Opruimtips

Opruimtips voor je werkplek van Marie Kondo

09 november 2020 07:04 Aangepast: 09 november 2020 11:39

Wellicht ken je haar: Marie Kondo. Opruimgoeroe en bestsellerauteur. Onlangs lanceerde ze een cursus die mensen gaat helpen hun thuiswerk-rommel op orde te krijgen. Niet geheel onbelangrijk in deze roerige tijd, waar we veelal thuis leven en werken. In dit artikel zetten we de belangrijkste tips op een rijtje.

Marie Kondo werd een begrip in de wereld van het opruimen dankzij haar boeken en de populaire Netflix-serie. Een aantal maanden geleden lanceerde ze een cursus voor mensen om zelf thuis te leren opruimen: ‘Fundaments of Tidying’. Deze cursus bestaat uit 10 lessen, waarin Kondo je alles bijbrengt over haar beroemde ‘tidying-methode’.

Meer thuis dan ooit

Volgens Kondo brengen mensen momenteel meer tijd thuis door dan ooit. “Deze cursus helpt je de vreugde bij het opruimen te herontdekken”, vertelt ze aan HuffPost. “In plaats van een gevreesde taak, zie ik opruimen als een feest. Het is juist een daad van dankbaarheid voor de items die jou elke dag ondersteunen – en de eerste stap om het leven te lijden dat je altijd al wilde.”

"In plaats van een gevreesde taak, zie ik opruimen als een feest."

Het thuiswerken heeft het belang van een rustgevende werkruimte in huis onderstreept, laat de opruimexpert weten. “Maak je werkplek zo netjes en fijn mogelijk.

Waar je ook werkt: het is belangrijk een omgeving te creëren waar je je kunt concentreren. Heb je geen thuiskantoor, ga dan eens na welke spullen cruciaal zijn om je werk gedaan te krijgen. Geef deze spullen een vaste plek.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Last van een slechte concentratie? Zo zorg je voor meer focus

Betere productiviteit

De bestseller-auteur benadrukt hoe belangrijk het is voor je productiviteit om een opgeruimd bureau te hebben, maar ook dat er items op je bureau staan die je blij maken. “Is het tijd om te werken, verplaats van alle niet-werkgerelateerde items naar een plek waar je ze niet ziet en vervang deze door iets waar je blij van wordt als je ernaar kijkt. Zelf heb ik altijd een mooie kristallen vaas of een kleine vaas met bloemen op mijn bureau.”

Creëer een routine

Ook adviseert Kondo om ’s ochtends altijd iets te doen wat het begin van je werkdag markeert. “Als onderdeel van mijn eigen routine sla ik op een stemvork en verspreid ik etherische oliën, om mijn lichaam het signaal te geven dat ik overschakel van opstaan naar werkmodus.”

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore