glad die nacht dat zelfs taxi’s niet reden. Daarom moesten we een halfuur fietsen door de vrieskou. Ik had me die avond laten inspireren door Madonna en droeg een loeistrakke zwart satijnen jurk, glitterpanty en open sandaaltjes. Niet heel handig, nee. Die avond ben ik zo vaak uitgegleden met mijn fiets, dat ik in een gescheurde jurk en onder de blauwe plekken de disco bereikte. Het was verschrikkelijk.

Tóch
Bekijk ook:
Tóch een stampende party met oud en nieuw

Ook minder leuk was die keer dat ik de wc van vriendin K. onderkotste. Zij is er tot op de dag van vandaag van overtuigd dat het van de wijn kwam, maar ik weet zeker dat het aan haar overvette kaasfondue lag. De wc zat van onder tot boven onder de gele spetters, tot het plafond aan toe. Ik voelde me overigens wel stukken beter toen die plakkerige meuk mijn maag had verlaten, maar heel galant was het niet.

Dan was er die ene keer bij Las Palmas, toen het ook al zo glad was en ik met fiets en al onderuit ging voor een lange rij feestgangers. Ze zagen me zeker tien meter over het ijs glijden. Mooie binnenkomer was dat. Er was, vele jaren later, ook nog die avond dat mijn toenmalige vriendje oud & nieuw niet met mij wilde vieren. Drie dagen later dumpte hij me. Per sms.

Artiesten
Lees ook:
Artiesten komen met festivalstream op oudjaarsavond: 'Behoefte aan feestje'

"Zo kan ik nog wel effe doorgaan hoor", zei ik. "Wij hebben samen toch ook al heel wat vreemde avonden meegemaakt? Toen J&J een pilletje slikten en er geen gesprek meer met ze te voeren was, weet je nog? En die andere keer toen ik out ging op de Dam? Jij hebt toch vóór mij ook toch wel wat rare avonden meegemaakt? Kom op, vertel!", vroeg ik gretig, want ik wilde niets liever dan deze smart met mijn liefje delen.

Hij dacht even na, schudde zijn hoofd en liep naar de keuken om zijn glas bij te vullen. "Nou, eigenlijk niet, nee", zei hij. Alle oud & nieuw-feestjes waren even leuk en gezellig. Totdat ik ze met jou ging vieren, eigenlijk."

Nou ja, zeg.

Geen aflevering van 'bij ons thuis' missen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op volgen.