Ga naar de inhoud
Etiquette

De vijf spelregels van... een leuke lockdown

Beeld © Getty Images

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van een leuke lockdown.

De situatie

Binnenblijven voor een week of vijf, met af en toe een snuif frisse lucht. Dat is deze kerstvakantie het nieuwe normaal. Maar hoe houd je het nou een beetje leuk tijdens zo’n lockdown, tussen alle complotters en stuiterende kinderen door?

De spelregels

1. Mensch, erger je niet

Na maanden thuiswerkend op elkaars lip, doen we er met z’n allen nu nog een schepje bovenop. Geen uitjes, geen school dus huppekee het huis vol. Of juist heel leeg, voor sommigen. Is zuur, is saai, is soms juist ook heel druk. Dus alsjeblieft, laat het los, laat het gaan. Die dubbele dosis gamen, die chips om half 2, die stofwolkjes die nu elke dag de hoek van de kamer vullen. 'Dit gaat ook weer over', zou Boeddha zeggen. Laten we dus vooral een beetje relax het jaar uit rollen.

De
Lees ook:
De vijf spelregels van... cadeaus

2. Power to the podcast

Ben je na een paar dagen helemaal schermscheel, luier dan met een luisterboek op de bank. In je huispak als je wil. Of doe juist iets actiefs met vermaak op je oren. Luisterboekenboer Storytel heeft bijvoorbeeld een serie met bijzondere All You Need Is Love-verhalen. Zalig zwijmelwaar. En op Spotify is een absurd hoorspel te vinden, met de naam Gothrecht. Voor je het weet is het januari.

3. Maak er zelf een witte kerst van

Op een gegeven moment moet je toch wat met die kinderen natuurlijk. Logisch. Trek ze uit hun pyjama en hijs ze in iets ouds. De mooiste herinneringen maak je dit jaar gewoon thuis. Ook die witte kerst. In de keuken, met een smakelijk baksel, in de schuur met zelfgemaakte sneeuw of bouw een kneedbare sneeuwpop. Ho ho ho met dat gehang.

Zo
Lees meer:
Zo vier je kerst tijdens de lockdown: 'Lekker je huispak aan'

4. Tel je tops

Ja, ja, ja, mindful bla bla bla. Maar het helpt echt om niet te verzuren, weet ook antropoloog Roanne van Voorst. Maak eens een lijstje van alle toffe mensen om je heen. Die je diep in je hart raken, die je inspireren, waar je zo lekker mee kunt schateren. Of reken eens uit hoeveel geld je hebt bespaard doordat je dit jaar niet op strandvakantie en wintersport ging, en fantaseer alvast wat je volgend jaar kunt gaan doen. En ga eens na wat je dit jaar allemaal geleerd hebt, over jezelf, in je werk en van de mensen om je heen. Doe nou maar.

5. Doe elke dag een goede daad

Gouden formule voor een goed humeur, weet journalist Rachel van de Pol. Zij schreef het Hedendaagse Heldenboek en deed 365 dagen achter elkaar elke dag iets goed voor iets of iemand. Boodschappen voor je oude buurvrouw, zwerfvuil oprapen, iemand de slappe lach bezorgen: het verschil maken is zo makkelijk.