Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn zoon (11) negeert de buurjongen op school'

Beeld © iStock

Wieneke was er blij mee dat het goed klikt tussen haar elfjarige zoon en de buurjongen. Alleen blijkt haar zoon op school minder aardig te zijn tegen zijn vriend. Dat stoort Wieneke.

Bijna elk weekend zoeken de twee buurjongens elkaar op. Geen vuiltje aan de lucht, dacht Wieneke. Maar nu maakt ze zich zorgen: "Thuis gaat Boris erg veel om met zijn buurjongen. Ze skateboarden samen, doen games en struinen door de buurt. Van ruzies merk ik nooit iets. Het gekke is dat ze op school amper met elkaar omgaan. Sterker nog: ik hoorde van mijn buurvrouw dat mijn zoon op school vaak een beetje nors tegen zijn buurjongen doet en hem soms zelfs negeert. Op school verloochent hij min of meer hun vriendschap. Daar snap ik niets van. Maar als ik mijn zoon om een verklaring vraag, geeft hij niet echt antwoord. Wat is hier aan de hand?"

De
Lees ook:
De opvoedkwestie: 'Mijn dochtertje (6) vindt zichzelf en anderen te dik'

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: bij een elfjarige heb je de grootste patronen al gelegd en ben je als ouder vooral bijrijder, zegt positief ouderschap-expert Kate Foltynska: "Je kind moet zelf ontdekken wat fijn voelt. Het kan zijn dat het bij het spelen in de buurt heel goed klikt, maar op school minder. De dynamiek in een groep is totaal anders dan alleen met z’n tweeën. Misschien vindt jouw zoon anderen op school leuker om mee om te gaan. Of zijn er andere invloeden en wil hij stoer doen. Dat is oké, hij moet hierin groeien en dat gaat met vallen en opstaan. Je kind leert sociale vaardigheden door fouten te maken."

'Het is aan jouw zoon om zijn eigen vriendjes te kiezen. Gun hem die vrijheid'

Deze situatie is een uitgesproken kans om te leren om met emoties om te gaan, zegt Foltynska: "Mijn advies: hou je handen hiervan af en laat de jongens het zelf oplossen. Als de buurjongen verdrietig is door het gedrag van jouw zoon, moet hij dit zelf met jouw zoon bespreken. Dit kun je niet voor hen oplossen, hoe graag je dat ook wilt. Het is aan jouw zoon om zijn eigen vriendjes te kiezen, gun hem die vrijheid. Hij moet zelf voelen met wie hij wil omgaan. Dat hij geen verklaring heeft voor zijn gedrag, is zijn goed recht. Hij speelt simpelweg met wie hij wil. Om op de vraag van de moeder terug te komen: er is hier helemaal niets aan de hand. Het is een jongen van elf die aan het ontdekken is."