Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: 'Wordt mijn dochtertje (4) buitengesloten?'

Beeld © iStock

Djerney’s vierjarige dochtertje zit sinds een half jaar op de basisschool. Alles gaat goed, maar Djerney maakt zich door de verhalen van haar dochter zorgen of zij niet wordt buitengesloten.

Hoewel haar dochter eigenlijk altijd vrolijk uit school komt, zit Djerney iets toch niet zo lekker: "Ivy had er enorm veel zin in om op de basisschool te beginnen, ze was er ook echt aan toe. Vooralsnog lijkt ze het wel naar haar zin te hebben en ze heeft soms speelafspraakjes. Maar ze vertelt me ook dat het geregeld voorkomt dat ze wordt buitengesloten. Dan zeggen kindjes dat ze niet mag meespelen in de pauze of in de poppenhoek. Zoiets breekt mijn hart. Moet ik met de juf gaan praten of maak ik me te snel zorgen?"

De
Lees ook:
De opvoedkwestie: 'Mijn dochtertje (5) is bang voor de dood'

Alvast een geruststelling van Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: kinderen van die leeftijd sluiten nog niet stelselmatig iemand buiten. "Ze zijn eigenlijk heel open en spelen met iedereen. Op deze leeftijd is het ook nog maar de vraag of ze écht niet mee mocht spelen. Het kan ook zijn dat de poppenhoek al vol was of dat ze zelf niet durfde te vragen of ze mee mocht doen. Ze heeft dan het gevoel dat ze niet mee mag doen, maar dat hoeft feitelijk niet zo te zijn. Vaak is het vooral de angst om niet mee te mogen doen die hier spreekt, dan dat dit echt het geval was. Grote kans dat het vooral een kwestie is van weerbaarder worden. Het ene kind is dat van nature meer dan het andere kind."

'Ga met je kind naar de speeltuin en doe voor hoe hij of zij contact kan maken'

Gelukkig kun je je kind helpen om weerbaarder te worden en sociale vaardigheden te ontwikkelen. Bobeldijk tipt om samen met je kind naar een speeltuin in de buurt te gaan: "Let dan goed op wat er gebeurt. Zie je je kind dralen rondom andere kinderen omdat hij eigenlijk wil meedoen? Dan is het slim om letterlijk voor te doen hoe je kind dit kan aanpakken. Loop samen naar de andere kinderen, buig door je knieën en zeg je kind voor wat hij kan zeggen, bijvoorbeeld: 'Ik doe ook mee!' Stuur je kind er dus niet alleen op af met de boodschap dat hij het maar moet vragen, dat is te abstract voor zulke jonge kinderen." 

Na deze 'missie' is het belangrijk om er even bij je kind op terug te komen, aldus de opvoedcoach. "Dan kun je tegen je kind zeggen: 'Zie, het is je gelukt!' Zo ziet jouw kind resultaat van zijn acties en doet hij succeservaringen op. De volgende keer kun je er dan naar verwijzen: 'Toen is het jou ook gelukt!' Hiermee bouw je het zelfvertrouwen op."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'.