Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn dreumes kijkt te veel tv'

Beeld © Getty Images

Ellen en haar man zitten niet op één lijn wat betreft de beeldschermtijd van hun anderhalf jaar oude dochter. Haar man is daar veel te makkelijk in, vindt Ellen. Wat is wijsheid?

"Maar ze kijkt toch gewoon BabyTV", roept haar man steevast als Ellen hem erop aanspreekt dat hun dochter naar haar mening te vaak achter een scherm zit: "Arno zet onze dochter Lina vaak in een wipstoel voor de tv of hij zet een filmpje aan op de iPad om even zijn handen vrij te hebben. Ik ben het daar niet mee eens, want ik probeer onze dochter juist zo veel mogelijk van schermen weg te houden. Hier hebben we vaak woorden over, hij vindt dat ik me aanstel. Is dat zo? Moet ik het wat meer loslaten?"

De
Lees ook:
De opvoedkwestie: 'Mijn zoontje (4) kan niet zonder zijn knuffelbeest'

Verschillende meningen over de opvoeding komen bij ouders vaak voor, zegt orthopedagoog Loes Waanders. Haar tip: maak beiden een lijstje met waarden die jullie belangrijk vinden, bijvoorbeeld zelfstandigheid of creativiteit. Leg deze lijstjes naast elkaar. Waanders: "Welke overeenkomsten zien jullie? Dit schept vaak direct al meer verbondenheid. Kom vervolgens tot één lijst met waarden die voor jullie allebei belangrijk zijn. Bekijk dan jullie opvoeddilemma’s vanuit die waarden. Stel: creativiteit is voor jullie allebei belangrijk. Is het iPad-gebruik dan juist wel of niet een slimme zet? Door op deze manier specifieke opvoedsituaties te bekijken, kom je meer in de verbinding in plaats van tot conflicten."

'Het is belangrijk dat kinderen leren om zichzélf te kunnen vermaken'

De World Health Organisation (WHO) adviseert onder de een jaar helemaal geen beeldscherm. Voor een anderhalf jarige geldt ongeveer dertig minuten per dag, bij voorkeur verspreid over verschillende momenten. Volgens Waanders is het belangrijk om voor balans en variatie te zorgen: "Zorg dat media geen hoofdactiviteit zijn of alleen worden ingezet op lastige momenten, bijvoorbeeld bij huilen of verveling. Kijk ook naar jullie kind: wat kan ze 'aan'? Na hoeveel tijd is ze afgeleid en geeft ze dus eigenlijk aan dat ze toe is aan beweging of een andere activiteit?"

"Hou ook de 20-20-2-regel in gedachten: dus na twintig minuten mediagebruik, moet je seconden ver weg kijken om zo bijziendheid tegen te gaan. En ga twee uur per dag naar buiten. Tot slot: kijk wanneer je zelf je handen vrij wilt hebben, of een iPad of tv wel altijd nodig is. Het is belangrijk dat kinderen leren om zichzélf te kunnen vermaken op het moment dat je als ouder even niet beschikbaar bent. Op de leeftijd van anderhalf zijn dit relatief korte momenten, maar gaandeweg bouwt zich dat wel steeds meer uit. Hoe meer je hiertoe wordt gestimuleerd, hoe meer profijt je hier op latere leeftijd zowel als kind als ouder van gaat hebben."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'.