Macht aan de aardige mens

Zo kan ook jij de wereld overtuigen (van je briljante idee)

18 november 2020 11:44 Aangepast: 19 november 2020 10:18
"Gommers en Biden laten zien dat het kan: macht aan de aardige mens" Beeld © ANP Foto

Al jaren heb je een briljant plan dat de wereld weleens zomaar zou kunnen veranderen. Alleen, dat plan zit nog in je hoofd en komt daar voorlopig niet uit want jij hebt nog nooit iemand écht kunnen overtuigen. Overtuigexpert Pacelle van Goethem schiet dit soort mensen te hulp. Tenminste, alleen als ze aardig zijn. "De wereld zit te springen om goede ideeën."

Pacelle van Goethem is op een missie. De gedragswetenschapper en overtuigexpert, die eerder het boek IJs verkopen aan Eskimo's schreef, wil heel graag het einde van 'de grote bek' inluiden en juist macht geven aan 'de aardige mens'. Niet geheel toevallig is dat laatste ook de titel van haar nieuwe, net verschenen boek.

"Zeg maar: 'boekje'", verbetert Van Goethem. "Het past zo in je achterzak, zo heb je macht in je achterzak. Ik hoop dat alle goede ideeën worden gehoord. En mensen die een geweldig idee hebben, maar wie het nog niet gelukt is om dit idee met de wereld te delen, het nu wél gaat lukken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verzoenende toon Biden in overwinningstoespraak: 'Ik wil dit land verenigen'

Aardige mensen welteverstaan. In haar praktijk ziet Van Goethem te vaak bescheiden, sympathieke, weldenkende mensen  - 'leiders in organisaties, politiek en wetenschap - die niet worden begrepen'. Terwijl iemand met een minder goed plan hier wel in slaagt omdat degene het krachtig, aanstekelijk en helder kan overbrengen. Of omdat degene simpelweg nog meer macht heeft of grote woorden.

Maar wat is 'aardig'? "Ik heb een definitie", zegt Van Goethem. "De Aardige Mens is de mens die de belangen van anderen onderkent en behartigt, ook als dat eigen tijd, middelen, moeite, vrijheid, positie of aanzien kost. Met alleen maar vriendelijk 'goedemorgen' zeggen ben je er nog niet, je moet wel echt je nek uitsteken en moeite doen."

Biden vs Trump 

Op het moment dat haar boek Macht aan de aardige mens verscheen, greep Joe Biden in de Verenigde Staten de macht. In welk kamp je ook zit, het rode van de Republikeinen of het blauwe van de Democraten, als 'aardig' zal president Donald Trump niet de geschiedenisboeken ingaan. 'Uncle Joe' zou dat zomaar eens wel kunnen lukken, denkt Van Goethem. "Ik heb Biden nog nooit één kwaad woord over Trump horen zeggen. Hij blijft chic en spreekt zich niet uit ten koste van een ander. Zelfs niet nu Trump zo’n slechte verliezer blijkt."

Maar dichter bij huis hebben we ook genoeg goede voorbeelden. Diederik Gommers bijvoorbeeld. Uit een verkiezing (zie kader) die rondom de lancering van het boek van Van Goethem werd uitgeschreven kwam deze vriendelijke IC-arts als 'aardigste mens van Nederland 2020' uit de bus. Van Goethem: "Toen ik hem deze prijs digitaal overhandigde zei hij: 'Ik heb een doel: dit coronavirus moet de kop worden ingedrukt. En bij het nastreven van dat doel geeft het niets dat sommigen het niet met mee eens. Als we maar met elkaar in gesprek blijven'. Dat is toch geweldig? Gommers en Biden laten zien dat het kan: macht aan de aardige mens."

Wie is de aardigste mens van 2020?

Uit 12 genomineerden zijn de volgende winnaars verkozen:

  1. Diederik Gommers Sinds 2020 Nederlands bekendste intensivist. Maakte een Instagram account aan om meer jongeren te bereiken met informatie over het virus. Hoffelijk in debat, luistert echt en durft van mening te veranderen. Na een moeizaam gesprek met Famke Louise bij Jinek plaatste hij een foto van hen beiden.
  2. Bibian Mentel Zesvoudig NL kampioen snowboarden. Na onderbeenamputatie in 2001 vanwege botkanker in 2002 opnieuw NL kampioen. Goud op de Paralympische Spelen 2014 + 2018. De kanker blijft terugkomen, maar blijft barsten van levenslust. Nederlands kampioen doorzetten. Ontroerend groot voorbeeld van veerkracht.
  3. Moniek van Daal  Bedenker van Club Goud om generaties bij elkaar te brengen. Een grote lieverd met nu al 382 vrijwilligers. Vanaf april met 60 vrijwilligers en enthousiastelingen door het hele land 316 Buitenconcerten georganiseerd voor verpleeghuizen en seniorenflats. Op 7 mei had ze daarmee al 10.000 ouderen bereikt.

