Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn zoon kan slecht tegen zijn verlies'

archieffoto Beeld © Getty Images

De achtjarige zoon van Mandy is bloedfanatiek als het gaat om spelletjes en wedstrijden. Dit houdt helaas ook in dat hij erg slecht tegen zijn verlies kan. Wat kan Mandy daar aan doen?

Menig bordspel is al door Mandy’s woonkamer gevlogen, ook is er weleens een drinkbeker gesneuveld: "Mijn zoon Dex kan heel slecht tegen zijn verlies. Of het nou gaat om zijn favoriete voetbalclub Ajax, zijn eigen hockeyteam of een potje Mens erger je niet! aan de keukentafel: hij trekt verlies erg slecht en wordt boos als 'hij' niet wint. Dan gaat hij stampvoeten, schreeuwen en soms gooit hij zelfs met spullen. Hoe leer ik hem daar beter mee omgaan?"

De
Lees ook:
De opvoedkwestie: 'Wordt mijn dochtertje (4) buitengesloten?'

Er zit fanatisme achter dit gedrag, en ergens is dat ook mooi. Veel topsporters hebben dit ook, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching en auteur van 'Supermama’s bestaan niet': "Je kind wéét wel dat het verlies niet het einde van de wereld is, maar voor hem voelt het anders. Een kind van acht heeft nog moeite om emoties onder controle te houden. Het gevoel van verliezen is soms sterker dan het brein en het besef dat hij 'normaal moet doen'. Kinderen reageren wat dat betreft nog heel primair."

'Kies een voorbeeld, een rolmodel. Kijk samen naar hoe hij of zij reageert'

Een kind dat slecht tegen z’n verlies kan, moet stap voor stap leren hoe het anders kan. Dat gaat niet in één keer lukken, zegt Bobeldijk: "Maak een afspraak, bijvoorbeeld dat je de volgende keer na een hockeywedstrijd wel van hem verwacht dat hij de winnaar feliciteert. Complimenteer hem ook als hij dat doet, benoem wat er goed is gegaan.

Daarna bouw je dat uit. En kies een voorbeeld, een rolmodel. Mijn zoon is fan van de keeper van Ajax en moest altijd huilen bij een tegendoelpunt. Ik heb mijn zoon toen goed laten kijken naar de reactie van keeper Onana. Want wat deed hij? Hij baalde even en ging daarna weer door. Hij ging niet boos op de grond liggen huilen. Een kind mag zien dat teleurstelling er mag zijn, maar dat er andere manieren zijn om daarmee om te gaan."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'.