Coronacrisis

'Stoor ik?' Waarom een lockdown géén prikkelloos paradijs is voor introverten

04 november 2020 15:51 Aangepast: 05 november 2020 07:36
archieffoto Beeld © Getty Images

Waar de coronacrisis voor velen een gitzwarte bladzijde is die zo snel mogelijk door de shredder moet worden gehaald, zou de (semi-)lockdown voor veel introverte mensen een walhalla met een hoofdletter 'W' zijn. Tenminste, dat is een veelgehoorde gedachte. Maar is dat ook zo? "Ik ben eenzamer nu, en mentaal vermoeider."

Geen luidruchtige collega's die je continu uit je concentratie halen, geplande Teams-meetings waar je goed op kunt voorbereiden (en waarin je je lichaamstaal kunt verbergen), geen ingewikkelde netwerkborrels en geen smoesjes meer voor feestjes waar je toch geen zin in had. Kortom: rust aan je hoofd. De coronacrisis en de bijbehorende maatregelen zouden een prikkelloos paradijs moeten zijn voor de introverten onder ons.

De werkelijkheid is zo veel genuanceerder dan dat, zegt Marloes Bouwmeester, die met haar trainingsbureau De Succesvolle Introvert hoogopgeleide introverten begeleidt. "Toen in maart de intelligente lockdown werd afgekondigd, gingen veel mensen ervanuit dat alle introverten dit heerlijk zouden vinden. Ik had daar meteen mijn twijfels bij. En dat bleek ook: uit een rondgang onder mijn cliënten bleek dat iets meer dan de helft de rust heel prettig vindt en eindelijk toekomt aan inhoudelijk werk, maar dat de anderen er juist wél veel moeite mee hebben. En zich juist heel eenzaam kunnen voelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

RIVM: meer thuiswerken, anders hebben maatregelen geen zin

Eén van de cliënten van Bouwmeester omschreef dit gevoel als volgt: 'Ik vind het heel fijn om alleen te zijn, maar alleen als ik ervoor kan kiezen. Nu word ik gedwongen alleen te zijn'. Joy (29), die zichzelf omschrijft als een 'introvert met een extraverte kant' herkent zich hierin volledig: "Ik kan prima alleen zijn en me thuis vermaken zonder dat ik daar anderen voor nodig heb. Maar op een gegeven moment bereik ook ik daarin een grens. Nu mag je nauwelijks anderen zien en heb ik er extra behoefte aan. Mijn introverte kant krijgt nu wel heel veel voeding."

Joy merkt dat ze zich steeds eenzamer gaat voelen, en 'mentaal vermoeider'. "De enige bezigheden die ik nu heb zijn mijn scriptie, werk, de sportschool en één keer in de week streetdance. Ik leef voor de weekenden die ik één keer per maand bij mijn ouders doorbreng, omdat ik dan wat gezelligheid en afleiding heb van de dagelijkse dingen."

Stress niet kwijt

Tijdens de lockdown in het voorjaar, toen ook de sportscholen hun deuren moesten sluiten, kwam Joy 'letterlijk en figuurlijk heel anders in haar vel te zitten'. "Dat heeft mentaal echt wat me gedaan. Ik kon mijn energie en mijn stress niet kwijt. Voor thuis sporten heb ik niet echt de ruimte, mijn studie moest ik vanuit huis doen, dus ik zat grotendeels alleen thuis. Dat heeft zijn sporen nagelaten: ik ben nog steeds de balans aan het terugvinden."

Daarbij komt dat het contact met veel vrienden langzaamaan verwatert. Joy merkt dat als zij niets van zich laat horen, veel vrienden ook geen contact zoeken. "Vrienden met wie ik eerder uitging of terrasjes pakte, appen nu vrijwel nooit uit zichzelf." En als Joy contact heeft via de app of via beeldbellen, merkt ze dat ze al snel de diepgang mist. "Begrijp me niet verkeerd: ik vind het heel fijn dat we de mogelijkheden hebben om zo met elkaar in contact te blijven, maar het is toch een andere vorm van contact dan wanneer je tegenover elkaar op de bank zit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Ons leven wordt komende 2 weken nog wat ingewikkelder: de maatregelen op een rij

'Stoor ik?'

Ook dat hoort Bouwmeester vaker van introverten die nu gedwongen moeten thuiswerken. "Ten eerste pakken introverten minder snel de telefoon want dan hebben ze het idee dat ze collega's storen. Ze moeten zeker weten dat het uitkomt. En daarnaast worden ze ook niet blij van (extraverte) collega’s die continu de ene na de andere zoom-meeting en online borrel inplannen. Er is zo wel heel veel contact, maar dat is veel oppervlakkiger. Dat maakt introverten moe, en bovendien missen ze het diepgaande face-to-face-contact en de persoonlijke gesprekken die ze met een select groepje collega's hebben."

Volgens Bouwmeester krijgen introverten nu door hoeveel energie die (drukke) kantoortuin hen eigenlijk kostte, en hoeveel werk ze nu thuis kunnen verzetten. Tegelijkertijd merken ze ook dat ze meer contacten nodig hebben dan ze aanvankelijk van zichzelf dachten. "Voor het eerst hebben zij nu zicht op hoeveel prikkels ze nodig hebben om goed te functioneren en intellectueel uitgedaagd te worden. En dat kunnen dus ook te weinig prikkels zijn."

Marloes Bouwmeester Marloes Bouwmeester

Geen rem op werken 

Een ander gevaar dat op de loer ligt voor introverten in een lockdown: "En dit geldt vooral voor alleenstaanden: ze gaan heel lang door met werken. Er zit geen rem op. En daar voelen ze zich vervolgens dan weer down over", zegt Bouwmeester.

Een recente Australische studie gaat nog een stapje verder en concludeert dat introverten juist meer eenzaamheid, heftigere angsten en depressie ervaren als gevolg van de lockdown en de social distancing dan hun extravertere medemens. Volgens onderzoeker Maryann Wei van de Universiteit van Wollongong komt dit doordat 'introverte mensen zich minder snel zullen uitspreken over de coronamaatregelen'. "Niet zozeer omdat ze deze als aangenaam ervaren maar omdat ze de neiging hebben zich terug te trekken als ze mentale problemen ervaren", zo zegt zij tegen PsyPost.

Hoewel onderzoeker Indy Wijngaards van de Erasmus Happiness Economics Research Organisation (EHERO) kritisch is over het onderzoek van Wei – 'want de steekproef is wel erg beperkt om representatief te kunnen zijn' – komen hij en zijn mede-onderzoekers tot een soortgelijke conclusie. "We hebben het populaire idee getest dat introverte mensen beter kunnen omgaan met strikte COVID-19-maatregelen dan extraverte mensen. Uit onze resultaten blijkt dat – hoewel introverten meer voordeel halen uit strikte overheidsmaatregelen – extraverte mensen zich nog altijd beter voelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Liefdesverdriet in lockdown: 'Houd eenzame singles een beetje in de gaten'

Wijngaards en zijn collega's hebben het vermoeden dat de levensstijl die gepaard gaat met social distancing natuurlijker aanvoelt voor introverte mensen dan voor extraverte mensen. Maar extraverte mensen hebben daarentegen het voordeel dat ze positiever zijn en veerkrachtiger, en daardoor relatief gemakkelijk een probleem kunnen aanpakken. "Die voordelen maken dat extraverten minder vatbaar zijn voor depressies en in het algemeen gelukkiger zijn dan introverten. Ook in tijden van crisis", aldus Wijngaards.

Wel wil Wijngaards benadrukken dat niemand als 'winnaar' uit de bus komt in deze coronatijden. "Uiteindelijk is deze situatie voor niemand echt gunstig. Iedereen ervaart ongemakken. De mate waarin verschilt alleen."

Snel naar de bioscoop

Bouwmeester is het hiermee eens: hoewel zij van veel introverten te horen krijgt dat zij 'meer energie hebben dan ooit' en zij het liefst iets van het thuiswerken – als de coronacrisis eenmaal voorbij is – willen vasthouden, maakt iedereen zich zorgen. "Dit is voor niemand een walhalla. Er zijn altijd geliefden, of het nou je ouders of je kinderen zijn, waar je je zorgen over maakt."

Nu premier Rutte strengere coronamaatregelen heeft bekendgemaakt, merken introverten dit meer dan extraverten. Bouwmeester: "Introverten zijn zich vaak erg bewust van het belang van regels. Ze zijn meestal streng naar zichzelf in het naleven van deze regels, en hebben er logischerwijs ook weer meer last van."

Joy heeft zich in ieder geval al mentaal voorbereid op de strengere maatregelen. "Dan kan het hopelijk alleen maar meevallen. En ik ben nog snel even naar de bioscoop gegaan, nu die nog open waren. Dan kan ik er weer even tegenaan."

Maar het kan geen kwaad om, in de woorden van premier Rutte, de komende tijd 'extra op elkaar te letten'. "Een beetje aandacht en interesse kan veel betekenen." Ook voor introverten. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore