Gezondheid

Stop met je schamen voor jaloerse gevoelens: oorzaak en nut van jaloezie

26 oktober 2020 08:30 Aangepast: 26 oktober 2020 14:05
Beeld © iStock

Zie je groen van jaloezie omdat je partner net iets te lang naar die ander zit te staren? Niet echt iets om trots op te zijn, toch? Jaloers zijn zien veel mensen als een kinderachtige emotie of een teken van zwakheid. Maar het kan noodzakelijk zijn om je relatie te redden. Gezondheidsplein legt dit uit.

In de kroeg zie je duidelijk dat iemand je partner probeert te versieren. Je voelt je gezicht verstrakken en de adrenaline door je lijf gieren. Toch laat je dit gevoel liever niet blijken aan je partner. Jaloezie is een pijnlijke emotie waar nog steeds een taboe op rust. Toch hebben onze voorouders veel baat gehad bij deze emotie. En wij nog steeds, mits je de juiste signalen oppikt.

De oermens was met niets anders bezig dan overleven en het bevorderen van de overlevingskansen van het geslacht. Het beste was als een kind twee ouders had, om zo goed mogelijk beschermd te zijn. Als één van de twee ouders er met een ander vandoor ging, waren de overlevingskansen van het kind kleiner. Als een alleenstaande moeder hout ging sprokkelen, dan kon het kind bijvoorbeeld aangevallen worden door wilde dieren. Jaloezie had dus niets met onredelijkheid te maken. Het had een duidelijke biologische functie: de bescherming van reproductie en overleving.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jaloezie, ergernis en competitiedrang: heb jij een vijand op je werk?

Dat je wel eens jaloers bent, is niet voor niets. De mens is zeker niet de meest monogame soort in het dierenrijk. De spermacellen van de man zijn zelfs op ontrouw samengesteld. Het sperma van een man kan wel zeven dagen goed blijven in de vagina van de vrouw. Als een vrouw in één week met twee verschillende mannen seks heeft gehad, ontstaat een ware zwemcompetitie tussen de twee verschillende zaadlozingen, waarin alles is geoorloofd. Zo bestaan er naast de snelzwemmers ook kamikaze spermacellen, die erop gebouwd zijn de vijandige snelzwemmers neer te halen en te vernietigen.

Jaloers gedrag herkennen 

Om je relatie te redden van jaloezie moet je er samen aan werken. Maar hoe merk je dat je geliefde jaloers is binnen je relatie? Een aantal voorbeelden:

  • Je partner vergelijkt zichzelf met anderen, waarbij hij/zij zichzelf als minderwaardige optie ziet.
  • Je partner reageert niet zo positief als je vertelt dat je leuke nieuwe mensen hebt ontmoet.
  • Je partner laat je het liefst zo min mogelijk tijd doorbrengen met anderen zonder dat hij/zij erbij is.
  • Je partner wil altijd van je weten waar je bent, wat je doet en met wie. Vragen hierover voelen meer als een verhoor dan pure interesse.
  • Je partner doet bezitterig.

Herken je deze kenmerken van jaloezie juist bij jezelf? Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jij de jaloerse partner bent. Gelukkig kun je je jaloezie juist gebruiken om je relatie sterker te maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Froukje de Both wil graag een jaloerse vriend

Alarmbellen 

Waarschijnlijk sta je er niet bewust bij stil dat jouw gevoelens van jaloezie een biologische functie hebben. Het overvalt je soms als een blinde emotie, die je het liefst wilt onderdrukken. Maar bewust stilstaan bij jaloezie kan je relatie wellicht redden. De alarmbellen rinkelen meestal niet voor niets, want je lichaamssysteem is erop gebouwd. De pijn van deze emotie motiveert je om het probleem in je relatie op te lossen. Bijvoorbeeld door aan je eigen onzekerheden te werken, te praten of meer liefde en affectie voor je partner te tonen. Jaloezie kan hierdoor je relatie verrijken en de betrokkenheid met je partner vergroten.

Voor dit artikel werkten we samen met Gezondheidsplein.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore