Nooit meer

Manon is helemaal klaar met babyshowers

06 november 2020 10:33
Beeld © iStock

Alleen al bij het woord babyshower gaan de nekharen van Manon (35) recht overeind staan. Ze heeft zich voorgenomen om nooit meer naar zo’n feestje te gaan. "Ik ging naar de babyshower van mijn beste vriendin, waar we luiers gingen versieren. Weer zat ik met veelal onbekenden opgescheept met wie ik weinig gemeen had. Daarna dacht ik: never nooit meer."

"Eerlijk is eerlijk: al voordat ik überhaupt ooit op een babyshower was geweest, wist ik al dat ik er niet van hield. Het is typisch iets dat is overgewaaid uit Amerika, net als groots uitpakken met Valentijnsdag en die gender reveals met roze of blauwe rookfakkels en taartvullingen. Zo van: o, dit is ook een reden voor een commercieel feestje, laten we flink uitpakken. Het is zo on-Hollands, we hebben hier immers al de gewoonte om op kraambezoek te gaan. Dat is toch genoeg?

Het irriteert me dat daar nu sinds een paar jaar babyshowers zijn bijgekomen. Volstrekt nutteloos, als je het mij vraagt. Het lijkt wel of mensen elkaar ermee aansteken. Als de een zo’n babyshower heeft gehad, moet de ander dat ineens ook. Ik vind het ook zo’n onzin dat mij zo wordt opgedrongen om dan een cadeautje te kopen. Ik koop al iets voor als ik op kraambezoek kom, dat lijkt mij voldoende. Ik heb er inmiddels drie bijgewoond – simpelweg omdat ik er niet onderuit kwam – en ik heb besloten dat het genoeg is geweest. Mij zie je echt niet meer op een babyshower."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Annick weet het zeker, zonder haar hond was ze er niet meer geweest

"De eerste babyshower waar ik geweest ben was zo'n zes jaar geleden, toen mijn zus zwanger was van haar tweede kind. Een vriendin van haar was in shock dat mijn zus bij haar eerste kind geen babyshower had gehad, en voelde zich geroepen om er nu eentje voor haar te organiseren. Het was mijn zus, dus ik kon het voor mijn gevoel niet maken om niet te gaan. Bovendien vond ik dat ik het op z'n minst moest proberen. Ik was nog nooit op een babyshower geweest, dus ik vond dat ik er niet over kon oordelen. Misschien viel het reuze mee. Van te voren kon ik me er moeilijk een voorstelling van maken. Wat doe je eigenlijk op zo'n feestje, vroeg ik me af. De hele tijd over baby's praten? 

Nou, dat bleek dus te kloppen. Er was een grote luiertaart en er werd een spel gespeeld waarbij mijn zus bij oude babyfoto’s moest raden wie van de gasten daarop stond. Dat viel dus mee. Maar daarna moest ik urenlang praten met mensen die ik amper ken en die het alleen maar over hun eigen zwangerschap en kinderen hadden. En die verhalen kunnen mij maar weinig boeien. Vertel iets over jezelf, je liefdesleven of je werk, denk ik dan."

Onvervulde kinderwens

"Voor alle duidelijkheid: ik ben zeker geen kinderhater. Sterker nog: ik zou zelf dolgraag moeder willen worden. Maar ik heb helaas geen partner om een baby mee te krijgen. Soms steekt het dat die kinderwens nog steeds niet is vervuld. Het is niet dat ik daardoor met een bloedend hart bij babyshowers zit, maar ze zijn soms voor mij wel wrang. Ik voel me een beetje buitengesloten als de gesprekken alleen maar over baby’s, borstvoeding en weeën gaan, omdat ik niet kan meepraten. Als je de vijfendertig passeert, kan een kinderwens voor veel vrouwen een pijnlijk onderwerp zijn. Omdat ze geen kinderen kunnen krijgen of omdat ze kinderen willen, maar geen vent hebben. Of omdat hun vriend geen kinderen wil. Ik vraag me af of mensen zich realiseren hoe pijnlijk zo’n babyshower dan voor vrouwen kan zijn. 

Na die eerste babyshower heb ik het nog twee keer geprobeerd. Ik ging naar die van mijn beste vriendin, waar we luiers gingen versieren. Weer zat ik met veelal onbekenden opgescheept met wie ik weinig gemeen had. Daarna dacht ik: never nooit meer. Maar toen raakte mijn nicht zwanger. Het voelde onbeleefd om niet te gaan en ik vond dat ik me over mijn weerstand heen moest zetten. Die babyshower was van hetzelfde laken een pak: urenlange gesprekken over niets dan kinderen. Daarna was ik er helemaal klaar mee. Ik doe mezelf er geen plezier mee, en daardoor anderen ook niet. Sindsdien roep ik tegen al mijn vriendinnen dat ik nooit meer naar een babyshower ga. Tot nu toe heb ik me aan mijn woord gehouden."

'Als ik word toegevoegd aan een groepsapp , stuur ik meteen een berichtje dat ik niet aan babyshowers doe'

"Gelukkig snappen mijn vriendinnen snappen mij wel, vreemde of bozige reacties op mijn besluit heb ik nog niet gehad. Ze weten dat ze het niet persoonlijk moeten opvatten. Nog twee keer ben ik uitgenodigd voor een babyshower, dan werd ik door de organisatie ineens toegevoegd aan een groepsapp. Dan draai ik er niet omheen en stuur ik meteen een berichtje dat ik niet aan babyshowers doe. Smoesjes ga ik niet verzinnen. Als ik bijvoorbeeld zeg dat ik die dag niet kan, gaan ze misschien nog moeite doen om een datum te vinden waarop ik er wel bij kan zijn. Dat wil ik niet. Beter kun je dan maar meteen eerlijk zijn. Ik stap na mijn mededeling ook direct uit zo'n groepsapp. Misschien denken de andere deelnemers dan 'huh?!', maar dat is dan maar zo. Mijn vriendinnen begrijpen mij. Zij vinden ook dat ik niet hoef te komen, enkel en alleen om anderen te pleasen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Als alleen de bakker weet wat het wordt: de opkomst van gender reveal party's

"Ik ben zeker betrokken bij zwangere vriendinnen. Ik toon interesse in de zwangerschap, koop een leuk rompertje en ik wil altijd op de foto met de dikke buik. Ik leef dus echt wel mee, maar ik wil niet dat mijn betrokkenheid wordt ingevuld op een manier die niet bij mij past en waar ik niet gelukkig van word.

Iedereen moet natuurlijk lekker zelf weten wat hij doet: sommige vrouwen worden dolgelukkig van babyshowers. En dan moet je dit ook zeker doen. Maar als je er doodongelukkig van wordt, dan moet je ook de vrijheid kunnen nemen om er niet naartoe te gaan. Mocht ik zelf zwanger raken, dan zou ik ook geen babyshower willen. Het zou wel erg hypocriet zijn om dat dan ineens te verlangen. Bovendien heb ik ook kinderloze vriendinnen bij wie dat gevoelig ligt, ik zou hen dat niet willen aandoen. Ik heb jongere zussen die in de toekomst wellicht zwanger raken en een babyshower krijgen. Daar ga ik dus zeer waarschijnlijk niet naartoe. Ze kunnen het beter vieren met mensen die het oprecht leuk vinden om erbij te zijn en babynamen te raden."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Nooit meer-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'volgen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore