Ga naar de inhoud
Etiquette

De vijf spelregels van... cadeaus

Beeld © Getty Images

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van cadeaus.

De situatie

Kopen of krijgen, maken of breken. Een cadeau kan nogal bepalend zijn in een sfeervol samenzijn. Misschien leggen we er deze kerst nog wel meer onder de boom dan ooit, omdat het nogal een jaar was. Of juist véél minder, vanwege datzelfde jaar. Een ding is zeker: klakkeloos kopen kan niet. 

De spelregels

1. Geef een beetje van jezelf

Ons leven zit vol cadeautjes, en niet alleen met verjaardagen en officiële feestdagen. Een rondje geven in de kroeg is net zo goed een cadeau. Zo ontdekte Dimitri Mortelmans, hoogleraar sociologie aan de universiteit van Antwerpen, tijdens zijn onderzoek naar wanneer we iemand een cadeau geven, we onbewust verwachten dat we op een bepaald moment ook iets terugkrijgen. Het onderliggende principe is dat we met cadeaus onze relaties verlengen en tegelijkertijd versterken. "Geef een cadeau dat iets over je eigen persoonlijkheid zegt. Self-disclosure heet dat, een bekende methode in de psychologie. Doordat je jezelf blootgeeft voelt de ander zich met je verbonden."

De
Lees ook:
De vijf spelregels van... de kerstboom opzetten

2. Zet in op ziel en zaligheid

Voor iedereen boven de twaalf gaat een cadeau om de aandacht en minder om de inhoud. Je laat ermee zien dat je iemand ziet. Of juist niet dus, wanneer je voor het derde jaar op rij met eucalyptusdouchegel aan komt zetten. Vind je zelf toch ook saai? Hup, doe je best. Zeker voor je liefje wil je toch wel even uitpakken. Ook als jullie al twintig jaar samen zijn. En weet je zeker dat hij echt het liefst een busje WD-40 wil of zij het gelukkigst is met een warme onesie, maak dan op z’n minst indruk met je inpakwerk. Blogger Linda heeft alvast een paar ideeën voor je voorgekauwd.

3. Maak het niet te moeilijk

Een verlanglijstje is niet onbeleefd, maar juist een heel handig hulpstuk. Het is voor iedereen fijn als je je daaraan houdt. Moet je het tijdens de feestdagen zonder wensweetjes doen, hanteer dan de vier-cadeaus-regel: iets wat ze willen, iets wat ze nodig hebben, iets om aan te trekken en iets om te lezen. Scheelt je uren rondzwerven in winkels en webshops, en geeft je ook nog eens een zetje richting de ziel en zaligheid van spelregel 2.

De
Lees ook:
De vijf spelregels van... een goede relatie

4. Niet klitten in de Koopgoot

Ja, we zijn allemaal wel een beetje pandemoe, maar toch: ga niet klitten in de Koopgoot of kleven in de Kalverstraat. Anderhalve meter is toch echt met al je tassen uitgestrekt naast je. Wil je de boel bij elkaar shoppen, maak dan een lijstje vooraf en struin de zaken af op dinsdagochtend. Hoef je alleen maar even erin en eruit.

5. Wel meteen uitpakken, niet meteen uitdelen

Met pakjesavond is het duidelijk en grist iedereen om beurten het papier van de verrassingen af. Met verjaardagen (oh, weet je nog, toen dat nog kon?) is dat soms lastiger. Er komen twee vrienden tegelijk binnen, ze geven je allebei een cadeau en ondertussen sta jij net koffie in te schenken. Toch meteen uitpakken die cadeaus? Anders kom je erg ongeïnteresseerd over. Krijg je geld of een bon? Check dan niet meteen het bedrag, maar bedank hartelijk. En geeft iemand je wijn of bonbons, dan hoef je die echt niet meteen soldaat te maken samen.