Hans Betaalt de Schade

Sugardating 2.0: rijke 'Hans' geeft 'Grietje' nieuwe borsten en designertassen

27 november 2020 14:54
Dina en Marianna op Ibiza Beeld © Videoland

Hans betaalt de schade. Die uitspraak, ook de titel van een rapnummer, wordt regelmatig gebruikt op social media. Wat schuilt erachter? Documentairemaakster Mildred Roethof ging op onderzoek uit voor een nieuwe Videoland Original-documentaire en kreeg een inkijkje in een lifestyle die nog nooit zo zichtbaar was als nu. "Een man bood me 50.000 euro om naar Kazachstan te komen."

De nieuwsgierigheid van Mildred Roethof werd gewekt toen ze in korte tijd twee keer de term 'Hans betaalt' hoorde vallen. Eerst zonder er acht op te slaan, in diverse rapnummers, en daarna in een gesprek met een stel jonge mensen. "Hans betaalt, grapten ze. Ik vroeg: huh, waar gaat dit over? Ze keken me vol verbazing aan: wéét je dat niet? Die Hans bleek een soort sugardaddy 2.0 te zijn. Daar wilde ik toch meer over weten."

Het resultaat is de nieuwe Videoland Original Hans betaalt de schade, die een inkijkje geeft in de wereld van deze Hansen en hun Grietjes. Wie is die 'Hans' nu precies? En waarin verschilt hij van de klassieke sugardaddy? "Een sugardaddy is vaak een wat oudere man die het aanlegt met een jong meisje en haar betaalt voor haar diensten, en daarbij komt het bijna altijd neer op seks. Bij een Hans is dat niet per definitie zo", legt Roethof uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Escorts en sexy feesten: experimenteren voor een betere relatie

Hans is een succesvolle jongen die graag uitgaat, bijvoorbeeld een vip-tafel huurt in een club en flessen champagne laat aanrukken om indruk te maken op de andere aanwezigen en op zijn volgers op social media. "In de wereld van Hansen en Grietjes draait het om luxe en geld in ruil voor aandacht, gezelschap of seks. Hans betaalt de rekening voor de 'Grietjes'."

Die Hansen en Grietjes heb je volgens Roethof in allerlei soorten. "Je hebt Hansen die graag nieuwe borsten geven aan een Grietje, ongeacht of ze met hem het bed induikt, je hebt grovere Hansen, die meisjes willen hebben en betalen voor seks, maar ook Hansen die het gewoon leuk vinden om gezien te worden met veel mooie vrouwen en daar status aan ontlenen. De gemene deler is dat Hans altijd betaalt, en daar kan van alles tegenover staan. Het is van beide kanten een soort spel – hoe ver kan ik gaan?"

Elke dag feest

Kristan behoort tot de laatste categorie. Of beter: behoorde. Want ook al is Kristan nog steeds jong (26 jaar), de jaren als 'Hans' liggen toch alweer vijf jaar achter hem. Toen hij 18 jaar was gokten hij en zijn vrienden op live voetbalwedstrijden en door 'een slimme strategie' verdienden zij bakken met geld. "In die tijd gingen we helemaal los. Het was elke dag feest. Bovendien feestten we de hele zomer op Ibiza waar we elke dag een jacht huurden voor 12 duizend euro en ’s avonds een tafel reserveerden waar we de hele avond champagne lieten komen. Dan komen de mooie vrouwen wel op je af", lacht Kristan.

Nieuwe lippen, borsten of dure designertassen heeft Kristan in zijn tijd als 'Hans' nooit aan een 'Grietje' aangeboden. "Dat zag ik uiteraard wel veel om me heen gebeuren, maar mijn ding was dat niet echt. Ik genoot gewoon van de vele aandacht, de vele vrouwen met wie het nooit echt serieus werd en de vele dure feestjes."

Toen de Belastingdienst op de stoep stond en 'een enorm bedrag' aan gokbelasting wilde zien, was Kristans leven als 'Hans' voorbij. Op dat moment leerde hij ook zijn huidige vriendin Dina kennen, met wie hij inmiddels een goedlopende onderneming in Dubai runt. "Zij is heel anders dan al die Grietjes. Zij is heel zelfstandig, een enorm harde werker, zij kan alles zelf betalen."

