Ga naar de inhoud
Gezondheid

Zo help je je kind van het duimen af

Beeld © Getty Images

Met de Sint nog vers in het geheugen is het zinvol om de goedheiligman nog even te gebruiken voor een goed doel: je kind van het duimen afhelpen. Want voordat het blijvende gebit doorkomt is het wel zo fijn als het duimzuigen is afgeleerd.

Door duimen kunnen tanden scheef gaan staan. Wanneer je kind duimt, draaien de middelste snijtanden in de onderkaak naar binnen en de boventanden worden naar voren gedrukt. Hierdoor ontstaat een 'overbeet'. Het is dan ook beter dat je kind hiermee stopt. Probeer duimen daarom in elk geval af te leren vóórdat het blijvende gebit doorkomt. Maar hoe pak je dat aan?

Voor dit artikel werkten we samen met Gezondheidsplein.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.

Sinterklaas

Leg je kindje uit, liefst op een rustig moment, waarom het belangrijk is om te stoppen met duimen. Speel bijvoorbeeld in op het feit dat hij al groot wordt. Als een kind begrijpt waarom het iets moet doen, is dat een extra stimulans om het vol te houden. Het helpt soms als iemand met 'gezag' zegt dat het beter is om te stoppen met duimen, zoals opa, de tandarts of de goedheiligman himself: Sinterklaas.

In stapjes

Duimen is een gewoonte die moeilijk in één keer af te leren is. Daarom is het beter om dit stapje voor stapje te doen. Begin bij de momenten dat je kind overdag het meeste duimzuigt. Je kunt je kindje door dit moeilijke moment heen helpen door het op schoot te nemen of af te leiden met een spelletje. Pas als je kindje overdag niet meer duimt, is het goed om af te spreken dat hij ook 's nachts stopt met duimen.

Tandartsen:
Lees ook:
Tandartsen: fruitspeen voor baby's verhoogt kans op gaatjes

Beloon je kind

Positieve aandacht geven en belonen is erg belangrijk voor je kind. Je kunt bijvoorbeeld samen stickers plakken op de kalender, elke keer als er niet wordt geduimd. Soms werkt het beter als een kind iets kan verdienen, zoals een half uurtje langer tv-kijken na een week niet duimen.

Een geheim teken

Duimzuigen gebeurt vaak onbewust. Daarom is het belangrijk dat je je kind er op een prettige manier op attent maakt dat hij aan het duimzuigen is. Het heeft geen zin om dan boos te worden, dat werkt vaak averechts. Veel kinderen vinden het wel leuk als je een 'geheim teken' geeft, als je ziet dat de duim weer in de mond gaat.

De
Lees ook:
De opvoedkwestie: 'Mijn zoontje (4) is te oud voor een speen'

Doorzetten

Natuurlijk moet je consequent zijn en even doorzetten. Maak hier duidelijke afspraken over met je partner en eventueel met de oppas, grootouders en het kinderdagverblijf. Hoe strikter jullie je aan de afspraken houden, des te sneller je kind de gewoonte afleert.

Hulpmiddelen

Pleisters, handschoenen of vingerpopjes om de duim. Het zijn allemaal manieren om je kind te helpen om het duimen af te leren. Via je tandarts kun je ook informatie krijgen over hulpmiddelen.

Pleister

Er zijn pleisters met een kleine opening, die je bij je kindje op de mond plakt. Veel ouders hebben er bezwaar tegen om hun kind een pleister op de mond te plakken. Maar in de praktijk blijkt dat de meeste kinderen er geen enkel probleem mee hebben. Dit werkt natuurlijk alleen als het kind dit ook wil. Doe het in elk geval níet wanneer je kind een verstopte neus heeft, misselijk is of het risico loopt om over te geven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore