Bij ons thuis

'Beste regering, gooi maar snel het zwembad weer open. Dank u!'

11 november 2020 09:09 Aangepast: 11 november 2020 12:00
Beeld © Getty Images

Freelance journaliste Franke (42) blogt over de avonturen - en uitdagingen - van haar moderne gezin. Deze week baalt Franke enorm dat de zwemlessen weer zijn stopgezet. "Ik zou er zelf ook het doorzettingsvermogen van een garnaal aan overhouden."

Deze week zou Olle proefzwemmen. Zou, want dat feest gaat mooi niet door. Zwembad dicht. Als je me vraagt waarom, dan kan ik je het niet vertellen. Jij ook niet waarschijnlijk. Waarom kinderen wél met zijn vijftigen op een kluitje binnen mogen judoën, of in de klas in elkaars nek mogen hijgen, maar niet mogen zwemmen, is me een raadsel. De logica hierachter ontgaat me volledig. Je zou toch denken dat als ergens dat gore coronavirus niet overleeft, het wel in die giftige chloordampen is. En anders zou het toch minstens niet overleven in al die smerige kinderplasjes die de hele dag in zo'n zwembad worden gedaan. En ja, ie-de-reen doet plasjes in dat zwembad. Heb jij ooit een kind horen zeggen: 'Goh, ik moet plassen, ik ga nu de wildwaterbaan verlaten om al koukleumend te zoeken naar een vies pishokje ergens driehoog achter.' Precies, ik ook niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'De kerstshow in het tuincentrum maakte iedereen dolgelukkig'

Deze week zou Olle proefzwemmen. Proefzwemmen! Ik had het hem zo gegund. Hij heeft zo zijn best gedaan om zich over zijn haaien-angst heen te zetten. Het heeft me behoorlijk wat grijze haren, drie maanden uitleg over de leefomgeving van haaien en manipulatie en omkoperij (gevulde koeken) gekost om hem te overtuigen dat het zwembad veilig is. Ging hij net weer lekker een beetje op zijn gemak het water in, wordt de boel weer dichtgegooid.

Ik heb geen idee hoe lang hij dat op-en-neren van open-dicht-open aankan. En niet alleen hij, ook wij ouders hebben behoefte aan wat meer duidelijkheid. De wisselende coronamaatregelen drijven ook ons inmiddels tot wanhoop. Ik hoor ouders die zich scheel hebben betaald aan mislukte zwemlessen, kinderen die het zwemmen zijn afgeleerd in de 'dichte' periodes, kinderen die aan hun haren niet meer naar het zwembad te slepen zijn. Neem het die kotertjes maar eens kwalijk. Ik zou er zelf ook het doorzettingsvermogen van een garnaal aan overhouden.

Onderteken de petitie

Moeder Heika van Es uit Zwolle was zo stoer om in plaats van er alleen maar over te zeiken, zoals ik, een petitie te starten. Haar boodschap was duidelijk: 'Laat de zwemlessen wel doorgaan'. Natuurlijk heb ik 'm meteen digitaal ondertekend, net als bijna 50.000 andere ouders. Veel succes heeft de petitie nog niet opgeleverd. Het zwembad blijft tot nader order gesloten. Helaas, pindakaas. Mocht je 'm nog niet ondertekend hebben: doe het nog snel even. Je weet maar nooit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overleeft corona in zwemwater en zo ja, hoelang?

Olle had er enorm naar uitgekeken: nog voor het einde van het jaar afzwemmen. Weliswaar in een leeg zwembad en zonder publiek, want dat mag natuurlijk ook al niet meer. Maar toch. Dat papa en mama er niet bij konden zijn als hij zijn diploma zou halen, daar had hij zich al moedig op ingesteld. Nu staat de boel weer on hold. Laten we hopen dat de coronatoestanden snel voorbij zijn, en we onze oude leventjes weer kunnen oppakken, want mensen gaan steeds gekkere dingen doen. Neem de gemeente Amsterdam, die op haar website aanraadde met Sint Maarten spruitjes uit te delen aan kinderen. Spruitjes??! Wie verzint zoiets?!?! Later werd er gezegd dat dat een grapje was dat niet door iedereen was begrepen. Tuurlijk. Zou ik ook zeggen.

Nee, we beginnen inmiddels een beetje wappie te worden van die toestanden. Dus lieve mensen, één advies van deze doorsnee Hollandse moeder: waag het niet omw spruitjes uit te delen. Geef die arme kinderen gewoon een ouderwetse dikke reep chocola voor de moeite die ze hebben gedaan dit jaar. Dat hebben ze verdiend. En beste regering, gooi nu snel dat zwembad weer open, dan kunnen we weer verder met ons leven. Dank u!

Geen aflevering van 'bij ons thuis' missen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op volgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore