Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn dochtertje is bang voor zwemles'

Beeld © iStock

Vera krijgt iedere vrijdag een knoop in haar maag. De reden: dan is het tijd voor zwemles, waar haar vijfjarige dochter doodsbang voor is. Hoe kan ze haar helpen?

Drie maanden geleden is Vera’s dochter begonnen met de zwemlessen. Aanvankelijk leek dat best goed te gaan: "Voor de eerste twee lessen was Emily erg zenuwachtig en bang, maar ze heeft een lieve juf en haar beste vriendinnetje zit in dezelfde groep, dus al gauw ging het beter. Maar sinds het zwembad een tijdje terug weer twee weken dicht was wegens corona, zijn we weer terug bij af. Ze is doodsbang om het water in te gaan en begint al in de auto naar het zwembad te huilen. De laatste keer heb ik haar zowat de auto uit moeten sleuren omdat ze écht niet wilde. Hoe ga ik om met haar angst?"

De
Lees ook:
De opvoedkwestie: 'Mijn zoon kan slecht tegen zijn verlies'

Het is belangrijk om de angst van je kind serieus te nemen, zegt positief ouderschap-expert Kate Foltynska: "Veel ouders gaan in op het gedrag van hun kind: 'Niet huilen, je kunt dit best'. Maar een kind van vijf kan nog niet goed redeneren, ze is oprecht doodsbang. In die emotie moet ze worden opgevangen. Reageer dus niet op het gedrag, maar toon begrip en geef haar de veiligheid dat ze bang mág zijn. Dan voelt ze zich gezien en gehoord. Door - weliswaar goedbedoeld - te gaan sussen en emoties weg te wuiven, leert je kind dat die gevoelens er niet mogen zijn. Terwijl wij als ouders kinderen juist moeten leren om met gevoelens om te gaan."

'Je kind is bang vanwege een gedachte, en als ouder kun je die gedachte veranderen'

Eerst troosten dus, en pas als je kind en jij weer rustig zijn ga je naar het gedrag, tipt Foltynska: "Kom erachter waar precies de angst zit. Benoem het: 'Ik zie dat je bang bent, dat snap ik heel goed'. En vraag dan door naar de reden. Doe dat zonder oordeel, zeg dus niet meteen dat de reden van de angst nergens op slaat. Die redenen kunnen van alles zijn; misschien is je kind bang om te verdrinken. Hoe dan ook is ze bang vanwege een gedachte, en als ouder kun je die gedachte veranderen. Bijvoorbeeld door samen - als er even geen zwemlessen zijn - voor de lol te gaan zwemmen, zonder druk van 'moeten'. Complimenteer haar dan tijdens het proces, bijvoorbeeld dat het zo knap is dat ze doorzet. Zo help je je kind om stappen te zetten én de angst te verminderen."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'.