Ga naar de inhoud
Etiquette

De vijf spelregels van... de kerstboom opzetten

Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van de kerstboom opzetten.

De situatie

Ieder jaar wordt er wel een dag of wat gesmokkeld, maar dit jaar lijkt 'ie meer dan ooit Neerlands hoop in bange dagen: de kerstboom. Je kunt het - en hem - zo bont maken als je zelf wilt. Maar wat zijn de 'welles' en 'nietes' eigenlijk, als het gaat om een decadente den in huis?

De spelregels

1. Nooit te vroeg pieken

Ja, ja, ja, het staat zo gezellig met die lichtjes in de woonkamer en die glimmende ballen die je om de oren vliegen. Vuistregel voor velen is dat de boom niet mag staan voordat de Sint weer naar Spanje gaat. Maar nu corona al het leuks dwarsboomt, lijkt een vroege boom een ideaal lichtpuntje. Ho, ho, ho, zeggen etiquettedeskundige De Vries en Wolbrink in hun Blauwe Boekje. "Vier weken voor Kerst begint de advent, dat komst betekent. Vier zondagen achter elkaar worden kaarsen ontstoken om de geboorte van Jezus aan te kondigen. De eerste zondag is ook de dag waarop de kerstboom opgetuigd kan worden." Aangezien de vierde kaars volgens de etiquette op 24 december aan mag, mag het grote versierfestijn dit jaar op zondag 6 december plaatsvinden. Juist. Ná de Sint.

Minder
Lees ook:
Minder mensen vieren sinterklaas door corona, alle ballen op kerst

2. Muziek maakt het moment

Jingle all the way tijdens het optuigmoment. Dus hup, verwarming aan, lekkers op tafel en vooral: zet een goede playlist op. Dit jaar driven we niet home for Christmas, want iedereen zit al maanden thuis. Tja, dat is wel even anders dan Last Christmas, want dit jaar wordt het toch een tikkeltje Eenzame Kerst. Neem het er dus nu al van en gun je vriendin, je vrouw, je dochter en vooral jezelf het Mariah-moment. Zo begint The Most Wonderful Time Of The Year pas echt goed.

3. Laat het los, laat het gaan

Die boom is geen afstudeerproject. Neen. Lampjes, ballen en slingers hoeven dus echt niet symmetrisch te hangen en die zelfgeknipte kerstengel van je bloedeigen engeltje mag er ook gewoon in. Ook als-ie glitters heeft ja. Of maar één vleugel. Laat het los!

Mariah
Lees meer:
Mariah Carey verklaart kerstseizoen voor geopend: 'Het is zover'

4. Huisje, boompje, even geen beestje

Zet je hond, kat of net kruipende dreumes even in een andere ruimte als je de kerstboom opzet, tipt Saskia de Laat van Christmaholic. Al die nieuwe speeltjes, bewegingen en lichtjes maken ze wild enthousiast, en helaas maakt dat de sfeer er niet altijd beter op. Heb je liever ook geen petsende kattenpootjes tegen je ballen? Versier dan alleen het midden van je boom. Of hang 'm aan het plafond (de boom dus). 

5. Dump met beleid

Een nepperd vouw je in januari weer keurig in, maar investeer je in een Blauwspar of een Nordmann, dan moet je die schitterende bos takken ook weer lozen. De theorie dat een boom met een kluit volgend jaar weer vrolijk uitgegraven kan worden, gaat lang niet altijd op. Zoek daarom even uit of er in jouw gemeente ook een kerstboomophaalactie is. Kinderen tot en met 15 jaar kunnen er 0,40 cent per opgehaalde boom mee verdienen en van dat geld een lootje voor de loterij kopen. Zij blij, jij blij.