Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn dochtertje (6) vindt zichzelf en anderen te dik'

Beeld © iStock

Simona kon haar oren niet geloven toen ze haar zesjarige dochter hoorde praten over mensen die ze 'te dik' vindt. Wat betekent dit?

Het valt Simona op dat haar dochtertje zich al erg bezighoudt met 'dun' en 'dik', en ze heeft geen idee hoe dat komt: "Als Lola gegeten heeft, zegt ze soms dat ze een dikke buik heeft en dat ze dat niet leuk vindt. Dan roept ze dat ze 'nooit dik wil worden!' Ook wijst ze weleens naar vollere mensen op tv  - en soms zelfs op straat, de horror - en dan vraagt ze aan mij waarom zij dik zijn. Zelf ben ik nooit bezig met lijnen of mijn figuur, dus ik snap niet waar dit vandaan komt. Straks ontwikkelt Lola later een eetstoornis. Hoe ga ik hiermee om?"

De
Lees ook:
De opvoedkwestie: 'Mijn dochtertje is bang voor zwemles'

Waar deze gedachtes vandaan komen is niet zo belangrijk, zegt positief ouderschap expert Kate Foltynska. Ook hoeven deze opmerkingen volgens haar niet veel te betekenen: "Kinderen van die leeftijd zijn hun lichaam aan het ontdekken. Het kan betekenen dat jouw dochter een smal lijf simpelweg mooi vindt, net als bijvoorbeeld krullend haar. Verder bedoelt ze er niets mee. Het kan dus veel minder beladen zijn dan deze moeder denkt. Ouders maken het krampachtig. Probeer dus te ontspannen als je kind zulke dingen zegt. Ga het niet afstraffen, zeg dat je het fijn vindt dat zij dingen die haar bezighouden met jou deelt, maar je kunt ook duidelijk maken dat het niet netjes is om naar andere mensen te wijzen."

'Verleg de aandacht naar wat er écht toe doet'

Met een zesjarige kun je als ouder al goed praten, zegt Foltynska. Open vragen stellen zonder negatieve lading is belangrijk, tipt zij: "Zo kom je erachter wat de trigger is en leert je kind dat alles bespreekbaar is. Vraag haar of er soms iets is gebeurd waarom ze er zo mee bezig is. Vaak blijkt het dan heel onschuldig te zijn. Je mag zeker ook met je dochter delen hoe jij hierover denkt, maar zonder haar jouw mening op te leggen." 

In plaats van te letten op wat je kind niet mag zeggen, kun je volgens de ouderschapexpert beter de focus leggen op iets anders: "Vraag haar wat ze het leukste aan zichzelf of aan een vriendinnetje vindt. Wijs haar op haar lieve lach; alles wat aandacht krijgt, groeit. En boost haar zelfvertrouwen door naar het innerlijk te kijken. Dat ze grappig is, en lief. Verleg de aandacht naar wat er écht toe doet."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'.