Mountainbiken

Beginnen met mountainbiken: veilig de weg op met deze tips

09 november 2020 21:01 Aangepast: 13 november 2020 12:58

Sinds de coronacrisis zijn we massaal gaan wandelen en fietsen. Naast de ‘gewone’ fiets (stadsfiets) vlogen ook mountainbikes over de toonbank. Wil je ook wel eens zo’n avontuurlijk ritje proberen, maar weet je niet hoe? In dit artikel vertellen we hoe je als beginner veilig kennis kunt maken met deze uitdagende sport.

Een mountainbike is een fiets die speciaal gemaakt is om de bossen te trotseren. Van rotsachtige paden, tot smalle en steile afdalingen: deze fiets sleept je er doorheen. 

Omdat een mountainbike vaak veel versnellingen heeft, kun je er ook voor kiezen om ermee op de gewone weg te fietsen. Toch kopen de meeste mensen een mountainbike om lekker door de bossen te scheuren. Let hierbij wel goed op: in veel bossen mag je alleen mountainbiken op de daarvoor aangewezen paden. 

Daarbij moet je voor sommige MTB-routes betalen. Dit kan middels een vignet: deze kun je online bestellen of in een fietsenwinkel kopen. Vaak staat op de website van het vignet waar je deze kunt krijgen. Het geld voor dit vignet wordt gebruikt voor onderhoud van de routes en aanleg van nieuwe routes en kost tussen de € 7,50 en € 25 voor een jaar mountainbikeplezier, afhankelijk van het vignet dat je aanschaft.

Benodigdheden:

  • helm
  • sportieve kleding
  • zeembroek
  • mountainbike
  • sportschoenen

Voordat je het 'echte' bosparcours op gaat, is het belangrijk dat je goed met de fiets overweg kunt. Er zijn een aantal basisvaardigheden die je eerst even goed onder de knie moet krijgen zoals remmen, het hebben van de juiste houding en het schakelen van de versnellingen.

Wil je de basisvaardigheden eerst oefenen, zoek dan eens een groot grasveld of ander open terrein. Zet met pylonnetjes (of andere voorwerpen) een parcours uit met verschillende bochtjes. 

Fiets het parcours een paar keer rustig rond. Oefen het schakelen, zorg dat je mooi rechtop je fiets zit en zorg ervoor dat je in de bochten goed blijft doortrappen.

Remmen met een mountainbike

Let op: de remmen van een mountainbike reageren veel sneller en beter dan die van een normale stadsfiets. Dit komt doordat een mountainbike schijfremmen heeft. Rem daarom altijd met beide kanten tegelijk en druk de remmen kort in - nooit te lang. Zo voorkom je dat je niet halsoverkop een noodstop maakt. 

Het echte werk

Klaar voor het echte werk? De aangelegde parcours kennen vaak veel hoogteverschillen en onverwachte kronkels. De hellingen kunnen soms vrij steil zijn, dus wees voorzichtig. Om veilig beneden te komen, is het belangrijk om je gewicht iets achter je zadel te hebben. Dit doe je door een beetje te gaan staan en naar achteren te leunen. 

Ready for take off? Ga in de aanvalshouding, armen licht gebogen en iets gebukt. Rem bij als je denkt dat dat nodig is.

Let op: Leun niet te veel, want dan val je achterover.

Houd voldoende snelheid, want na een daling volgt altijd een heuvel die je moet beklimmen. Hoe sneller je naar beneden gaat, hoe makkelijker je de heuvel op komt.

Let op: Schakel na een daling op tijd terug om de helling op te komen. Doe je dit niet, kun je een schakelfout krijgen of heb je een grote kans dat je de klim niet redt. Dat is natuurlijk niet erg, stap dan gewoon van je fiets en loop het laatste stuk tot je weer boven bent.

Zelf beginnen met mountainbiken

Wil jij na het lezen van deze tips ook graag beginnen met mountainbiken? Op de website van MTBroutes vind je alle mountainbikeroutes in Nederland. 

De aanschaf van een goede mountainbike is best wel prijzig. De gemiddelde prijs ligt rond de 1.500 euro. Wil je eerst graag eens proberen om te zien of het wel wat voor je is? Huur dan eens een fiets zonder klikpedalen (clicks). Dit is veilig en zo kun je kijken of het iets voor je is. 

Veel fietsplezier!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore