Bij ons thuis

Het leed dat playdates heet: 'Wie is nou weer je beste vriend?'

25 november 2020 14:00
Beeld © Getty Images

Freelance journaliste Franke (42) blogt over de avonturen - en uitdagingen - van haar moderne gezin. Deze week: zoon Olle wordt afgewezen door zijn nieuwe beste vriend op het schoolplein. Drama!

Het was dinsdagmiddag. De beste dag voor playdates, vind ik. Het kindergrut zit dan weer lekker in het schoolritme, maar er is nog geen sprake van de eerste veldslag van vermoeidheid die door ramvolle woensdagmiddagen van hijgerig rennen van sportclub naar zwemles naar hobbyles wordt veroorzaakt. De kinderen willen dan nog echt leuk met elkaar spelen, in plaats van lethargisch voor de tv of Playstation hangen, of ruziemaken om niets. Nee, de dinsdag is ideaal, als je het mij vraagt.

Olle (6) had deze dinsdagmiddag een playdate met Daan, die een klas lager zit. Een week eerder had Daans moeder de playdate voorgesteld. Telefoonnummers waren uitgewisseld, evenals de nodige beleefdheden. "Je hebt nog een dochter in groep 5? Leuk, de mijne, Puk, zit in groep 6. Ja, bij juf Annemiek." Ik wachtte geduldig op Puk, die tien minuten later uit was, en stond in de tussentijd bij te kletsen met de vader van Finn, Robert. Finn is de voormalige beste vriend van Olle, maar om onduidelijke redenen waren ze onlangs gebrouilleerd geraakt met elkaar. Dat was nog altijd mijn grootste ergernis aan playdates: de onvoorspelbaarheid van die kinderen. Het ene moment zielsgelukkig en forever friends enzo, het andere moment elkaars bloed wel kunnen drinken. Het is maar goed dat ouders zich niet laten meeslepen door deze waanzin, want dan zou het schoolplein dagelijks een bloedbad zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Vaders, jullie mogen je ook opgeven als luizenmoe... ouder!'

En zo zagen Robert en ik samen het drama zich van een afstandje voltrekken. Daan was aangeschoven bij de jongens waarmee Olle aan het voetballen was. Hij wilde meedoen, maar bleek niet snel genoeg, als jongste en kleinste van de groep. Langzaam zagen we hem roder en roder worden. Olle zag het ook en probeerde Daan te helpen door de bal naar hem te gooien in plaats van te schoppen. Maar het was te laat. De knop in Daans hoofd was om. Hij was boos. Héél boos. Ik zweer het je, ik zag zelfs stoom uit zijn oren komen. Doodeng, als je erbij was.

Hij stampte met gebalde vuisten en schreeuwde tegen Olle: "Ik ga nooit met je spelen. Nooit!! Nooit!!!" Olle liet de bal vallen en barstte in huilen uit, waarbij hij zich dramatisch in een Platoon-pose liet vallen, met zijn knieën op de grond en armpjes de lucht in. Hij had de hele week enorm uitgekeken naar spelen met zijn nieuwe vriend, maar had nu zelf ook wel door dat dat niet meer ging gebeuren. Daans moeder, inmiddels met vlekken in haar nek, probeerde de boel te sussen. Ze ging over het hek hangen en siste richting haar zoon: "Dit vind ik niet leuk van je, Daan. Afspraak is afspraak. Kom hier!" Maar Daan ging nergens heen. Die bleef stampen, keurig op zijn plek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maakt je kind moeilijk vriendjes? Je kunt als ouder helpen

Ik keek om me heen op zoek naar een bliksemafleider, die ik al snel had gevonden in de vorm van Finn. "Wil je niet weer eens met Olle spelen?", vroeg ik hem. Nou, daar had Finn wel zin in. Robert vond dat ook een goed plan, want die is dol op Olle. Zijn zware stem dreunde over het schoolplein: "Olle. Vent! Kom je bij ons spelen?" En nog iets harder: "We eten hotdogs." Nog nooit was Olle zo snel van zijn hartensmart genezen. Hij sprong op, pakte zijn bal en rende achter Finn de auto in.

"Sorry, hoor", stamelde Daans moeder toen het stof was neergedaald. 'Joh, kan gebeuren", zei ik, haalde mijn schouders op en gaf Puk een zoen, die inmiddels uit school was. Robert appte later die middag een foto van dolblije jochies met een dik stuk gevulde speculaas voor hun neus. En zo was de orde in de wereld weer voor even hersteld. Tot de volgende ruzie, natuurlijk. Maar stiekem hoopte ik dat Finn en Olle voorlopig even goede vriendjes zouden blijven.

Geen aflevering van 'bij ons thuis' missen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op volgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore