Gezondheid

Last van 'mascne'? Probeer zo puistjes voortaan weg te houden

09 november 2020 10:26 Aangepast: 09 november 2020 12:27
Beeld © Getty Images

Dacht je na het overleven van de pubertijd ook verlost te zijn van puistjes, steken ze nu door het dragen van een mondkapje weer massaal de kop op. Het krijgen van acne door het dragen van een mondkapje heeft zelfs al een naam: mascne. Vervelend, maar gelukkig kun je er iets tegen doen. Gezondheidsplein legt uit wat acne precies is en hoe je je huid het beste kunt verzorgen.

Durf jij je mondmasker bijna niet af te zetten uit angst dat anderen deze ontsierende vrienden op je kin zien zitten? Nergens voor nodig, want grote kans dat een ander er ook last van heeft. Wist je namelijk dat acne één van de meest voorkomende aandoeningen bij de mens is? Acne is een ontsteking van de talgkliertjes in de huid. Hierdoor ontstaan mee-eters, puistjes of pukkels. Talgkliertjes zitten overal in je huid, behalve op je handpalmen en voetzolen. De huidaandoening komt vooral voor op plekken waar veel talgkliertjes zitten, zoals op je rug en gezicht (met name je voorhoofd en je kin).

Acne komt vooral voor tussen het 14e en 25ste levensjaar. Daarom spreekt men ook wel van 'jeugdpuistjes'. Maar volwassenen kunnen er ook last van hebben. Het is een onschuldige aandoening, maar het kan cosmetisch zeer storend zijn en zelfs leiden tot onzekerheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Puistjes op kin door mondmasker: 'Acne is weer helemaal terug'

Meestal wordt acne veroorzaakt door hormonale veranderingen tijdens de puberteit, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn.

Hormonale acne 

Tijdens hormonale veranderingen worden er veel meer hormonen afgescheiden die van invloed zijn op de groei, seksualiteit en emoties. Maar dezelfde hormonen zorgen ook voor een verhoogde productie van talg (huidvet) waardoor een vette huid en puisten kunnen ontstaan.

De combinatie van talg en dode huidcellen blokkeert de uitgang van een porie en zorgt voor een zwelling. De bacteriën op de huid kunnen zich dan vermenigvuldigen binnen de verstopte porie waardoor er een ontsteking ontstaat. 

Omdat de hormonale veranderingen soms tijdelijk zijn, bijvoorbeeld tijdens je ongesteldheid of zwangerschap, kan het dus zijn dat je het ene moment een mooie egale huid hebt en het andere moment kampt met een onzuivere, vette huid met puisten.

Andere oorzaken van acne

Behalve hormonale veranderingen kunnen er ook andere oorzaken zijn voor het ontstaan of verergeren van de puistjes, namelijk: 

En nu dus ook steeds vaker door het veelvuldig dragen van een mondkapje. Medisch schoonheidsspecialiste Inge van der Meulen zei eerder tegen EditieNL dat ze 'mascne' - een samenvoeging van de woorden 'acne' en 'masker' - steeds vaker tegenkomt in haar praktijk. En vooral bij mensen die de hele dag door een mondkapje (moeten) dragen. "Dat komt voornamelijk omdat de huid niet kan ademen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Helft Nederlandse vrouwen knijpt graag puistjes van partner uit

Wat te doen tegen acne? 

Enkele verzorgingstips die ervoor zorgen dat je huid gezond blijft en je puisten weinig kans geeft:

 • Eet gezond en drink genoeg water. Dit beïnvloedt niet alleen je lichaam maar ook de algemene conditie van de huid. Let op: het is een fabel dat bijvoorbeeld chocolade of varkensvlees puistjes veroorzaakt. Als je echter merkt dat je meer last hebt na het eten van een bepaald voedingsmiddel, dan kun je hier het beste mee stoppen.
 • Was je gezicht met lauwwarm water. Heet water droogt je huid uit en van koud water gaan je poriën niet goed genoeg open. 
 • Was je gezicht gedurende 30 tot 45 seconden. Zo lang duurt het om al het vuil en vet van je gezicht af te wassen.
 • Was je gezicht met een face wash en niet met zeep. Door het gebruik van zeep kan de zuurgraad van de huid veranderen. Je huid wordt droger en zal hierdoor meer talg aanmaken. Gebruik daarom liever een face wash, gevolgd door een reinigingslotion. Dep je gezicht vervolgens droog.
 • Wissel van verzorgingsproduct als resultaat uitblijft. Merk je na een gebruik van twee maanden geen zicht- of voelbaar verschil, kies dan een ander verzorgingsproduct die beter past bij jouw huidtype.
 • Gebruik geen washandje om je gezicht te wassen. Een washandje is vaak te grof waardoor je huid geïrriteerd kan raken. Het is beter om gewoon je handen te gebruiken. Zorg uiteraard wel dat ze schoon zijn.
 • Reinig ook je hals en nek. Zo voorkom je dat op die plekken puistjes ontstaan.
 • Reinig je huid niet meer dan twee keer per dag. Doe je dat wel, dan bestaat de kans dat je huid vatbaarder wordt voor bacteriën.
 • Ga niet slapen met make-up op. Zorg ervoor dat je je make-up altijd van je gezicht haalt voordat je gaat slapen. Hoe moe je ook bent, sla dit liever niet over. Je huid herstelt zich namelijk het beste ’s nachts en dat gaat natuurlijk beter als er geen vuil meer op je gezicht zit. Ook wordt de make-up door de druk op je kussen nog meer in je huid gedrukt en dat kan je poriën verstoppen. Make-upresten zorgen ervoor dat je talgklieren sneller verstopt raken waardoor puistjes en onzuiverheden ontstaan.
 • Gebruik ook bij een vette huid een crème. Het idee dat je dan beter geen crème kan smeren, omdat je huid dan meer gaat glimmen, is niet terecht. Als je geen crème gebruikt, gaat de huid juist meer talg aanmaken om het tekort aan voedingsstoffen te compenseren. Ook wanneer je last hebt van een glimmend gezicht is het dus belangrijk om je huid goed te hydrateren. Kies een middel dat geschikt is voor een vette huid.

Crèmes to the rescue

Is het al te laat en heb je toch last van puistjes? Dan zou je je huid met speciale lotions en crèmes kunnen behandelen. Twee voorbeelden bij milde vormen van puistjes zijn:

 • Benzoylperoxide. Deze crème verlaagt het aantal bacteriën op de huid en ontstopt de talgkliertjes.
 • Tretinoïne-crème (vitamine A-zuur) kan de talgkliertjes ontstoppen.

Behandeling bij ernstige acne

Bij ernstige acne kan je arts een lokaal antibioticum voorschrijven. Ook kan een orale antibioticakuur worden voorgeschreven. Deze moet je minstens zes maanden slikken. Vrouwen kunnen bij hoge uitzondering de Diane-pil, een anticonceptiepil, voorgeschreven krijgen. Deze pil heeft echter veel gevaarlijke bijwerkingen, waardoor deze sinds 2007 niet meer geadviseerd voor de behandeling van acne.

Voor dit artikel werkten we samen met Gezondheidsplein.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore