Lifestyle

Placenta-onderzoek in de strijd tegen hart- en vaatziekten

26 oktober 2020 22:42 Aangepast: 27 oktober 2020 16:05
Eva Jinek in Queen of Hearts Beeld © Hugo Thomassen

Jaarlijks krijgen bijna 20.000 vrouwen te maken met een zwangerschapsvergiftiging. De placenta zou kunnen verklappen of deze vrouwen op latere leeftijd een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten. Wil jij meedoen aan het onderzoek? Dat kan.

De zwangerschap is eigenlijk een stresstest voor het lichaam. Dat is niet zo gek, volgens cardioloog in opleiding Ghossein-Doha, van Maastricht UMC, want tijdens je zwangerschap heb je eigenlijk twee extra organen: het kind en de placenta. En dat betekent onder andere dat je hart een stuk harder moet werken om het bloed rond te pompen. De complicaties die je tijdens een zwangerschap ervaart, zeggen vaak iets over de gezondheidsrisico's in je latere leven. 

Dit geldt bijvoorbeeld voor vrouwen met zwangerschapsvergiftiging. Die hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap kan een indicatie zijn voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten op latere leeftijd. 10 procent van de zwangere vrouwen krijgt te maken met zwangerschapsvergiftiging en in de ernstige gevallen is de kans dat je later een hartinfarct krijgt tot wel zeven keer zo groot. Daarom besloot Ghossein aan de hand van placenta's meer onderzoek te doen naar de voorstadia van hart- en vaatziekten bij vrouwen, onder de naam Queen of Hearts

Placenta als raadgever

Ghossein-Doha zat in een bespreking toen een collega iets zei over de bloedvaatjes in een placenta. "Het ging over een vetophoping in de wand van de 'spiraalarterie', dat is een bijzonder soort slagader die we bij zwangere vrouwen in de placenta zien. Wat er over die vetophoping werd verteld, deed mij meteen denken aan het dichtslibben van de aderen in het hart, iets wat wijst op een hartinfarct", vertelde de arts-onderzoeker in een eerder interview.

Het zou betekenen dat de placenta eventueel gebruikt kan worden als pre-scan voor hart- en vaatziekten. "Als dat echt zo is, hoef je vrouwen met een verhoogd risico niet meer bloot te stellen aan een CT-scan, iets wat je liever zo lang mogelijk vermijdt", aldus Ghossein-Doha. Je hoeft niet te wachten tot vrouwen een hart- of herseninfarct krijgen voordat je ze gaat behandelen. Na het placenta-onderzoek heb je een risico-indicatie. "Een arts kan er vervolgens voor kiezen om vrouwen medicijnen voor te schrijven om latere risico's te vermijden." Het is volgens haar een logische redenering die het verdient om in studieverband te worden onderzocht.

Om het Queen of Hearts-onderzoek te ondersteunen, heeft Ghossein-Dohan de ervaringen van een aantal inspirerende vrouwen, waaronder Eva Jinek, verzameld in een boek. Eva had zelf een hoge bloeddruk tijdens haar zwangerschap en spreekt daar openhartig over in het boek: "Tijdens een van de controles in het ziekenhuis bleek dat mij bloeddruk te hoog was. Toen dat na een week nog niet veranderd was, adviseerde mijn fantastische gynaecoloog Eline me te stoppen met werken. Twaalf uur werken per dan was te veel voor m'n lichaam. Ik stopte een week eerder dan gepland, ik was 33 weken zwanger."

In de aanloop naar de bevalling dacht Eva dat ze overal op was voorbereid. "Waar ik niet naar had gekeken? Naar een ongeplande keizersnede. Dat ging immers niet gebeuren." Uiteindelijk liep het allemaal anders en kreeg ze zwangerschapsvergiftiging tijdens haar bevalling.

Eva: "Ik vind het zo belangrijk dat Queen of Hearts onderzoek doet naar de impact van zwangerschapscomplicaties. Als je complicaties hebt gehad, kun je daarna met weinig moeite in de gaten worden gehouden. Het is een mooi voorbeeld van ontwikkeling in de geneeskunde."

Via deze link kun je het boek bestellen met het verhaal van Eva en de vijf andere vrouwen - of een donatie doen. Wil je zelf jouw placenta doneren voor het onderzoek? Stuur dan een e-mail naar: info@queenofhearts.eu.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Zwangerschapscomplicaties: 'De meeste vrouwen komen hier sterker uit'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore