Bij ons thuis

'Vaders, jullie mogen je ook opgeven als luizenmoe... ouder!'

18 november 2020 11:50 Aangepast: 18 november 2020 12:08
Beeld © Getty Images

Freelance journaliste Franke (42) blogt over de avonturen - en uitdagingen - van haar moderne gezin. Deze week ontdekt Franke een nieuwe pandemie: die van luizen. "De klootzakjes blijven die arme kinderhoofden bevolken."

Sinds de immens populaire serie doen we er stiekem een beetje lollig over. De luizenmoeder. De stoffige vrouw die van haar taak een wereldproject maakt waar andere moeders meewarig naar kijken. Nee, het imago van de serie heeft de 'echte' luizenmoeders geen goed gedaan. Maar dat gaat nu veranderen, mensen. Ik zeg: laten we snel een standbeeld oprichten voor dit eerzame beroep.

Want zoals het liedje zegt 'Een man weet pas wat hij mist', zo zou je nu ook kunnen zeggen 'Een moeder weet pas wat ze mist… Als de luizenmoeder er niet is'. En ik zal je even precies uitleggen wat ze mist: regelmatige en nauwkeurige controle van hoofdkrabbende klasgenootjes. Wat is het resultaat van de ontbrekende luizenmoeder? Een heleboel mailtjes van school om te waarschuwen dat er luizen in de klas van de kinderen zijn geconstateerd. Met het vriendelijke verzoek je kinderen te checken. Prima, geen enkel probleem. Alleen begint het me op te vallen dat we dit mailtje steeds vaker ontvangen. Leek de luis ooit een terugkerend verschijnsel rond het einde van allerhande vakanties, nu is het om de week wel raak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Luizenmoeder? Mij niet gezien

Vriendin M. wordt er horendol was. Vooral omdat haar twee dotjes van dochters, allebei gezegend met prachtig licht, lang, blond en rossig haar, niet meer van de luizen af te krijgen zijn. Ze gooit er luizendodende shampoo in, kamt elke dag met zo’n priegelig kammetje, maar toch blijven die klootzakjes de hoofden van haar dochters bevolken. "Hebben jouw kinderen er geen last van, dan?", vroeg ze mij. Ik klopte af: nee, gelukkig niet. Mijn theorie is dat dat komt omdat ik het haar van mijn kinderen amper was. Die verwende luizen kiezen natuurlijk veel liever voor schone hoofden. Hoofden die heerlijke ruiken naar bloemetjes en Zwitsal en niet naar wild konijn, zoals die van Puk en Olle.

Maar goed. Je weet natuurlijk nooit wanneer de shit hits the fan, dat hebben we wel geleerd het afgelopen jaar. Dus houd ik er rekening mee dat als de boel niet snel weer een beetje gecontroleerd wordt, mijn kinderen vast en zeker binnenkort een keer de sjaak zijn. Daarom hoop ik heel erg dat de luizenmoeders snel hun werk weer kunnen doen om deze pandemie in te dammen. Dat ze onmisbaar zijn, is dit jaar wel gebleken.

Luizenouders en klassenouders 

Vaders die meelezen: je mag je ook best een keer opgeven, hoor. Waarom zijn moeders altijd de klos? Jullie vaders kunnen dat ook. Beste scholen, een tip voor jullie: zoek naar luizenouders en klassenouders. Dat vaders geen zin hebben om wat-dan-ook-moeder te worden, snap ik best. Luizen-óúder klinkt al stukken meer 21e eeuw. Zo. En nu maar hopen dat we snel van alle plagen verlost zijn. Van corona tot luizen en presidenten die niet tegen hun verlies kunnen.

Even krabben, hoor. Ik krijg er spontaan zelf een beetje jeuk van…

Geen aflevering van 'bij ons thuis' missen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op volgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore