Ga naar de inhoud
Etiquette

De vijf spelregels van... daten in coronatijd

Beeld © Getty Images

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van daten in coronatijd.

De situatie

Volgende week laat het kabinet weten hoe we Kerst mogen vieren. Met de hele fam, met z’n vieren of toch een tafeltje voor twee. Zit jij net als 3 miljoen andere singles met de feestdagen met bord op schoot naar The Holiday te kijken? Kan. Wat je ook kunt doen is coronaproof daten. Zo doe je dat.

De spelregels

1. Durf te wedden

De Belgen mogen één knuffelpartner en ook wij mogen één seksbuddy van het RIVM. Corona dwingt je om extra kritisch naar je balboekje te kijken en dat is maar goed ook. Want waar je eerder moeiteloos een paar maanden kon aanrommelen, met een lijntje hier en een optie daar, word je nu gedwongen om op één paard te wedden. Singlescoach Meinou Lambeck: "Wanneer je achterdeurtjes openhoudt, kun je ook niet echt verbinden met je object of affection. En dan breng je de opbloeiende relatie zelf om zeep. Sneller moeten kiezen voor één persoon is dus een voordeel van deze gekke tijd."

Liefdesverdriet
Lees ook:
Liefdesverdriet in lockdown: 'Houd eenzame singles een beetje in de gaten'

2. Haasten hoeft niet 

Die anderhalve meter afstand is even wennen tijdens een date. Geen drie zoenen op de wang, geen voorzichtige aanrakingen met de knie. Toch blijkt letterlijk afstand houden helemaal niet zo verkeerd. Huiverige daters durven nu ineens meer. Contact leggen via een datingapp is één, maar een daadwerkelijke date is een heel ander verhaal. Nu kun je zonder smoesjes langzaamaan doen en dat werkt. Het is niet suf om voorzichtig te zijn. Eerst eens bellen, daarna eens videobellen en dan pas afspreken is een fijne opbouw. Een bijkomend voordeel is volgens Lambeck dat de verwachtingen nu anders zijn. "Wanneer iemand een uur verderop woont, kun je het niet maken om na een kwartier alweer weg te gaan. Met (video)bellen kun je met goed fatsoen na een kwartiertje weer ophangen als het echt niets is. Ook na corona is dit overigens een prima eerste stap voordat je live gaat daten."

3. Die kus komt later wel

Volgens Lambeck vinden vooral mensen in het westen vaak dat een date niet geslaagd is als er na de eerste of tweede ontmoeting niet is gezoend. Niet nodig natuurlijk, en in deze coronatijd al helemaal niet. Tip van Meinou: zeg er bijvoorbeeld meteen aan het begin iets luchtigs over, zoals: 'Ik zoen nooit op de eerste date'. "Dan hoeven mensen zich ook niet afgewezen te voelen. Of: 'Ik zoen nu niet vanwege corona'. Dat geeft lucht.''

De
Lees meer:
De vijf spelregels van... een mondkapje dragen

4. Geluk zit in de kleine dingen

Stel, je hebt je date drie keer gezien en tot nu toe vallen jullie wel bij elkaar in de smaak. Hoezee! Maar, hoe pak je door? Chique restaurants, kaartjes voor het een of het ander staan allemaal niet op het programma nu. Neen, je moet zelf creatief zijn. En laat dat nu net een zegen zijn, wanneer je iemands hart wil veroveren. Geheim van de chef: kaders maken creatief. Dus vraag je date bijvoorbeeld naar zijn favoriete land en zijn favoriete letter en laat dat je inspiratie zijn voor een bijzonder gerecht dat jullie samen gaan koken. Je zalm-uit-de-oven-specialiteit kan altijd nog. Uitdaging verbindt, dus neem het ervan. Ook leuk: het Spotify-associatiespel. Dat werkt zo: je date zet een liedje op, jij raadt welke het is en bedenkt daar een logisch vervolg op. Niet te makkelijk, wel leuk. De link mag zo breed mogelijk zijn, en de ander moet 'm raden. Bijvoorbeeld: You’re So Vain van Carly Simon volg je op met een liedje van The Rolling Stones, omdat het een publiek geheim is dat Carly over Mick Jagger zong. Lachen, genieten en ook nog een beetje pronken met je kennis. Prima plan dus!

5. Ruimte voor romantiek

Daten is niet alleen leuke (en lekkere) dingen doen. Het is ook verrassen en deze prikkelluwe tijd leent zich uitstekend voor een potje romantiek. Schrijf je aanstaande verkering eens een brief (of typ ‘m op een ouderwetse tiepmasjien), maak een old-school mixtape of laat een ontbijtje bezorgen. Aandacht is alles.