Op een gedeelde 3de plaats, evenveel punten als Van Daal maar net iets minder voorkeursstemmen:

  • 3. Nikkie de Jager  Heeft als Nikkietutorials 13,6 miljoen abonnees op YouTube. Werd afgeperst. Maakte zich aanvang 2020 wereldwijd bekend als transgender in een video die 36 miljoen bekeken werd. Werd daarmee in een klap Nederlands bekendste en geliefdste online persoonlijkheid. Voorbeeld van moed voor ons allemaal.
  • 3. Irma Sluis Sleept sinds 12 maart, naast Mark Rutte en Hugo de Jonge, heel Nederland door de coronacrisis. Kreeg eretitels als 'Tolk des vaderlands' en 'Baken in de crisis'. 

Bron: truepersuasion.com

Maar Diederik Gommers en Joe Biden zijn – naast het feit dat ze sympathiek zijn – al overtuigend. Hoe zorg je ervoor dat je als 'gewoon' mens meer overtuigingskracht krijgt? Van Goethem onderscheidt in haar boek drie overtuigstijlen: de vriend, de autoriteit en het voorbeeld. "Je kunt jezelf niet uitroepen tot één van deze drie, anderen kennen je de stijlen toe. Als veel mensen je op een bepaalde manier zien, kun je dat beschouwen als jouw charisma of uitstraling, als jouw stijl. Als je wordt gezien als iemand die het snapt, krachtig is of macht heeft, ben je een 'autoriteit'. Als je iemand bent die het beste met hen voorheeft ben je een 'vriend' en als je geldt als iemand die inspireert ben je een 'voorbeeld'."

Wil je iemand overtuigen van jouw briljante idee, dan moet je volgens Van Goethem er eerst achter zien te komen welke stijl je van de ander krijgt toegedicht en of deze stijl past bij zijn of haar verwachting. "Bijvoorbeeld: van een arts verwacht je 'Autoriteit' en als de arts met autoriteit overkomt (krachtig of kundig) is hij of zij overtuigend in die rol. Kom je over als vriend, dan heb je voor je rol als arts extra autoriteit nodig", legt de overtuigingsexpert uit. De truc is om toe te voegen wat past, en niet om jezelf te veranderen, dat lukt waarschijnlijk toch niet want 'dan ga je tegen je natuur in'.

Pacelle van Goethem Pacelle van Goethem

Ontspannen 

Is dat niet wat makkelijk praten voor iemand bij wie het charisma zelfs al van het Zoom-scherm afdruipt? Misschien. Maar ook al is de charismatische Van Goethem een autoriteit op het gebied van overtuigen, stem en invloed, toch is dat niet de eerste indruk. "Ik zie er niet uit als iemand met autoriteit, met mijn lange blonde haar en pony. Dat heb ik weleens ervaren op een congres waar ik was uitgenodigd om een dag over mijn onderzoek naar overtuigingskracht te spreken. Maar bij aanvang kreeg niet ik maar een vriend van mij, frisgeschoren veertiger in pak, alle vragen over mijn vakgebied."

Dus wat moet je dan wél doen? Probeer te ontspannen, zegt Van Goethem. "Mensen hebben alle drie de stijlen in zich, maar die komen pas naar buiten als je ontspannen bent. En probeer vervolgens elementen van de andere stijlen toe te voegen." Zo word je als 'autoriteit' overtuigender als je probeert contact te maken (een element van een 'vriend'), of als je als 'voorbeeld' ook kracht hebt. "Hoe meer je van de drie stijlen hebt in de ogen van een ander, hoe meer charisma je hebt en hoe overtuigender je bent."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maarten van Rossem baalt van stempel als mopperkont

Een voorbeeld? "Maarten van Rossem is natuurlijk al een erg overtuigende man, want hij is door zijn kennis én een autoriteit en door zijn eigenzinnigheid ook een voorbeeld. Voor zijn rol als jurylid en spreker perfect. Als hij daarnaast wat vriend-eigenschappen zou toevoegen, zou hij nóg overtuigender zijn als collega of als iemand om een avond mee te stappen."

Kortom, heb je een goed idee maar lukt het niet om je baas hiervan te overtuigen of heb je een briljant plan dat jouw eigen hoofd nog niet heeft verlaten? Ontspan en oefen in de stijl die nog ontbreekt. "Geef het tijd en oefen zoveel en waar je maar kunt. Denk je dat Obama altijd al zo overtuigend was? Hij oefent gemiddeld drie weken op een speech. En wat als Einstein, die op zoveel plekken is afgewezen, de handdoek in de ring had gegooid en zich op tuinieren was gaan focussen?", zegt Van Goethem. "De wereld zit te springen om goede ideeën. Laat ze horen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore