Ga naar de inhoud
Etiquette

De vijf spelregels van... Netflixen

Beeld © Getty Images

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van Netflixen.

De situatie

Het land is weer even semi-op-slot en daarmee belooft het weekend voor velen lang en loom te worden. Hoera voor de thuisbios! Series, films en slimme docu's zijn goed voor uren vermaak op je netvlies. Netflixen tot het naadje. En waar ik zeg Netflix, bedoel ik natuurlijk ook Videoland, Disney+, Amazon Prime en HBO. Stop de tijd.

De spelregels

1. Service first

Zeker als je samen kijkt is dit een belangrijke regel: de een zoekt de film uit en de ander regelt de natjes en de droogjes. Het is kiezen of delen, anders zit je zo een half uur te compromissen. En juist dat verrassingselement kan een suffe bankavond ineens memorabel maken.

De
Lees ook:
De vijf spelregels van... roddelen

2. Houd het samen

Zit je net lekker in een serie, móét je gewoon naar bed. Of aan het werk. Morgen verder dan. Maar let op: kijk je samen, houd het dan ook samen. Hoe spannend de cliffhanger ook is. Hoe hard de nieuwsgierigheid ook knaagt. In je eentje doorkijken (zonder overleg) geldt als hoogverraad.

3. Blijf bij je lijst

Streamingsdiensten drijven op de data die precies vertelt wat jij wil zien. Het algoritme zit zo in elkaar, dat de jongens en meisjes achter de knoppen precies weten wat de lekkerste mix voor jou is. Daarvoor houden ze bij wat je kijkt, maar ook wanneer, hoelang en waarop. En daar bovenop gooien ze een sausje van alle films, docu's en series die anderen met dezelfde smaak ook hebben gekeken. Je doet jezelf - en je gezin - dus een enorm plezier met een eigen profiel, anders zit je eerst drie pagina’s tekenfilms en fantasyshizzle door te kammen voordat je bij de romantiek bent.

Videoland
Lees ook:
Videoland gooit 8 kerstfilms online voor wie niet kan wachten

4. Bingen is niet best

Hoe beter het aanbod je bevalt, hoe langer je blijft kijken. Moviemarathon, comakijken, bingewatchen: geef het beestje maar een naam. Feit blijft dat je binget als je drie afleveringen of meer achter elkaar kijkt. Leuk zo’n dag op de bank, maar gezond is het niet. Op de universiteit van Texas deden ze er onderzoek naar, weet NOS op 3.  Ze zochten uit dat bingewatchen kan zorgen voor depressie en eenzaamheid. Vooral mensen die niet lekker in hun vel zitten, blijken veel te bingewatchen. De hele dag series kijken, zorgt er ook nog eens voor dat je dikker wordt. Zelfs zonder schransschaaltje. En alsof dat nog niet genoeg is, slaap je er ook nog eens slechter door. Bezint eer ge binget dus.

5. Weet je woorden

On the bright side: series kijken is ook een prima manier om Engels te leren. Met dagelijks een uurtje Stranger Things en The Crown schroef je je woordenschat aardig op. Met de komst van streamingsdiensten ontstaan er ook nieuwe woorden. Netflix & cheat bijvoorbeeld, dat is het stiekem verder kijken van spelregel 2. Of Netfastinate, wat staat voor uitstelgedrag door te Netflixen. En heb jij wel eens last van een Netflix Block? Dikke kans van wel. Je scrollt een kwartier door je lijsten en hebt geen idee wat je moet kijken en nergens zin in. Een Netflix block dus. Maar, blijf wel even bij de les. Vraagt iemand je voor Netflix & chill, dan kun je maar beter je mooiste lingerie uit de kast trekken.