Ga naar de inhoud
#buynothingnew

Saskia kocht dit jaar niets nieuws: 'Om 'groen' hangt onterecht een spruitjeslucht'

Saskia Sampimon-Versneij Beeld © privéfoto

Wie laat zich deze donkere dagen niet verleiden door het blauwe bolle mannetje of die geelblauwe Zweedse meubelketen? Hoe gemakkelijk is het om nog even snel je (online) mandje te vullen. Kun je je voorstellen dat je dat niet doet? Sterker nog, een heel jaar niet doet? Saskia Sampimon-Versneij ging de uitdaging aan en probeerde een jaar lang helemaal niets nieuws te kopen. "Na Black Friday was ik er klaar mee."

Een jaar geleden liet Saskia Sampimon-Versneij (37) zich nog verleiden door de aanbiedingen van Black Friday. "Ik had weer veel te veel geld uitgegeven aan kleding in mijn favoriete boetiek. Gloednieuwe kleding. Maar waren dit wel items die ik zou blijven dragen? Of zouden ze – net als zoveel andere kleding – ergens in een doos op zolder belanden?", zegt Saskia. Dat was het moment dat zij genoeg had van het kopen van nieuwe kleding en besloot om een jaar lang helemaal niets nieuws aan te schaffen.

En zo was de 'een jaar lang niets nieuws'-challenge geboren. Toegegeven, Saskia was altijd al fan van kringloopwinkels, maar die liefde was een beetje bekoeld toen Saskia vijf jaar geleden moeder werd van zoontje Frank. "Door deze challenge kwam ik er weer achter hoeveel parels je in de kringloopwinkel kunt scoren. Bovendien zag ik al heel snel hoe leuk mijn 'nieuwe' kledingkast werd dankzij mijn tweedehandsaankopen."

Heel
Lees ook:
Heel veel kopen op Black Friday? 'Daar word je niet gelukkig van'

Hoe ziet deze uitdaging er precies uit? Op haar blog thegreenlist.nl en op haar Instagram laat Saskia zien hoe ze probeert in heel 2020 niets nieuws aan te schaffen, afgezien van ondergoed, verzorgingsproducten en schoonmaakspullen. Maar deze laatste producten moeten het liefst wel duurzaam (geproduceerd) zijn. "Ik ben erover gaan bloggen en vloggen omdat ik een circulaire economie van onderop wil aanjagen. Ik probeer anderen te enthousiasmeren voor een kringloop-lifestyle, om beetje bij beetje een duurzamer leven te gaan leiden. Ik geloof dat anders consumeren een grotere groep aanspreekt dan het uitdragen van een #nobuy-boodschap. En als we met heel veel mensen een klein beetje doen, kunnen we heel veel impact maken."

'Een duurzamer leven zonder spruitjeslucht' is Saskia's speerpunt. "Hoewel er natuurlijk al heel veel mensen bezig zijn om hun leven duurzamer in te richten – en sommigen er ook echt verder in gaan dan ik door de auto de deur uit te doen, zelf schoonmaakmiddelen te maken en geen make-up meer te dragen – is deze levensstijl nog steeds niet mainstream. Velen vinden dat er toch nog een zweem van spruitjeslucht, van geitenwollensokken, omheen hangt. En dat is onterecht. Ik wil laten zien dat groen hip en leuk is."

Door te laten zien dat er heel veel moois te scoren is in kringloopwinkels of online op bijvoorbeeld Vinted, Marktplaats of in lokale Facebook-groepen, maar ook door de worstelingen te delen, probeert Saskia een zo eerlijk mogelijk beeld neer te zetten. "Ik ben heel enthousiast over deze challenge maar ik zie mezelf als 'licht groentje'. Soms is de verleiding bij mij ook bijna te groot om even snel iets bij Ikea te kopen of die prachtige jumpsuit te bestellen. Bovendien trek ik een grens: ik heb een drukke baan als senior creative producer bij ABN Amro dus ik heb geen tijd om mijn eigen wasmiddel te gaan maken. En sommige vrouwen vragen: 'Waarom stop je niet met het dragen van make-up?' Nee, daar begin ik niet aan. Ik bedoel, ik ben wel 37 jaar en wil er wel een beetje ok blijven uitzien."

Nu, begin december, kan Saskia zo zoetjes aan de balans gaan opmaken: hoe uitdagend was deze challenge en denkt zij dat ze op 1 januari 2021 tevreden kan terugkijken? "Het is me meegevallen, ik vond het veel makkelijker vol te houden dan ik van te voren dacht. Dat komt ook doordat het aantal volgers snel groeide en ik allerlei tips van duurzame producten kreeg toegeworpen en gratis advies kreeg van ervaren ecomeiden."

Kringloopwinkels
Lees ook:
Kringloopwinkels puilen uit: 'Maak voordat je gaat winkelen een plan'

Zo sneuvelde begin dit jaar haar elektrische tandenborstel en stelde ze in haar Instagram Stories de vraag hoe dit het duurzaamste op te lossen. Zo diende iemand zich aan die wel wilde ruilen: haar elektrische tandenborstel tegen een jasje. En via de ervaren 'donkergroene' ecomeiden kwam Saskia in aanraking met allerlei duurzame producten voor in de badkamer en in de keuken zodat daar nu nauwelijks nog plastic te vinden is. Zeepjes om je haar mee te wassen bijvoorbeeld. "Ideaal, en het staat ook nog eens mooier dan al die plastic flessen."

Hoewel 'buy nothing new' een persoonlijke uitdaging is van Saskia, krijgen man David en zoontje Frank er ook mee te maken. "Mijn man is ervan overtuigd dat het voor mannen lastiger is om mooie tweedehands kleding te vinden. Ik weet niet of dat klopt. Zo heb ik hem laatst een prachtig tweedehands overhemd gegeven dat normaal 100 euro kost en nu maar 3 euro was. Toch is ook hij duurzamer geworden: net als zoveel mannen houdt hij van spullen met een stekker. Elektronica koopt hij nu steeds vaker 'refurbished'."

Zoontje Frank is tot nu toe erg te spreken over de uitdaging van zijn moeder. Omdat het speelgoed dat Saskia tweedehands koopt goedkoper is dan nieuw speelgoed, kan zij juist vaker grootser uitpakken. “We hebben regelmatig samen iets van ‘wow, wat mooi en goedkoop’. Zo wilde hij laatst zo’n populaire Beyblade tol. Nieuw kosten die 15 euro, nu had ik er zo drie voor dat geld.”

En volgend jaar, is de challenge dan voorbij? "Ik ga zeker door met deze kringloop-levensstijl. Ik vind het veel te leuk om er over te vertellen en anderen te inspireren. Bovendien wil ik nog meer leren over vintage: hoe vind je die échte schatten? Maar een dagtaak wordt het niet, het moet wel een hobby blijven."

Zo koop ook jij minder nieuwe dingen - tips van Saskia

  • "Ben je fan van een bepaald merk van bijvoorbeeld kinderkleding, stel dan een alert van dat merk in op Marktplaats, en je krijgt een seintje zodra dit merk wordt aangeboden."
  • Heb je geen zin om urenlang kringloopwinkels af te struinen om zoek naar vintage parels? "Sinds corona zijn er veel Instagram-winkeltjes bijgekomen die het zoekwerk voor je hebben gedaan. Kost wel wat meer, maar scheelt jou wel tijd."
  • Haarelastiekjes liggen letterlijk voor het oprapen. Op straat. "Ik kreeg deze tip en vond diezelfde dag nog vier elastiekjes op straat liggen. Nee, dat is niet vies. Je stopt ze thuis in een sok in de wasmachine en je hoeft nooit meer elastiekjes te kopen."
  • Als je niet per se de nieuwste van de nieuwste gadgets hoeft te hebben, ga dan voor een refurbished versie zodra er een nieuw model op de markt wordt gebracht. Echte liefhebbers doen hun telefoon of tablet etc. dan weg en gaan voor de nieuwste."
  • Begin op tijd te zoeken naar Sint- en kerstcadeautjes. Vraag op tijd lijstjes aan en zoek hiernaar op lokale Facebook-groepen en op Marktplaats. Maar laat je ook verrassen door wat je allemaal tegenkomt.