De documentaire volgt jonge mannen en vrouwen die in deze scene actief zijn, zoals Marianna (21). Zij heeft naar eigen zeggen vijf 'Hansen' gedatet, maar niet omdat ze daar iets voor terug wilde. Ze kreeg wel een keer een paar Jimmy Choos van een van hen, en zelfs een keer een Rolex, vertelt ze. "Maar die heb ik teruggegeven toen het toch niets werd tussen ons. Ik wilde niet met een aandenken aan hem blijven rondlopen."

Een 'Grietje' dat zich laat fêteren is ze naar eigen zeggen totaal niet. "Ik heb drie bedrijven en werk superhard voor mijn geld, dus ik kan prima mijn eigen Louis Vuitton-tas betalen. Ik zou nooit iets aannemen van een man die niet mijn vriendje is en ook nooit iets met een man doen voor geld. Ik ben niet per se op zoek naar een Hans."

Vrouwen betalen nooit

Dat weerhoudt Hansen er niet van om het bij haar te proberen. "Ik krijg heel vaak brutale aanvragen om mee te gaan op vakantie", vertelt ze. "Eén keer werkte ik voor een klant op een beurs als hostess en toen bood een man me 50.000 euro om naar Kazachstan te komen. Daar stond ik echt versteld van."

Geld vindt ze niet belangrijk, een zekere ambitie wel. "Hij hoeft echt geen miljonair te zijn, maar ik vind het wel fijn als een man in ieder geval voor zichzelf en zijn gezinnetje kan zorgen. Een ex van me raakte zijn baan kwijt en zat de hele dag te gamen terwijl ik alles betaalde; toen heb ik geleerd dat dat niet is wat ik wil. Ik wil me vrouw blijven voelen. Ik vind dat een man voor een vrouw moet kunnen zorgen, zo traditioneel ben ik wel."

Marianna zit in een milieu vol 'Hansen'. Haar vrienden zijn welvarende mannen die het graag breed laten hangen en vrouwen nooit zouden laten betalen. "Daardoor kom ik vaker op een jacht terecht, of in luxe restaurants. Als ik aanbied om eens te betalen, wuiven ze dat weg. Ergens is het natuurlijk ook een compliment dat die mannen je als vrouw waarderen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Toch overdrachtsbelasting voor rijke jongere: 'Werkt marktverstorend'

Dat mannen met geld zich omringen met knappe vrouwen en dan niet op een eurootje kijken is niks nieuws. Maar door social media is het fenomeen zichtbaarder én groter geworden. Volgens zowel Marianna als Roethof zijn er nu meer jongens en meiden die deze levensstijl ambiëren. "De drang naar luxe, geld en uiterlijk vertoon wordt groter", zegt Roethof. "Op Instagram wil iedereen pronken. Om te laten zien dat je succesvol bent, moet je laten zien wat je hebt."

Ook nieuw is dat de Hansen en Grietjes elkaar nu weten te vinden via diezelfde sociale media – door in hun 'DM te sliden', zoals ze het zelf omschrijven. "Via Instagram en Snapchat krijgen jonge vrouwen van wildvreemden berichten als 'wil je een avond met me uit, dan geef ik je nieuwe borsten', of 'kom een weekend naar Dubai'", zegt Roethof. "Ik zeg niet dat het op grote schaal gebeurt, maar het gebeurt wel. En dat gaat best ver, daar stond ik van te kijken."

Wie gebruikt wie?

Ex-Hans Kristan en zijn vriendin Dina, die sinds een half jaar fulltime in Dubai wonen, zien de Hansen en Grietjes wél op grote schaal in hun nieuwe woonplaats ronddartelen. "Overal waar je kijkt zie je – toegegeven – heel mooie vrouwen met de duurste jurken en schoenen die de rijke mannen letterlijk staan op te wachten."

In de documentaire werpt Roethof de vraag op wie nu eigenlijk wie gebruikt in de wereld der Hansen en Grietjes. "Het is een spel. Mannen strooien met geld en denken: misschien zit er wat in met een van die meiden. De dames denken: er zijn hier in de club zoveel mannen die me champagne aanbieden, waarom zou ik vanavond mijn portemonnee hoeven te trekken? Ze profiteren er allebei van."

De documentaire 'Hans Betaalt de Schade' is nu te zien op Videoland. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore