Ga naar de inhoud
Etiquette

De vijf spelregels van... een goede relatie

Beeld © Getty Images

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van een goede relatie, juist in coronatijd.

De situatie

De vlinders gieren, je ogen fonkelen: je bent verliefd! Prachtfase (als het wederzijds is) en de opmaat voor een fijne vaste relatie. Maar hoe zorg je nou dat jullie - tussen alle feestdagen en pandemieën door - nog echt lang en gelukkig leven? 

De spelregels

1. Houd het lekker sociaal

En dan niet alleen door het leuk te houden met elkaar, maar vooral ook zónder elkaar, weet liefdesexpert Tim Veninga. "Één sociaal contact in je leven is simpelweg niet genoeg. Geen enkel mens kan aan al je sociale behoeftes voldoen. Sterker nog, zodra twee mensen zich totaal op elkaar focussen dan leidt dat bijna gegarandeerd tot conflict. Houdt het sociaal gezien dus ook zo bevredigend mogelijk met je partner. Zorg dat je niet iedere keer als je iets kwijt wil bij je partner aanklopt. Maak afspraken met vrienden en vriendinnen en bespreek je hobby's vooral met gelijkgestemden. Je vriendin is echt niet altijd geïnteresseerd in de huidige bitcoinkoers. Maak je partner niet verantwoordelijk voor al jouw sociale behoeften. Dat is te veel gevraagd."

De
Lees meer:
De vijf spelregels van... daten in coronatijd

2. Doe je best om zo min mogelijk chagrijnig te zijn

Een constante stroom van negatieve berichten in het nieuws. Financiële onzekerheid. Veel binnen zitten. Het zijn allemaal redenen om mopperig, zuur of somber te worden. Dit maakt je niet aantrekkelijker voor je partner. Als één van de twee zo wordt dan zal de andere partner zich vaak terugtrekken en krijgt de relatie een knauw. Probeer daarom, om dit te vermijden, dingen te doen die je gelukkiger maken. Zonlicht, sport, seks, gezond eten zijn allemaal wetenschappelijk bewezen voorbeelden van dingen die bijdragen aan jouw welbevinden. Een gebrek aan deze dingen maakt je gegarandeerd ongelukkig. En er bestaat niet zoiets als een ongelukkig persoon in een gelukkige relatie.

3. Let een beetje op elkaars lip

Dat wil zeggen: zit er niet te veel op. Nu we al een hele tijd thuiswerken en geen avonden met vrienden in de kroeg hangen, brengen je nogal wat passieve tijd met elkaar door. Uren die je met elkaar doorbrengt, zonder dat je gezamenlijk iets onderneemt. "In deze tijd is de aanwezigheid van een ander afleidend, vermoeiend en soms ronduit irritant", weet Veninga’s compagnon Sander Verkade.

"Probeer daarom zo min mogelijk op elkaars lip te zitten in de passieve tijd. Werk in aparte ruimtes, gebruik koptelefoons of overweeg zelfs plekken in huis in te richten waar je alleen kunt zijn. Doordat je zoveel tijd passief met elkaar doorbrengt, is het makkelijk om te vergeten dat er ook tijd nodig is die je actief aan elkaar besteedt. Momenten waarin elkaars gezelschap een toegevoegde waarde heeft. Dat de horeca gesloten is, betekent niet dat de wekelijkse datenights opgeofferd hoeven te worden. Je kunt samen een wandeling maken, elkaar masseren, sporten, online cursussen volgen, een romantisch diner voor elkaar organiseren etcetera. Zelf ondervond ik dit probleem ook met mijn vriendin tijdens de lockdown in het voorjaar. We zijn toen thuis wekelijkse 'massage date nights' gaan organiseren om zo juist wat meer passie in de relatie te brengen."

Marike
Lees ook:
Marike en Frank geven date-ideeën: 'We gaan elke maand op mystery date'

4. Let your bodies do the talking

Het wordt vaak onderschat, maar betekenisvolle seks is het cement van je relatie. Het is wat jullie als stel onderscheidt van goede vrienden. En dat hoeft echt niet achterstevoren en ondersteboven, maar gewoon dicht bij elkaar zijn en zoenen zoals in de vlinderdagen doet al wonderen. Je hoeft niet altijd te zeggen dat je blij bent met je liefje, je kunt het ook laten zien. Ook leuk: een ruzie uitseksen in plaats van uitpraten. Let’s get it ooooonnnnnn.

5. Complimenteren kun je leren

Ja, ook als hij voor de honderdste keer de groenbak heeft buiten gezet. Of als zij speciaal voor jou zalmschotel heeft gekookt. Zie het en zeg het. Ieder mens heeft het nodig om gezien te worden en al helemaal door de eigen partner. Nu we veel in elkaars aura verkeren, lijkt dat misschien lastig, maar je kunt er altijd nog een paar uit de oude doos trekken toch? 'Wat kan ik toch met je lachen', doet het altijd goed.