Bij ons thuis

'De kerstshow in het tuincentrum maakte iedereen dolgelukkig'

04 november 2020 14:43 Aangepast: 05 november 2020 09:25
Beeld © ANP Foto

Freelance journaliste Franke (42) blogt over de avonturen - en uitdagingen - van haar moderne gezin. Deze week: Franke bezoekt het tuincentrum en wordt hartstikke hebberig (en dolgelukkig) van al die prachtige mini-kersthuisjes. "Ik wilde alles, alles, álles, in mijn karretje smijten."

Lieve mensen, waar we het even over moeten hebben: vervelen jullie je de laatste tijd ook steeds vaker de vellen? Ik dus wel. Het wordt met de dag moeilijker om entertainmentcentrum voor Puk (8) en Olle (6) uit te hangen. Ik had ooit een hele waslijst aan leuke ideeën, maar inmiddels blijkt toch echt de bodem van de put bereikt. Ik heb geen idee meer. We hebben al zoveel geknutseld, geborreld op afstand, gewandeld en buiten gespeeld dat de inspiratie foetsie is.

Afgelopen weekend hadden we zin in een uitje. Helaas bleek dat er bij 32 kindermusea pas een tijdslot te boeken ergens op een verdwaalde dinsdagochtend in 2062. Bij de dierentuin was wél plek, maar alleen een halfuur voor sluitingstijd tijdens een (volgens buienradar voorspelde) gierende hoosbui. Een rondje wandelen in een willekeurige stad leek ons onhandig nu alles gesloten is. Wat als iemand van het gezelschap plotseling moest plassen of enorme honger kreeg? En zo werd, net als bij jullie, alle spontaniteit uit het leven gebeukt. No biggie verder, maar oersaai vind ik het wel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Dat ene avondje oppas had ons 200 euro gekost'

Gelukkig bleek er één gigantisch groot lichtpunt in de corona-tunnel: het tuincentrum. Die ene waar zelfs een skigondel hangt, en ja, zowaar was de kerstshow al begonnen, zo las ik op de website. De kinderen stapten bloedchagrijnig in de auto. "Leuk hoor, het tuincentrum, kots kots", zei Olle, daarbij indrukwekkend realistische kotsgeluiden producerend. Dertig minuten later pakten we een vers schoongemaakt karretje op een afgeladen parkeerterrein. Een grauwige meneer in een leren jack werd woedend toen hem bij de ingang vriendelijk werd gevraagd een mondkapje op te zetten. "Rot toch op met je kutkapjes!", schreeuwde hij. "Nee, móndkapjes, geen kútkapjes", probeerde de corona-coördinator nog jolig, maar de beste man was al zonder mondkapje naar de kerstballen vertrokken.

Het tuincentrum wist de spanning goed op te bouwen. Voorzichtig kwamen de eerste kerstbomen in beeld. De kinderen slaakten een gil en moesten per se op de foto met de grote rendieren die naast de bomen in de sneeuw stonden. Manlief laadde een grote led-verlichting-rendier in de kar. "Leuk, toch?", zei hij met een grote grijns. "Enig!", joelde ik terug en ik klapte erbij in mijn handen. De sfeer werd met de minuut vrolijker. We bewonderden de projectoren, 3D-schilderijtjes en ballen in allerlei soorten en maten.

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Tuincentrum wordt kerstuitje

En toen stonden we opeens waarvoor we kwamen: in een grote hal omgetoverd tot winterwonderland. "Langnek, Langnek!", schreeuwde Olle bij de Efteling-collectie. De kreten waren niet van de lucht. De kinderen wilden álles en ik wilde het ook. De skilift, de gondel, de carrousels, de orangerie met baldansende poppetjes, de peperkoekhuizen, de popcornfabriek: ik begon ervan te kwijlen. Hebberig werd ik ervan. Ik wilde alles, alles, álles, in mijn karretje smijten. Een kwartier later had ik zoveel minihuisjes, bijzondere gebouwen, poppetjes en kerstmannen gezien, dat ik het niet meer wist. "Hoe begin je hier in godsnaam aan?", hijgde ik tegen manlief en ik besloot me er eerst goed in te verdiepen. We rekenden de rendier, een paar ballen en nepsneeuw af en we verlieten het kerstgeweld. Met roodgloeiende wangen fluisterden de kinderen vanaf de achterbank dat dit de mooiste dag van hun leven was.

Eenmaal thuis bekeek ik de blogs met tips hoe te beginnen en wat te kopen. Bekeek talloze dorpen op Pinterest en YouTube. Martijn Krabbé blijkt zelfs op zoek naar de beste dorpenbouwers voor een spannend programma op tv. Die dorpen, die bleken helemaal je-van-het. Nou, ik wil het nu dus ook. Volgende week gaan we weer naar het tuincentrum. Uit de blogs heb ik alle beginnersfouten doorgenomen ('Begin klein, voor je het weet kun je het niet meer aan!') en dus staan er één huis, vier poppetjes en drie bomen op de boodschappenlijst. Nee, met die ondraaglijke saaiheid van het bestaan zou het misschien toch wel goedkomen dit jaar.

Mocht je trouwens nog tips voor me hebben, dan hoor ik die natuurlijk graag.

Geen aflevering van 'Bij ons thuis' missen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op 'Volgen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore