Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn zoontje (4) kan niet zonder zijn knuffelbeest'

Beeld © iStock

Dat Emma's vierjarige zoon helemaal verknocht is aan zijn knuffelbeest, is iets waar zij nooit een probleem in zag. Maar nu de basisschool in zicht komt, verandert dat de zaak. Hoe zorgt ze ervoor dat haar kind minder afhankelijk wordt van zijn knuffel?

Het maakt haar zoon niet uit waar ze naartoe gaan, als hij 'Ollie' maar mee kan nemen: "Oscar sleept overal waar hij komt zijn favoriete knuffel met zich mee. We hebben er al meerdere van ingeslagen, mocht hij de knuffel kwijtraken. Eerst vond ik het wel schattig, maar nu begin ik me zorgen te maken. Over een paar weken begint hij op de basisschool. Dan mag hij die knuffel niet meer meenemen. Ik voorzie een drama. Hoe week ik hem los van zijn pluchen vriendje?"

De
Lees ook:
De opvoedkwestie: 'Mijn dochtertje heeft driftbuien in de supermarkt'

Het is niet voor niets dat veel kinderen onafscheidelijk zijn van hun knuffelbeest: knuffels geven een gevoel van veiligheid en bieden voor veel kinderen troost. "Ook speelt het een rol in de creativiteit en verbeelding, zoals wanneer jouw kind de knuffel eten wil geven", zegt orthopedagoog Loes Waanders. Probeer als ouder vooral deze voordelen van de knuffel te zien, tipt zij: "Juist tijdens spannende tijden, zoals een verhuizing of voor het eerst naar school gaan, kunnen knuffels veel troost bieden.

De impact van zo'n overgang is voor kinderen enorm. Kinderen kunnen zich niet echt inbeelden wat 'school' precies betekent, dat leren ze vooral door het opdoen van deze ervaring. En die ervaring valt samen met grote veranderingen. Nieuwe omgeving, nieuwe afspraken, vaak grotere groepen. Wanneer de school duidelijke afspraken heeft wat betreft knuffels, dan is het slim om jullie zoon hierop voor te bereiden. Leg uit dat knuffels voor thuis zijn en als hij straks naar school gaat, de knuffel thuisblijft. Betrek hem door samen te bedenken of hij een leuk plekje weet waar de knuffel op hem kan wachten."

'Kinderen geven het zelf goed aan als de behoefte aan een knuffel minder wordt'

Volgens Waanders kun je de overgang naar school makkelijker maken door uitleg te geven over hoe 'naar school gaan' eruitziet: "Waar nemen jullie afscheid, wie vangt hem dan op? Je kan ook een keer 'proefrijden': 's morgens door de school op te zoeken en dan al 'oefenen' met het achterlaten van de knuffel. Gebruik eventueel een aftelkalender, dat helpt om duidelijkheid te scheppen over wanneer school begint en wanneer de knuffel thuisblijft." 

Dat je kind na school zijn knuffel weer opzoekt, is geen probleem volgens de orthopedagoog: "Het kan hem juist in positieve zin helpen om na alle indrukken wat rust en veiligheid te vinden. Volg daarin het tempo van jullie kind. Uiteraard kun je als ouder afspraken maken over wanneer er wel of geen knuffelbeest wenselijk is, bijvoorbeeld niet aan tafel. Maar kinderen geven het zelf goed aan als de behoefte aan een knuffel minder wordt."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore